Είπαν το δικό τους «ΟΧΙ»

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Σοβαρά και πρωτόγνωρα επεισόδιαγια την Ξάνθη διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της παρέλασης  της εθνικής επετείου της 28ηςΟκτωβρίου. Δημοτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθη, καθηγητές της ΕΛΜΕ αλλά και μαθητέςτων: 1ου,3ου και 4ου  λυκείωντης πόλης και αρκετό μέρος του πλήθους, είπαν το δικό τους  «ΟΧΙ», στα μέτρα λιτότηταςπου συρρικνώνουντα εισοδήματά τους και τα εργασιακά τους δικαιώματα με μια ηχηρήαποδοκιμασίαστην πολιτική ηγεσία. Σε μια πρωτοφανή έκφραση οργής, μια μερίδαπλήθους στοτέλος της παρέλασης,  κινήθηκεαπειλητικάκατά της πολιτικής ηγεσίας και του υφυπουργού κ. Τιμοσίδη πουεκπροσωπούσε τηνκυβέρνηση, και παρακολουθούσε άναυδη και με εμφανή αμηχανία από τηνεξέδρα ενώχρειάστηκε ισχυρότατη αστυνομική δύναμη να ελέγξει την κατάσταση πουτελικάπεριορίστηκε μόνο σε περιορισμένες εξάρσεις βίας χωρίς κανένατραυματισμό.
 
Μύριζε μπαρούτι από νωρίς…
Η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη απότην έναρξη των εκδηλώσεων της επετείου, παρότι οι συνδικαλιστικέςκεφαλές τωνδημοτικών και δημοσίων υπαλλήλων κύριοι Γαλανόπουλος και Ευστρατίουαντίστοιχα,δήλωναν νωρίτερα ότι ήρθαν να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά. Παρατάχθηκαναπέναντιαπό την εξέδρα των επισήμων στον άνω κόμβο της Πλατείας Ελευθερίαςκρατώνταςπανό με συνθήματα: «Φτάνει πια», «Δεν αντέχουμε άλλο» και φώναζανσυνθήματαόπως: «Η χούντα δεν τελείωσε το ΄73 Ψωμί Παιδεία , Ελευθερία». Δυνάμειςτων ΜΑΤέκαναν ένα κλοιό γύρω τους, προκειμένου να αποτραπούν επεισόδια.
 
Συμπλοκές λίγο πριν τηνπαρέλαση
Όμως λίγο πριν αρχίσει η παρέλασηοι συνδικαλιστές με πρωτοστάτη τον κ. Ευστρατίου συνεπλάκησαν με τα ΜΑΤεπειδήαπαιτούσαν να είναι στην πρώτη γραμμή του κοινού και να φαίνεται τοπανό τους.Έτσι επεχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Οι αστυνομικοί τουςαπέκρουσαν και μόνο ο κ. Ευστρατίου και μια γυναίκα έπεσαν κάτω χωρίςόμως νατραυματιστούν ενώ κάποιοι εξακόντιζαν καφέδες, μήλα και νερά προς τηνεξέδρα.Τα πνεύματα ηρέμησαν κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης που έγινεομαλάκαι χωρίς παρατράγουδα. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που συνόδευαν ταπαιδιάδεν φορούσαν μαύρα περιβραχιόνια, όπως φημολογούνταν και οι μαθητές τωνδημοτικών σχολείων παρέλασαν κανονικά. Αρκετά τμήματα γυμνασίωνέστρεψαν τοκεφάλι τους προς τον κόσμο και αντίθετα προς την εξέδρα καιχειροκροτήθηκαν απότο πλήθος.
 
Τα λύκεια …ενώθηκαν με τουςδιαδηλωτές…
Η ένταση κορυφώθηκε και ηατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε ακόμη περισσότερο όταν τμήμα αγοριών του 1ουΛυκείου την ώρα που περνούσε μπροστά από τους διαδηλωτές αποσχίστηκεαφήνονταςτον παραστάτη να προπορεύεται και ενώθηκε με τους διαδηλωτές κάτω απόεπευφημίες και χειροκροτήματα. Η αστυνομία επέδειξε αυτοσυγκράτηση καιέσπασετον κλοιό της για να εισέλθουν στις τάξεις των συνδικαλιστών οι μαθητέςκαιέτσι αποφεύχθηκαν συμπλοκές. Το παράδειγμα των παιδιών του 1ουΛυκείουακολούθησαν και τα τμήματα του 3ου και του 4ου.Ακολούθησε η παρέλαση των τμημάτων Στρατού χωρίς να υπάρξουν προβλήματα. 
 
Φυγαδεύτηκε άρον άρον οΤιμοσίδης
Μετά το τέλος της παρέλασης οιδιαδηλωτές ξεχύθηκαν στην οδό 28ης Οκτωβρίου καικάποιοι κινήθηκαναπειλητικά κατά του κ. Τιμοσίδη, ο οποίος και αποδοκιμάστηκε και κατάτην άφιξήτου και κατά την κατάθεση στεφάνου. Η αστυνομία τον φυγάδευσεεσπευσμένα μευπηρεσιακό αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισμένο στην πίσω πλευρά τηςεξέδρα. Τοπλήθος αποδοκίμαζε τους πολιτικούς της εξέδρας χειρονομώντας καιεκστομίζονταςυβριστικά και υποτιμητικά συνθήματα και κατευθύνθηκε προς τηνΣτρατιωτική Λέσχηόπου εθιμοτυπικά δίνεται η δεξίωση παρουσία της πολιτικής καιστρατιωτικήςηγεσίας που αποχώρησε επίσης εσπευσμένα. Το κτίριο της Λέσχηςπερικυκλώθηκεφωνάζοντας συνθήματα και μετά από λίγο διαλύθηκε.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γ. Παυλίδης: «Οι επιτροπές του κ. Γιαννακίδη, η διαρκής παραπομπή των προβλημάτων στις καλένδες»

Τώραπου η κοινωνία μας βρίσκεται σεαναβρασμό, οι συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν ακραίες δυσ…