Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Οι μαθητές της Ευρώπης συνεργάζονται για το περιβάλλον

Οι μαθητές της Ευρώπης συνεργάζονται για το περιβάλλον

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Από άλλη μία δημιουργική δραστηριότητα του ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius προέκυψεμε τοημερολόγιο των μαθητών του 2ου Λυκείου Ξάνθηςγια το 2011, όπουαναπτύσσονται με συντομία και καλαισθησία επίκαιρα περιβαλλοντικάθέματα, ώστεοι μαθητές με αυτό τον τρόπο να δώσουν ένα «μάθημα οικολογίας» καιστουςμεγαλύτερους. Το «μάθημα» αυτό ωστόσο εκτείνεται και στον τομέα τουπολυπολιτισμού και της εξωστρέφειας, αφού για τη δημιουργία τουημερολογίουεργάστηκαν συνολικά 30 μαθητές από 5 σχολεία όλης της Ευρώπης καισυγκεκριμένααπό την Τουρκία, την Πολωνία, την Ισπανία , την Ιταλία και την Ελλάδα.
Στις σελίδες του ημερολογίου κάθε μήνας περιλαμβάνει κι έναπεριβαλλοντικό μήνυμα, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες για την απόκτησηπεριβαλλοντικής συνείδησης και την ευαισθητοποίηση γύρω από τηνοικολογία.Άλλωστε και η ευρωπαϊκή δράση ονομάζεται «πράκτορες του περιβάλλοντος»και άραοι ίδιοι οι μαθητές πρώτα θέτουν τις προτεραιότητες σχετικά με ταπεριβαλλοντικά θέματα που θέλουν να προβάλουν κι έπειτα προσπαθούν ναταπροωθήσουν μέσα… από τους μήνες του χρόνου. Το ημερολόγιο είναιγραμμένο σε 6γλώσσες, πέντε οι μητρικές των μαθητών και μία η αγγλική και είναιεπενδεδυμένοαπό φωτογραφίες, που κάνουν εμφανή την πλούσια χλωρίδα, πανίδα και ταποικίλατοπικά προϊόντα στις χώρες της Ευρώπης. Στις σελίδες του ημερολογίου οιμαθητέςασχολούνται με την ανακύκλωση οργανικών αποβλήτων, την εξοικονόμησηενέργειας, τησωστή διατροφή, την προστασία των δασών, την ενίσχυση των τοπικώνπροϊόντων καιτην επαναχρησιμοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών.
Υπεύθυνος για το πρόγραμμα είναι ο εκπαιδευτικός του 2ουΛυκείου Ξάνθης κ. Μπεζιργιαννίδης, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι για τηνυλοποίησητου προγράμματος έγινε ένα ταξίδι στην Ισπανία όπου πάρθηκε η απόφασηκαι έγινεο πρώτος σχεδιασμός. Στη συνέχεια, οι μαθητές δουλεύοντας σε έξι ομάδεςσυγκέντρωσαν το υλικό με πληροφορίες, συμβουλές και φωτογραφίες σχετικάμε τηνπροστασία του περιβάλλοντος, ενώ στο τέλος η συντονίστρια εκπαιδευτικόςαπό τοΙκόνιο της Τουρκίας προετοίμασε την εκτύπωση, το σχέδιο της οποίαςστάλθηκε σεόλα τα συμπραττόμενα σχολεία για να δημιουργηθούν τα αντίγραφα, μεχρηματοδότηση της ΕΕ. Το ημερολόγιο μοιράστηκε στους μαθητές, τουςσυμμαθητέςτους και τις τοπικές αρχές.
 
Καλλιτεχνικός διαγωνισμός από τους «πράκτορες του περιβάλλοντος
Η ομάδα του 2ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης, που συμμετέχει στο ευρωπαϊκόπρόγραμμα Comenius με θέμα «Agents of environment», οργανώνεικαλλιτεχνικόδιαγωνισμό με θέμα: « Τι μας περιμένει αν συνεχίσουμε να  μολύνουμε το περιβάλλον;»
Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος ως τις 4 Μαρτίου 2011 όλοι οιμαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του νομού Ξάνθης με σκίτσο, αφίσα, κολάζ,φωτογραφία, video. Οι συμμετοχές θα αναρτηθούν στον ιστότοπο  www.recyclenuse.com  και θα προβληθούν στιςΓιορτές Νεολαίας. Στηνκαλύτερη συμμετοχή θα δοθεί ως έπαθλο ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.
Οι μαθητές μπορούν να στείλουν τις συμμετοχές τους στη διεύθυνση: 2ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης «Για τον καλλιτεχνικό διαγωνισμό» (υπόψη κουΜπεζιργιαννίδη) Τζαβέλα 10, 67100, Ξάνθη. Αποστολή με φαξ στο 2ο ΓενικόΛύκειοΞάνθης με την ένδειξη «Για τον καλλιτεχνικό διαγωνισμό « (υπόψη κουΜπεζιργιαννίδη), στο 25410-22447, και με e-mail με την ένδειξη «Για τονκαλλιτεχνικό διαγωνισμό» (υπόψη κου Μπεζιργιαννίδη) στη διεύθυνση mail@2lyk-xanth.xan.sch.gr.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…