Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα «Σιωπηλή» η μπάντα του δήμου στην παρέλαση

«Σιωπηλή» η μπάντα του δήμου στην παρέλαση

0

ΜαριάνναΞανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
 
Θαπαραμείνουν «σιωπηλά τα όργανα» της Φιλαρμονικής του δήμου Ξάνθης κατάτηνπαρέλαση και σ’ όλο το πλαίσιο των εκδηλώσεων του εορτασμού τηςΑπελευθέρωσηςτης πόλης μας, την 4η Οκτωβρίου! Την απόφαση νααπέχουν αφήνονταςτην παρέλαση χωρίς τη μουσική υπόκρουση του δήμου πήραν οι 30 μουσικοί,μέλητης Φιλαρμονικής σ’ ένα ξέσπασμα διαμαρτυρίας για την απαξίωση – όπωςυποστηρίζουν –  τουδήμου στο αρχαιότεροσωματείο της πόλης που πλησιάζει τον αιώνα (έτος ίδρυσης 1923). Στονόρο«απαξίωση» δεν συμπεριλαμβάνουν μόνο την μη αντικατάσταση των οργάνωντους ή ταπροβλήματα με το κτίριο (έλλειψη θέρμανσης) όπου στεγάζονται και κάνουνπρόβεςαλλά και την μη καταβολή των δεδουλευμένων τους του β’ εξαμήνου 2010και 2011,υποστηρίζοντας ότι η Φιλαρμονική ανταποκρίθηκε σ’ όλα τα αιτήματα τουδήμου γιαπαραστάσεις όμως ο δήμος αντ’ αυτού τους «ξεπληρώνει» με απαξίωση καιαδιαφορίαπου έχει αρνητικό αντίκτυπο και στους 12 μικρούς μαθητές που αποτελούντηνδιάδοχη κατάσταση.
 
Παίζουνάλλα «όργανα»…
Ο«κόμπος έφτασε στο χτένι» διατείνονται οι μουσικοί ζητώντας άμεσαεπίλυση τωνπροβλημάτων της Φιλαρμονικής, απειλώντας έμμεσα ότι θα τη διαλύσουν ανδενικανοποιηθούν τα αιτήματά τους (όπως προαναφέρθηκαν). Σημειώνεται πωςυπάρχουνμέλη με συνεχή παρουσία 10 – 15 και 20 ετών. Παράλληλα  -σύμφωνα μεκαταγγελίες τους στο «Ε» –  διαφαίνεταιμια αμφισβήτηση στον επικεφαλής της μπάντας τον αρχιμουσικό κ. ΓιώργοΗλιάδη,για τον οποίο υποστηρίζουν ότι ενώ κανείς δεν έχει πληρωθεί ο ίδιοςπληρώνεταικαι ότι έχει κάνει την Φιλαρμονική «τσιφλίκι» του βάζοντας μέσαοικογενειακάτου πρόσωπα στα οποία ρίχνεται από τους καθηγητές όλο το βάρος τηςεκμάθησηςεις βάρος άλλων παιδιών που έχουν ενδιαφέρον να μάθουν όργανα και ναμπουν στηνμπάντα. Κι αυτό που ζητούν είναι η λειτουργία της Φιλαρμονικής με μιαάλληδομή. Να σημειώσουμε ότι η Φιλαρμονική του δήμου Ξάνθης εντασσόταν στηΣτέγη Γραμμάτωνκαι Καλών Τεχνών. Με την συνένωση όμως όλων των νομικών προσώπων τουδήμουυπάγεται στο Κέντρο Πολιτισμού με αρμόδιο αντιδήμαρχο τον κ. ΜανώληΦανουράκη.
Σ’ότι αφορά τις χρηματικές απολαβές ο δήμος πληρώνει 40 ευρώ (συν τιςκρατήσεις)για κάθε εμφάνιση της μπάντας σε κάθε μέλος και 4 ευρώ σε κάθε πρόβα.Αυτόκαθιερώθηκε το 1990 επί Αμοιρίδη (10.000 δραχμές) και συνεχίστηκε. Έχειδε τησυμβατική υποχρέωση της αγοράς των οργάνων, της συντήρησης καιαντικατάστασήςτους καθώς επίσης και την πρόσληψη καθηγητών. Κι αυτή τη στιγμή έχουνπροσληφθεί 9 καθηγητές με 8μηνες συμβάσεις ένας εκ των οποίων ο κ.Ηλιάδης πουπαραδίνει μαθήματα πνευστών στην Φιλαρμονική.   
 
Πρόβλημαμε τον Επίτροπο για τα έξοδα παράστασης
Ερωτηματικάεκφράζει  στο «Ε» οκ. Μανώλης Φαναουράκηςαναφορικά με τη στάση των μουσικών και την ρηξικέλευθη – όπωςυποστηρίζει  -απόφασή τους να απέχουν από τον εορτασμό.Σημειώνει ότι αιφνιδιάστηκε από το γεγονός ότι ενώ επεδίωξε νασυναντηθεί μαζίτους αυτοί αρνήθηκαν και ότι με τον μόνο που είχε συναντήσειςπροκειμένου ναεξευρεθεί κάποια λύση ήταν ο αρχιμουσικός κ. Ηλιάδης ο οποίος και τουανακοίνωσε την απόφασή τους: «Είναι γεγονός ότι πρέπει κάποιοι όργανανααντικατασταθούν. Κατανοούμε τα προβλήματα και θα κινηθούμε στηνκατεύθυνσηεπίλυσής τους. Αναφορικά με το χρηματικό έχουμε πρόβλημα με τονΕπίτροπο καθώςδεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε τα έξοδα παράστασης και πρόβας επειδήδενέχουμε παραστατικά. Γενικά είναι συγκεχυμένο το καθεστώς με τηνΦιλαρμονική καιεξετάζουμε πως μπορούμε να την λειτουργήσουμε σε μια άλλη βάση καθώςέχει καιένα εθελοντικό χαρακτήρα. Δεν είναι υπάλληλοι του δήμου τα μέλη της».     
 
Πιθανήπαραίτηση Ηλιάδη
Σερόλο μεσολαβητή μεταξύ Δήμου και μουσικών ο κ. Ηλιάδης μιλώντας στο «Ε»επεσήμανε τα πολλά προβλήματα με το κτίριο αλλά και με τα όργανα: «Οιμουσικοί  αναγκάζονταινα παίζουν με δικάτους ή δανεικά όργανα αφού ο δήμος δεν τα αντικαθιστά. Γενικά βλέπουμεμιααπαξίωση στην Φιλαρμονική. Έχουμε κάνει πολλή καλή δουλειά τα τελευταίαχρόνια.Μόνο φέτος συμμετείχαμε σε 12 συναυλίες. Ανταποκρινόμαστε σε κάθεαίτημα τουδήμου. Όμως ο κόπος μας δεν έχει αντίκρισμα». Παράλληλα το «Ε» έθεσευπ’ όψιντου τις καταγγελίες εναντίον του από μέλη της Φιλαρμονικής. Η απάντησήτου ήτανη εξής: «Έχω δώσει την ψυχή μου 3 χρόνια τώρα και λυπάμαι πολύ γι’ αυτήτησυμπεριφορά κάποιων επειδή έχω τον γιο μου και τον αδελφό μου να μεβοηθάνε… Μετους περισσότερους είμαστε φίλοι, είμαστε μια παρέα Ήθελα να κάνωμουσική αλλάσ’ αυτή την πόλη μόνο μουσική δεν μπορείς να κάνεις… Όλα αυτά με κάνουννασκέφτομαι να παραιτηθώ…».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…