Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Συνεχίζονται τα «φάλτσα» από τη Φιλαρμονική και το Κέντρο Πολιτισμού

Συνεχίζονται τα «φάλτσα» από τη Φιλαρμονική και το Κέντρο Πολιτισμού

0

ΜαριάνναΞανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
 
Μεγαλώνειτο «χάσμα» μεταξύ της Φιλαρμονικής του δήμου Ξάνθης και του ΚέντρουΠολιτισμού,φορέας στον οποίο υπάγεται, αφού τόσο καιρό τώρα αφότου εκδηλώθηκε ηαντίδρασητων μουσιών που εκφράστηκε με την αποχή τους από την παρέλαση της 4ηςΟκτωβρίου,   κανένασημείο προσέγγισηςδεν φαίνεται στον ορίζοντα. Η διελκυστίνδα διαιωνίζεται με τουςμουσικούς να…τραβάν κι άλλο το σχοινί διαψεύδοντας τον πρόεδρο του ΚέντρουΠολιτισμού κ.Μανώλη Φανουράκη ότι επεδίωξε συνάντηση μαζί τους και να εμμένουν στηδιεκδίκηση των δεδουλευμένων τους και τα αιτήματά τους γιααντικατάσταση τωνοργάνων. Απ’ την πλευρά του ο Μανώλης Φανουράκης σε δηλώσεις του στο«Ε»τονίζει ότι ο δήμος και το Κέντρο Πολιτισμού στηρίζουν τη Φιλαρμονικήως θεσμό,ξεκαθάρισε όμως ότι δεν προτίθεται να συνεχίσει το μισθολογικό καθεστώςπουίσχυε με παλιότερες αποφάσεις, υποστηρίζοντας ότι τώρα λόγω ΕπιτρόπουτουΕλεγκτικού Συνεδρίου άλλαξαν τα δεδομένα και δεν νομιμοποιούνται αυτέςοιαμοιβές.
 
Πάλιωσαντα όργανα…
Στηνεπιστολή που κοινοποίησαν οι μουσικοί προς το Δ.Σ. του ΚέντρουΠολιτισμού καιτα ΜΜΕ,  εκφράζουντην ενόχλησή τους γιατη στάση του κ. Φανουράκη ενώ χαρακτηρίζουν «αποκύημα επιστημονικήςφαντασίας»τα περί εκβιαστικής τους συμπεριφοράς μετά την απόφασή τους να απέχουναπό τηνπαρέλαση της 4ης Οκτωβρίου: Αναφέρουν σχετικά:«Σχετικά με την αποχήμας από την παρέλαση, λανθασμένα ειπώθηκε ότι αιτία είναι μόνο οιοικονομικοίλόγοι. Αιτία είναι και τα όργανα που πλέον όχι μόνο δεν έχουμε σανΦιλαρμονική,αλλά ακόμα και τα δικά μας έχουν υποστεί σοβαρές φθορές. Η τελευταίααγοράοργάνων έγινε το 1996 και από τότε δεν πραγματοποιήθηκε καμία συντήρησηήεπισκευή, εκτός από τις προσωπικές μας ενέργειες και με δικά μας έξοδα.Στηνδιάθεση σας οι αποδείξεις για του λόγου το αληθές. Είχαμε ενημερώσειακριβώςπριν ένα χρόνο για το πρόβλημα που δημιουργείται αλλά δεν υπήρξε καμιάανταπόκριση».
 
500- 1000 ευρώ οι απολαβές τους ετησίως
Σ’ότι αφορά τις μισθολογικές τους αμοιβές σημειώνουν: «Η πληρωμή τωνμελών τηςΦιλαρμονικής ισχύει από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και με τηνσημερινή τηςμορφή από το 1991. Οι αμοιβές αυτές έχουν εγκριθεί από τα εκάστοτεδημοτικάσυμβούλια. Το ποσό τους είναι στα 40 ευρώ μικτά και 32 ευρώ καθαρά, ανάυπηρεσίακαι 4 ευρώ μικτά η πρόβα. Το κόστος για κάθε μουσικό το χρόνο είναιαπολαβέςτης τάξεως των 500 – 1000 ευρώ, ανάλογα βέβαια με τις εμφανίσεις πουσυμμετέχει. Δεν αποκλείεται δηλαδή να είναι παραπάνω οι αποδοχές ανσυμμετέχεισε όλες τις εμφανίσεις. Τα χρήματα αυτά δηλώνονται στην φορολογικήδήλωση τουκαθενός. Για το 2010, ενώ δεν πληρωθήκαμε, παραλάβαμε από το Δήμοβεβαιώσειςαποδοχών, με αποτέλεσμα πολλά από τα μέλη να ανεβούν φορολογική κλίμακακαι ναπληρώσουν περισσότερο φόρο λόγω της έκτακτης εισφοράς. Έκτος από τιςαμοιβέςγια το έτος 2010, εκκρεμούν και αυτές του 2011.
Σχετικάγια τις δηλώσεις περί εθελοντισμού καλούμε τον κύριο πρόεδρο να βγαίνειεθελοντικά μαζί μας σε υπηρεσίες Χριστούγεννα, Πάσχα, και αργίες, όπωςεπίσηςκαι σε υπηρεσίες «συμφερόντων» με βροχές και θερμοκρασίες είτε υπό,είτεκαύσωνες και φυσικά θα το πράξουμε και εμείς. Όσον αφορά για τιςυπόλοιπεςφιλαρμονικές που δεν πληρώνονται, στην διάθεση σας υπάρχουνπαραδείγματα απότους περισσότερους κεντρικούς νομούς της χώρας, για να βγάλετε τασυμπεράσματαμόνοι σας. Προφανώς οι άλλοι Δήμοι έχουν βρει τον τρόπο να αμείβουν τιςΦιλαρμονικές τους, ενώ ο δικός μας δεν μπορεί. Εκτός αν μας συγκρίνετεμε τιςφιλαρμονικές των χωριών, «που ακόμα και εκεί συναντάμε κάποια ελάχιστηανταμοιβή».
 
Εύσημαστον Ηλιάδη
Τέλοςσ’ ότι αφορά τον αρχιμουσικό κ. Ηλιάδη σημειώνουν: «Η στοχοποίηση τουαρχιμουσικού κ. Ηλιάδη χωρίς κανένα λογικό έρεισμα, μας ενόχλησε τόσογια τιςανακρίβειες που ακούστηκαν όσο και για τις «ανώνυμες» επιθέσεις πουδέχτηκε απόδιάφορα blogs. Όταν ανέλαβε τη Φιλαρμονική παρέλαβεέναν χώρο ατημέλητοχωρίς καθόλου υλικό – παρτιτούρες. Έκανε όλες τις ενορχηστρώσεις(μεγάλο υλικόσυναυλιακών έργων ξένου και ελληνικού ρεπερτορίου, πρωτοφανές για ταδεδομένατης Φιλαρμονικής). Με τις συναυλίες που οργάνωσε είχαμε τρομερήπροσέλευση νέωνμαθητών και επισκέψεις σχολείων. Πέρα από τις διορθώσεις που έκανε στοκτίριομε την μικρή βοήθεια των μελών, καθαρίζει και συντηρεί τον χώρο, μιαςκαιυπάρχει έλλειψη προσωπικού. Να σημειωθεί εδώ ότι η θέρμανση της βασικήςαίθουσας προβών πραγματοποιείται χάριν ιδιωτικής χορηγίας (συγκεκριμένατου κ.Σπανίδη)».
 
Φανουράκης:«Στηρίζουμε το θεσμό όχι πρόσωπα…»
 Κάθετοςήταν ο κ. Φανουράκης σ’ ότι αφορά τοθέμα που δημιουργήθηκε με τους μουσικούς της Φιλαρμονικής.  Συγκεκριμένα τόνισε ότι οδήμος θα στηρίξειτον θεσμό και όχι πρόσωπα», και ότι για όλα τα θέματα της Φιλαρμονικής πρόκειται ν’ αποφασίσει τοΔιοικητικόΣυμβούλιο του Κέντρου Πολιτισμού. Αναγνώρισε βέβαια ότι πρέπει να αντικατασταθούν τα όργαναεπισημαίνονταςότι αυτό είναι στην πρόθεση του δήμου ενώ σ’ ότι αφορά τα οφειλόμεναχρήματασημείωσε ότι η καταβολή τους προσκρούει στον Επίτροπο και αναζητείται οτρόποςμε τον οποίο μπορούν να εξοφληθούν. Παράλληλα τόνισε ότι αυτό τοπρόβλημα προέκυψεαπό το γεγονός ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Ωδείο, στη Διεύθυνση τουοποίουυπάγονται και όταν τους κάλεσε να εγγραφούν ανταποκρίθηκαν μόνο στανεαράπαιδιά. Τέλος άφησε μια μομφή εναντίον τους σχετικά με τα έσοδα πουείχαν απότο δήμο και ότι η αντίδρασή τους και η δυσαρέσκειά τους οφείλεται στογεγονόςότι το Κέντρο Πολιτισμού έχει σκοπό να βάλει τάξη στην Φιλαρμονική, νατηλειτουργήσει σε εθελοντική βάση και ότι αυτό δεν αρέσει σε κάποιους πουείχανένα εισόδημα απ’ εκεί.
Σημειώνουμε – σύμφωνα με πληροφορίες μας ότι οι μουσικοίτης  Φιλαρμονικήςδεν προτίθενται νασυμμετέχουν στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου καιόπως μαςπληροφόρησε ο αρχιμουσικός κ. Ηλιάδης η ομάδα των νέων δεν είναι έτοιμηακόμην’ αναλάβει τη σκυτάλη… 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο 40% ανήλθαν οι καισαρικές στο Νοσοκομείο Ξάνθης

Ελένη Διαφωνίδουelenidfn@yahoo.com Τη θέση του στην καισαρική τομή δίνει με σταθερή α…