Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Ορχήστρα ξανθιωτών με τη σφραγίδα του Ν. Κυπουργού

Ορχήστρα ξανθιωτών με τη σφραγίδα του Ν. Κυπουργού

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Εμφανώς συγκινημένος ο πολυβραβευμένος συνθέτης Νίκος Κυπουργός,ευχαρίστησε στο κατάμεστο δημοτικό αμφιθέατρο της Ξάνθης, όλους τουςμαθητέςτου Μουσικού Σχολείου και των άλλων σχολείων που δούλεψαν για ναπαρουσιάσουνμια βραδιά με δικά του τραγούδια, ως επισφράγισμα της ιδιαίτερης σχέσηςπουαναπτύχθηκε μεταξύ του μουσικού και των μουσικόφιλων ξανθιωτών από τηντελευταία φορά που ο Νίκος Κυπουργός βρέθηκε στην Ξάνθη στα πλαίσια τουφεστιβάλ ‘Μάνος Χατζιδάκις’ που οργάνωσε η ΦΕΞ.
Στη σχέση αυτή,  πουκαλλιεργήθηκε στο φόντο της Ξάνθης του Μάνου Χατζιδάκι από ανθρώπουςπουαγάπησαν τη μουσική του και διδάχθηκαν από τη φιλοσοφία του, δίνει νέοβηματισμό ο επί 20ετία συνεργάτης του Νίκος Κυπουργός, καλώντας τουςμουσικούςτης Ξάνθης, κάθε είδους και κάθε υποβάθρου να συναντηθούν και ναδημιουργήσουν,με τη δική του συμβολή και νουθεσία, μία ορχήστρα της Ξάνθης για τηνΞάνθη. ΟΝίκος Κυπουργός ξεκίνησε αυτή τη μουσική διαδρομή στη Σύρο, όπου είναιο τόποςκατοικίας του και τελικά κατέφτασε στον προορισμό της δημιουργίας μιαςορχήστρας, όπου οι μουσικοί συνεργάστηκαν και παρουσίασαν με τηνοργάνωση καιτη διεύθυνση του ιδίου μία συναυλία που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. «Ηορχήστρα εδραιώθηκε, επιδιώκουμε να έχει μία σταθερή βάση και γιατίόχι,αργότερα να θεσμοθετηθεί», είχε πει ο Νίκος Κυπουργός. Αυτό το μουσικό«ταξίδι»της συνάντησης των μουσικών της πόλης φέρνει τώρα στην Ξάνθη, όπου στηνπρώτησυνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια αυτής της προσπάθειαςσυνάντησε πολύμεγάλο ενδιαφέρον. Τσέλο, πιάνο, σαξόφωνο, κλαρινέτο, γκάιντες, βιολιά,κρουστάκαι έγχορδα, 30 μουσικοί συνολικά βρέθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο γιανασυζητήσουν αυτή την προοπτική. Αυτό που ο ίδιος ο Νίκος ο Κυπουργόςβρίσκει πιογοητευτικό από όλα είναι ότι η ορχήστρα της πόλης θα αποκτήσει τα δικάτης«χρώματα» μέσα από το είδος των μουσικών που διαθέτει. Έτσι τα διάφοραέργα θαπροσαρμόζονται «πάνω τους» και θα δημιουργούνται συνθέσεις με ντόπια«σφραγίδα». Άλλωστε, για τον ίδιο το μουσικοσυνθέτη κάτι τέτοιο είναιαρκετάοικείο με δεδομένο ότι έγραψε μουσική για δεκάδες θεατρικές παραστάσειςκαικινηματογραφικές ταινίες κι έτσι ασχολήθηκε με διάφορα είδη μουσικής.Βέβαια, οστόχος του είναι η ορχήστρα να καταφέρει να ακολουθήσει στη συνέχεια τοδικότης δρόμο, να ανεξαρτητοποιηθεί και να μη χρειάζεται πια την καθοδήγησήτου.«Υπάρχει ενδιαφέρον από πολλούς συνθέτες που θα έδειχναν ενδιαφέρον σεμιατέτοια συνεργασία με την ορχήστρα της πόλης, μια συναυλία, μίαπαρουσίαση ήκάτι ανάλογο, όπου θα δουλεύονται τα έργα καθενός με το δυναμικό και τηφυσιογνωμία των ξανθιωτών μουσικών», σημειώνει ο Νίκος Κυπουργός,ξεδιπλώνονταςτην ιδέα της λειτουργίας της ορχήστρας.
 
Στα σπάργανα η ορχήστρα της Ξάνθης του Μάνου Χατζιδάκι
Μετά τον ενθουσιασμό της πρώτης συνάντησης και νέοι μουσικοίσυναντήθηκαν με το Νίκο Κυπουργό, ενώ και άλλοι μπορούν να εκδηλώσουντοενδιαφέρον τους και να συμμετέχουν. Το Λαογραφικό Μουσείο θαλειτουργήσειυποστηρικτά ως ένας σταθμός ενημέρωσης, ενώ και αργότερα η ΦΕΞ έχει τηδιάθεσηνα παράσχει χώρους για τις πρόβες των μουσικών. Ωστόσο, το ΔημοτικόΑμφιθέατροείναι ένας βασικός χώρος υποδομής, όπου θα μπορεί να προετοιμάζεται καιναπαρουσιάζει τη δουλειά της η ορχήστρα. «Η νοοτροπία αυτή δεν είναι κάτικαινούργιο για τον κόσμο, αλλά οπωσδήποτε κάτι πρωτοπόρο για τηνΕλλάδα. Είναιευτυχές το γεγονός ότι ο Νίκος Κυπουργός είναι διατεθειμένος ναβοηθήσει.Επίσης είναι πολύ ευχάριστη η ανταπόκριση των μουσικών. Αυτή ηπροσπάθεια θαδώσει έμπνευση και δυναμική και στο μουσικό σχολείο, ενώ και νέοιμουσικοί θαμπορέσουν να επωφεληθούν συμμετέχοντας», σημειώνει ο διευθυντής τουΛαογραφικούΜουσείου Πασχάλης Ξανθόπουλος, τονίζοντας ότι: «η Ξάνθη έχει το ΜάνοΧατζιδάκι,μπορεί να μάθει από αυτόν και τους ανθρώπους που το γνώρισαν καισυνεργάστηκανμαζί του και τους μεταλαμπάδευσε τη μουσική του. Η ορχήστρα αυτή είναιμίαεπένδυση που θα δώσει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στην πόλη». 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…