Το «δράμα» της ΣΕΚΑΠ

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Δριμύ κατηγορώ κατά της ΑΤΕ για τη στάση της στη ΣΕΚΑΠ, απήγγειλανοι πρόεδροι των δύο σωματείων εργαζομένων Κώστας Γαβριηλίδης καιΓιάννηςΖαπτής, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Τρίτη 2 Νοεμβρίου στις11 τοπρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων της εταιρείας. Με την φράση«Καταγγέλλουμε τηνμεγαλομέτοχο ΑΤΕ για απιστία κατά της ΣΕΚΑΠ», κατέστησαν σαφή τηνπρόθεσή τουςνα κινηθούν νομικά εναντίον της, επειδή θεωρούν ότι η ΑΤΕ σκοπίμως,  όχι μόνο δεν στήριξε τηνεταιρεία όπως όφειλεως μεγαλομέτοχος αλλά επιπλέον την απαξίωσε σε τέτοιο βαθμό πουκινδυνεύει νατην πουλήσει (αν την πουλήσει) κλειστή!
 
«Χαστούκι» για τη ΣΕΚΑΠ το Μεσοπρόθεσμο
Αρχικά ο κ. Γαβριηλίδης αναφέρθηκε σε μια σειρά γεγονότων πουεκτυλίχθηκαν από τον Ιούνιο του 2011 και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο γιατησημερινή «δραματική κατάσταση της εταιρείας» όπως τη χαρακτήρισε.Παράλληλαυπενθύμισε μια σειρά από ενέργειες τόσο των σωματείων όσο και τηςδιοίκησηςαλλά και πολιτικές παρεμβάσεις προς την ΑΤΕ και το υπουργείοΟικονομικών πουστόχο είχαν ν’  ανακόψουντηνδιαβλεπόμενη «καταστροφική» πορεία της ΣΕΚΑΠ επισημαίνοντας όμως ότι«όλες οιυποσχέσεις και οι δεσμεύσεις έμειναν στα λόγια» και αυτό έχει σαναποτέλεσμα:«εδώ και 1,5 μήνα η  ΣΕΚΑΠνα είναιουσιαστικά εκτός αγοράς, χάνοντας έτσι το μερίδιό της που με στοιχείατουΙουνίου ανέρχονται σε 8,5%».
 
Στου κουφού τη πόρτα όσο θέλεις βρόντα…
Η αρχή του τέλους της ΣΕΚΑΠ ήταν η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου πουμειώνει σε 28 ημέρες από 56 που ίσχυε, το χρόνο αποπληρωμής τωνγραμματίων.Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και η διοίκηση διέβλεψαν ότι αυτό δημιουργεί«έμφραγμα»στην εταιρεία που είχε ήδη προβλήματα ρευστότητας. Για το λόγο αυτό  – όπως είπε ο κ.Γαβριηλίδης – οι εργαζόμενοιέστειλαν επιστολή στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της περιφέρειας στις28/6/2011,ζητώντας τους να μην ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο και στο υπουργείοΟικονομίας,κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι «αυτό είναι ένα ρουσφέτι στιςπολυεθνικέςκαι θα σβήσει τις ελληνικές καπνοβιομηχανίες». Όμως οι εκκλήσεις τουςέπεσανστο κενό και το απότοκο του Μεσοπρόθεσμου έγινε φανερό το Σεπτέμβριοενώ ήδηαπό τον Αύγουστο έτρεχε ο διαγωνισμός για την πώληση των μετοχών(50,6%) τηςΑΤΕ και ήδη είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 8 διεθνείς όμιλοι. Η διοίκησηβλέπονταςότι αδυνατεί να πληρώσει τα διπλογραμμάτια ζήτησε δάνειο 20 εκ. ευρώαπό τηνΑΤΕ και η ΑΤΕ απάντησε ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται εγγύηση τουελληνικούδημοσίου. Όμως παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από το υπουργείοΟικονομίαςμετά την παρέμβαση βουλευτών ότι θα δοθεί εγγύηση του ελληνικού δημοσίου  όχι μόνο κάτι τέτοιο δενέγινε μέχρι στιγμήςαλλά επιπρόσθετα  στις13/10 η ΑΤΕμπλόκαρε όλους τους λογαριασμούς όψεως της εταιρείας με αποτέλεσμα μετάκαι τηνκατάπτωση των εγγυητικών να μην μπορεί η εταιρεία να εκτελωνίσει ούτε…τσιγάροκαι ουσιαστικά να παραμένει εκτός αγοράς, με εμφανή της έλλειψη τωνσημάτωντης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την υποβολή παραίτησης από την διοίκησηπου όμωςανεστάλη και εκκρεμεί μετά την αναβολή της συνέλευσης της 21ης/10από την ΣΕΚΕ. Στο σημείο αυτό ο κ. Γαβριηλίδης αναφέρθηκε στην επιστολήπουέστειλε η διοίκηση στους μετόχους ζητώντας έγγραφη εγγύηση ότι τηναπαλλάσσουναπό οποιαδήποτε αστική ή ποινική ευθύνη που μπορεί να απαιτηθεί  ειδάλλως θα παραιτηθεί.Όμως και η επιστολήτης διοίκησης έμεινε αναπάντητη κι αυτή και κατά τα φαινόμενα η ΣΕΚΑΠθα μείνεικαι εκτός αγοράς και χωρίς διοίκηση… 
 
Υπαινιγμοί για «δόλιες συμφωνίες και υπόγειους μηχανισμούς»
Τόσο ο κ. Γαβριηλίδης όσο και ο κ. Ζαπτής, απαντώντας σε σχετικέςερωτήσεις δημοσιογράφων και προσπαθώντας να εξηγήσουν τη στάση της ΑΤΕ,  καθώς συνιστά σχήμαοξύμωρο ο ίδιος ο πωλητής(ΑΤΕ) με δικές του ενέργειες να καθιστά όσο το δυνατό λιγότεροελκυστικό τοπρος πώληση είδος (ΣΕΚΑΠ),  άφησανσαφείς υπαινιγμούς ότι υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί μέσα στην ΑΤΕ πουέχουνσυμφέρον να κλείσει η ΣΕΚΑΠ και ότι πιθανόν να έχουν γίνει μυστικέςσυμφωνίες….κάτω απ’ το τραπέζι! Συγκεκριμένα ο κ. Ζαπτής τόνισε ότι το θέμα είναι πολιτικόκαι ότι ηκυβέρνηση  εξυπηρετείσυμφέροντα τωνπολυεθνικών: «Θέλουν την ΣΕΚΑΠ κλειστή για να την πουλήσουνκοψοχρονιά»!Ανέφερε δε ότι την ίδια στιγμή που η ΑΤΕ αρνείται στην ΣΕΚΑΠ το δάνειο,  δανείζει κτηνοτροφικόσυνεταιρισμό στην Άρτα.Μέλος του σωματείου παίρνοντας το λόγο στηλίτευσε και τη στάση τωνάλλωνμετόχων λέγοντας ότι: « η  ΑΤΕέχει το50,3 % , υπάρχουν κι άλλοι μέτοχοι …όλο το παιχνίδι παίζεται εκείκανείς δεν θ’αγοράσει μόνο το 50,3%» αφήνοντας να εννοηθεί ότι και άλλοι μέτοχοι δενείναι…αμέτοχοι στο παιχνίδι που παίζεται γύρω από την ΣΕΚΑΠ. Ενδεικτική ήτανκαι ηφράση του κ. Γαβριηλίδη: «Η εταιρεία προδόθηκε απ’ τους μετόχους τους».
 
Πολιτική στήριξη από Κοντό – Παπουτσή – Εμινίδη
Αίσθηση προκάλεσε η απουσία εκπροσώπων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚΞάνθης κ. Ξυνίδη και Μάντατζη την ίδια στιγμή που οι βουλευτές τηςΚαβάλας κ.Παπουτσής και Εμινίδης έστειλαν εκπρόσωπους τους που αναφέρθηκαν στιςπαρεμβάσεις  τωνβουλευτών προς τονυπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο,  ο κ.Παπουτσής και στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Οικονόμου ο κ. Εμινίδης, ζητώντας στήριξη της εταιρείας.Παρών ήταν καιο εκπρόσωπος του κ., Κοντού που ανέγνωσε την επιστολή του προς τον κ.Βενιζέλοστην οποία απευθύνει δραματική έκκληση για διάσωση της ΣΕΚΑΠ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…