Οργή λαού στην πορεία

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Απεργιακός αναβρασμός κατάκλυσετην Ξάνθη την πρώτη ημέρα της 48ωρης πανελλαδικής πανεργατικήςκινητοποίησης.Έμποροι και επαγγελματίες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ομοσπονδιακώντουςσυλλόγων για συστράτευση με τους εργαζομένους με κοινό αίτημα: «Φτάνειπια ηφοροεπιδρομή!». Η Ξάνθη ερήμωσε, τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά στηνσυντριπτική τους πλειονότητα, ενώ «λουκέτο» έβαλαν οι εργαζόμενοι σεόλες τιςδημόσιες υπηρεσίες. Εκατοντάδες πολίτες, εργαζόμενοι του ιδιωτικού καιδημόσιουτομέα, έμποροι και επαγγελματίες, συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό ΚέντροΞάνθης γιανα διαμαρτυρηθούν και να υψώσουν ενωμένη φωνή αντίδρασης απέναντι στααντιλαϊκάμέτρα. Απεργιακή κινητοποίηση και πορεία πραγματοποίησαν και οιδυνάμεις τουΚΚΕ με προσυγκέντρωση στην κεντρική πλατεία.
 
Μαζί εργαζόμενοι καιεπαγγελματίες
Με έντονο παλμό και πρωτόγνωρησυμμετοχή πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση και πορεία την Τετάρτη 19Οκτωβρίου.Με δικό τους πανό συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης,το Ν.Τ.ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, το σωματείο του Casino,της ΣΕΚΑΠ, οιεκπαιδευτικοί, οι δημοτικοί υπάλληλοι, οι μηχανικοί του Δημοσίου, οιεργαζόμενοι της ΔΕΥΑΞ, για πρώτη φορά οι εργαζόμενοι του ΨυχολογικούΚέντρου, οΕμπορικός Σύλλογος Ξάνθης, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, τοσωματείο ταξί,ο ΣΥΡΙΖΑ και η Πρωτοβουλία Αντίστασης Ξάνθης, όπου εντάχθηκε και τομεγαλύτερομέρος των φοιτητών.
Στην προσυγκέντρωση μίλησαν οι εκπρόσωποιφορέων και σωματείων που δήλωσαν συμμετοχή στην απεργία. Ο πρόεδρος τουΕργατικού Κέντρου Ξάνθης Άγγελος Μπεμπεκίδης ζήτησε αντίδραση μέχριτέλους καιαπό το βήμα του ΕΚΞ τόνισε: «Δεν πουλάμε, δεν πουλιόμαστε». Με τιςλέξεις «δεναντέχουμε άλλο» έδωσε τον τόνο των δημοσίων υπαλλήλων ο ΜπάμπηςΕυστρατίου, για«τάφο» σε οικονομία και εισόδημα έκανε λόγο ο Σωτήρης Τσιακίρογλουεκπροσωπώντας την ΟΕΒΕ, και στη συνέχεια αναγνώστηκαν τα ονόματα όλωντωνσυμμετεχόντων σωματείων και συλλόγων στην απεργία.
 
Πρωτόγνωρη συμμετοχή, πάνω από1.000 διαδηλωτές στο δρόμο
Το «ποτάμι» της οργής ξεχύθηκεστο δρόμο. Πάνω από 1.000 διαδηλωτές έδωσαν το παρών στην κινητοποίησητηςΞάνθης. Στην πορεία προπορευόταν τα απορριμματοφόρα οχήματα του δήμουκαιακολουθούσαν οι διαδηλωτές με τα πανό, φωνάζοντας συνθήματα κατά τηςκυβέρνησηςκαι της τρόικα.
Η πορεία ακολούθησε τουςκεντρικούς δρόμους της πόλης, από την 28ηςΟκτωβρίου, την Καραολήκαι τη Μπρωκούμη. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική και περιορίστηκε στον έλεγχο τηςκυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Η διάθεση των διαδηλωτών ήταν αγωνιστικήκαιειρηνική και η πορεία ολοκληρώθηκε χωρίς προκλήσεις και επεισόδια,πράγμα πουαξιολογήθηκε θετικά από τους συμμετέχοντες διαδηλωτές.
 
Οι πολίτες ξεσπούν: «Δεν πάειάλλο!»
Η οργή, η αγανάκτηση, ηαπογοήτευση και η ανησυχία του κόσμου ήταν έκδηλη στην απεργιακήσυγκέντρωση.Πολλοί ήταν αυτοί που συμμετείχαν για πρώτη φορά σε απεργιακήσυγκέντρωση,νιώθοντας ότι «ο κόμπος έφτασε στο χτένι». Οι σκέψεις και τα λόγια τωνπολιτώνμαρτυρούν ότι η εμπιστοσύνη έχει εξανεμιστεί και η κατάσταση έχειφτάσει στο«μη παρέκει».
«Ένας απεργός κρατώντας πλακάτπου έγραφε: «Μας φαίνονται μεγάλοι, γιατί είμαστε σκυφτοί, σηκώστε τοκεφάλι νασκύψουνε αυτοί» δήλωσε σο «Ε»: «οι εργαζόμενοι αρχίσανε νασυνειδητοποιούνε τιγίνεται. Όλος ο κόσμος είναι στο δρόμο αναγκαστικά, οι κινητοποιήσειςσυνεχίζονται». Ένας υπάλληλος της καθαριότητας του δήμου Ξάνθηςανέφερε:«καιρός να ξεκουμπιστούν αυτοί οι λεβέντες από κει για να γλιτώσουμεόλοι καιειδικά η πατρίδα μας. Εμείς θα συνεχίσουμε όσο χρειαστεί». Στο ερώτημααν θαέχουν αποτέλεσμα οι απεργιακές κινητοποιήσεις, ώστε να μην ψηφιστεί τοπολυνομοσχέδιο απάντησε: «είναι τόσο αναίσθητοι που ο κόσμος φωνάζει κιαυτοίσφυράνε αδιάφορα. Αυτή η κινητοποίηση δε σηκώνει εξαιρέσεις, αφορά τουςπάντες,μέχρι και τον τελευταίο πολίτη». Ένας άλλος απεργός ξέσπασε: «αυτή ηπορείαείναι κραυγή. Η κατάσταση είναι δραματική, δεν αντέχουμε άλλο. Οιμισθοί έπεσανστα 800 ευρώ και θα μας το μειώσουν κι άλλο. Όσοι έχουν λίγη τσίπα πάνωτους δεθα ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο». Μια γυναίκα εργαζόμενη που δεσυμμετέχει σεόλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή ηκατάσταση δενεπιτρέπει να μείνει κανείς αμέτοχος: «συμμετέχουμε σε όλο αυτό πουγίνεται για νααπελευθερωθούμε από το καθεστώς που προωθεί ο κ. Παπανδρέου. Πιστεύωότι οκόσμος αρχίζει και συνειδητοποιεί τι γίνεται. Είναι η τελευταία μαςευκαιρία ναδράσουμε δυναμικά».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα πράσινα άλογα

Έναςαπό τους πιοσυχνούς λεξιλογικούς μύθους σχετίζεται με την αρχαιοελληνική, δήθεν,προέλε…