Οικονομία στο οξυγόνο

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Με έγγραφό της η τεχνική υπηρεσίατου Νοσοκομείου Ξάνθης κάνει συστάσεις για περιορισμό της κατανάλωσηςοξυγόνουπρος τη νοσηλευτική υπηρεσία, στα πλαίσια της γενικότερης προσπάθειαςπεριστολήςτων δαπανών για προμήθειες κι επειδή παρατηρήθηκε αυξημένη χρήσηοξυγόνου τηνπροηγούμενη χρονιά. Μάλιστα, γίνεται λόγος ακόμη και για άσκοπη χρήσηοξυγόνουσε διάφορα τμήματα και κλινικές, όπου, ενώ ο ασθενής είχε αποχωρήσει,οι μάσκεςοξυγόνου παρέμεναν συνδεδεμένες, με τις επιτοίχιες λήψεις οξυγόνου ναεκτονώνουν άσκοπα οξυγόνο στην ατμόσφαιρα.
Σύμφωνα με τους τακτικούςελέγχους, διαπιστώθηκε ότι οι μεγαλύτερες καταναλώσεις οξυγόνουπαρουσιάζονταιστην Παθολογική, τα χειρουργεία, τη ΜΕΘ, τη Χειρουργική και τα τακτικάεξωτερικά ιατρεία, όπου βέβαια εντοπίζεται και η μεγαλύτερη ανάγκη σεπαροχήοξυγόνου στους ασθενείς. Τα υπόλοιπα τμήματα συμμετέχουν στη συνολικήκατανάλωση, αλλά με μικρότερο ποσοστό.
Με βάση το γεγονός ότι κάθε 1.000κιλά οξυγόνου κοστίζουν στο νοσοκομείο 1.500 ευρώ (χωρίς έξοδαμεταφοράς κλπ),γίνεται έκκληση προς τη διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας, στηλογική τηςμείωσης των εξόδων του νοσοκομείου και της εξοικονόμησης σημαντικώνπόρων γιατη θεραπεία των ασθενών, να ενημερώσει τις προϊσταμένες των τμημάτωνγια τηνανάγκη παρακολούθησης του θέματος, ώστε η χρήση του οξυγόνου να γίνεταιμεσύνεση κι έτσι να μειωθεί η κατανάλωσή του, χωρίς να παρουσιαστείπρόβλημαστους νοσηλευόμενους.
Ωστόσο, μέλη του νοσηλευτικούπροσωπικού εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους, σημειώνοντας ότι ηαπαιτούμενηεπιμέλεια δε μπορεί να συμβαδίζει με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις πουέχουνσυνολικά και οι οποίες είναι τόσο αυξημένες που τους δημιουργεί μεγάληδυσκολίαστην πλήρη επίβλεψη όλων των αρμοδιοτήτων τους. Μάλιστα, αναφέρουνχαρακτηριστικά ότι πολλές φορές οι νοσηλεύτριες της παθολογικής,χειρουργικής,καρδιολογικής ή ορθοπεδικής σε βραδινή βάρδια είναι μία ή δύο για 30ασθενείς,πράγμα που τους δημιουργεί υπερβολικό φόρτο εργασίας και οδηγεί σετέτοιαφαινόμενα. Επίσης, προστίθεται και ο ισχυρισμός ότι για την αυξημένηκατανάλωσηοξυγόνου συμβάλουν και οι χαλασμένες συσκευές που χάνουν επί 24ωρουβάσεως.Πάντως, και το ίδιο το έγγραφο δικαιολογεί αυτά τα φαινόμενα πουπαρατηρήθηκανστη βάση του αυξημένου φόρτου εργασίας

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…