Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Οδηγίες προς τους καταναλωτές για το πετρέλαιο θέρμανσης

Οδηγίες προς τους καταναλωτές για το πετρέλαιο θέρμανσης

0

Το ενδεχόμενο αποτροπής τυχόν εξαπάτησης των καταναλωτών από τουςεπιτήδειους, κατά την παράδοση του πετρελαίου θέρμανσης, επιχειρεί ογενικόςγραμματέας Καταναλωτή Δημήτρης Σπυράκος, με αφορμή την έναρξη περιόδουδιάθεσηςτου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σπυράκος συστήνει στους καταναλωτές:
– Να επιλέγουν προμηθευτή έπειτα από προσεκτική σύγκριση τωναναγραφόμενων τιμών στα πρατήρια της περιοχής τους (τα πρατήριακαυσίμωνυποχρεούνται να αναγράφουν τις τιμές των καυσίμων σε φωτεινές πινακίδεςεμφανείς στους καταναλωτές), και αφού βεβαιώνονται ότι οι τιμές αυτέςαφορούντην παράδοση κατ’ οίκον και την ποσότητα που επιθυμούν.
– Να τηρούνται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας κατά την παραλαβήτου πετρελαίου, προς αποφυγή ατυχημάτων.
– Να προσέχουν το χρώμα του πετρελαίου να είναι ζωηρό κόκκινο καιόχι θολό, διότι το χρώμα αποτελεί ένδειξη της ποιότητας του πετρελαίου.
– Να επιβλέπουν και οι ίδιοι την καταγραφή της ποσότητας τουπετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή, πάντοτεπαρουσία του βυτιοφορέα.
– Να μην εμπιστεύονται μόνο το μετρητή του βυτιοφόρου, αλλά ναχρησιμοποιούν για επαλήθευση και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο ήβέργα, με τηνπροϋπόθεση το μεν μέτρο να είναι άκαμπτο, με σωστή διαβάθμιση καιπλήρωςανεπτυγμένο, η δε βέργα ευθεία, χωρίς στρεβλώσεις.
– Το μέτρο ή η βέργα πρέπει να τοποθετούνται στο ίδιο σημείο καικατά την προμέτρηση και κατά την επιμέτρηση να ακουμπούν απευθείας στονπυθμένατης δεξαμενής και να τοποθετούνται κατακόρυφα μέσα στη δεξαμενή.
– Να γνωρίζουν πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστόύψους της δεξαμενής τους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζουν τιςεσωτερικές διαστάσεις της δεξαμενής. Π.χ. αν μια δεξαμενή ορθογώνιαςδιατομήςέχει μήκος 1,5 μέτρο, πλάτος 1 μέτρο και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολικήχωρητικότητά της είναι 1,5 κυβικό μέτρο (1,5x1x1=1,5) ή 1.500 λίτρα.Επομένως,σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 15 λίτρα(1500:100=15).
– Να προσέχουν ώστε η μάνικα του μεταφορέα να είναι άδεια πριν απότην παραλαβή όσο και μετά την παραλαβή του πετρελαίου.
– Να προσέχουν στο τέλος της παράδοσης, όταν αδειάζει η μάνικα, νασταματήσει να μετρά και ο μετρητής.
– Να μετρούν την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στηδεξαμενή, αφού κατασταλάξει ο αφρός και έχουν πρώτα παρέλθει 5-6 λεπτά,παρουσία του βυτιοφορέα.
– Να έχουν υπόψη τους ότι η ένδειξη στάθμης στις πλαστικές δεξαμενέςδεν θεωρείται αξιόπιστη, λόγω της παραμόρφωσης του σχήματος τωνδεξαμενών αυτώνόταν γεμίζουν με υγρό.
 
– Αν χρησιμοποιούν μετρητή δεξαμενής (βασίζεται στην αρχή τωνσυγκοινωνούντων δοχείων), να προσέχουν ώστε το περιεχόμενο του σωλήναστάθμηςνα είναι όμοιο με το περιεχόμενο της δεξαμενής, και όχι κάποιοελαφρύτερο υγρό(θα εμφανίσει υψηλότερη στάθμη πετρελαίου από την πραγματική λόγωδιαφοράς τουειδικού βάρους του υγρού).
Εντούτοις, ο μετρητής μπορεί να έχει αποκλίσεις 0,5-1,5 εκ. αν τοειδικό βάρος του πετρελαίου που βρίσκεται μέσα στον μετρητή διαφέρειαπό εκείνοτης δεξαμενής. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε σε διαφορετική παρτίδαπετρελαίουείτε στη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ μετρητή και δεξαμενής. Σεπερίπτωσηδιαφωνίας επί της μέτρησης υπερισχύει η ένδειξη της βέργας. Σε κάθεπερίπτωσηνα βεβαιώνεται ότι ο προμηθευτής δεν επεμβαίνει με οποιοδήποτε τρόποστο σωλήναστάθμης.
– Να ζητούν να αναγράφεται στην απόδειξη πληρωμής το ύψος τηςστάθμης της δεξαμενής που μετρήθηκε πριν και μετά την παραλαβή και όχιμόνο ταλίτρα. Επίσης, να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμοστοιχεία(όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, ποσότητα, ημερομηνία καιώραπαράδοσης κ.λπ.). Σε κάθε άλλη περίπτωση να σημειώσουν τις λέξεις «μεκάθεεπιφύλαξη».
– Να μην αφήνουν τον καυστήρα πετρελαίου να λειτουργεί χωρίςκαύσιμα, γιατί έτσι καταστρέφεται η αντλία και το μπεκ. Επομένως,πρέπει ναείναι ανοιχτός ο διακόπτης παροχής της δεξαμενής και να υπάρχειπετρέλαιο σεαυτήν.
– Πρέπει να πραγματοποιούν τουλάχιστον μια φορά το χρόνοσυντήρηση-ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης (έτσικαταναλώνεταιλιγότερο πετρέλαιο, επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση χρημάτων και υπάρχειαποφασιστική συμβολή στη δημιουργία καθαρότερου περιβάλλοντος). Οκαταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση της εγκατάστασης είναι αμέσωςμετά τηλήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλ. Απρίλιο-Μάιο) ώστε να μη μείνουν τακατάλοιπατης καύσης, κατά την περίοδο του καλοκαιριού, οπότε καθίσταται πιοδύσκολος οκαθαρισμός της.
Τέλος, ο κ. Σπυράκος σημειώνει ότι η Γενική Γραμματεία Καταναλωτήυποστηρίζει τα συμφέροντα των καταναλωτών με συνεχείς ελέγχους αλλά καιενημέρωση των πολιτών με δημόσιες ανακοινώσεις και πληροφορίες από τηγραμμήκαταναλωτή 1520 για τη σωστή διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…