Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Η «μάχη» του παρεμπορίου ξεκινά από την Ξάνθη

Η «μάχη» του παρεμπορίου ξεκινά από την Ξάνθη

0

ΜαριάνναΞανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr
 
 
Απότην Ξάνθη ξεκινά η συντονισμένη προσπάθεια με στόχο την πάταξη τουπαρεμπορίουκαι γι’ αυτό το σκοπό ρίχνονται στην «μάχη» τα ΚΕΛΑΥΕ, διευρυμένακλιμάκιαελέγχου που θα στελεχωθούν από δημόσιους υπαλλήλους σε εθελοντική βάσηκαιμέχρι τον Οκτώβριο θα πάρουν θέση στις 5 πύλες εισόδου της περιφέρειαςαλλά καισε χώρους όπου εντοπίζεται παρεμπόριο ασκώντας ελέγχους, επιβάλλονταςπρόστιμακαι προβαίνοντας σε κατασχέσεις και άμεση καταστροφή των προϊόντων.
Απέδωσανκαρπούς οι συσκέψεις και οι «πιέσεις» που άσκησαν οι τοπικοί φορείς καιμεπρωτοβουλία του αν. υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Σωκράτη Ξυνίδηεπιταχύνονται οι ρυθμοί εφαρμογής του νέου νόμου που δίνει αρμοδιότητεςΣΔΟΕστα κλιμάκια ελέγχου αλλά και στη δημοτική αστυνομία. Για το συντονισμόκαι τονκαταμερισμό αρμοδιοτήτων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη το μεσημέρι τηςΠέμπτης στηνΠεριφερειακή Ενότητα Ξάνθης παρόντων των γενικών γραμματέων ΕμπορίουκαιΒιομηχανίας του Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Σάββα Κομνηνού καιΑλέξανδρου Φούρλα αντίστοιχα καθώς και του γραμματέα ΑποκεντρωμένηςδιοίκησηςΜακεδονίας – Θράκης κ. Θύμιου Σώκου, περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. ΆρηΓιαννακίδη καιτου Αντιπεριφεριάρχη Ξάνθης κ. Φώτη Καραλίδη. Να σημειώσουμε ότι στησύσκεψηεπρόκειτο να παραστεί και ο κ. Ξυνίδης όμως ανειλημμένες υποχρεώσεις(ψηφοφορίαστη Βουλή για τα νέα μέτρα που όμως αναβλήθηκε) δεν του επέτρεψαν ναπαραστεί. 
 
ΠρωτοβουλίαΞυνίδη
Μιλώνταςστου δημοσιογράφους μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. ΣάββαςΚομνηνός,  γενικόςγραμματέαςΕμπορίου  εξήγγειλετην συγκρότηση τωνκλιμακίων στο άμεσο χρονικό διάστημα από τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησηςεπισημαίνοντας ότι «μεπρωτοβουλία του υπουργού κ. Ξυνίδη σήμερα για πρώτη φορά στην χώρα μαςκεντρικήκυβέρνηση και περιφερειακή αυτοδιοίκηση συνυπάρχουμε για να δώσουμε ένατέλοςστη μεγάλη μάστιγα του παρεμπορίου». Είπε επίσης ότι υπάρχει ένα ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο τοοποίο επιτρέπει την άμεση κατάσχεση των προϊόντων και υπάρχει πολιτικήβούλησηαπό την κυβέρνηση και την περιφέρεια αυτό το φαινόμενο άμεσα να τοεκδιώξουμεαπό την περιοχή αυτή απ’ όπου ξεκινά με την πρωτοβουλία». 
 
ΤαΚΕΛΑΥΕ στους δρόμους…
Ηιδιαιτερότητα των ΚΕΛΑΥΕ, σε σχέση μετά μέχρι τώρα κλιμάκια έλεγχουέγκειταιστο ότι μπορούν να απαρτίζονται από το σύνολο των υπαλλήλων σε κάθεπεριφέρειακαι αυτό δίνει δυνατότητα διεύρυνσης του μηχανισμού με στελέχη τουδημοσίου καιεκτός των στενών ορίων των υπαρχόντων κλιμακίων. Θα απαρτίζονται απότουλάχιστον 2 υπαλλήλους. Όπως επεσήμανε ο κ. Κομνηνός δεν πρόκειται για νέα υπηρεσία και οσυντονισμός της είναι ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τοπικά από τον αντιπεριφερειάρχη. Θα χρηματοδοτούνται απόειδικούςπόρους  που ήδηέχουν προβλεφτεί  αλλάκαι από …αυτοχρηματοδότηση δηλαδή από ταπρόστιμα που θα επιβάλλουν. Θα έχουν συνεχή παρουσία στους δρόμους, θαλειτουργούν με διευρυμένο ευέλικτο ωράριο και η στελέχωσή τους θα γίνειμετάαπό πρόσκληση ενδιαφέροντος που θα απευθύνουν οι αντιπεριφερειάρχεςστουςυπαλλήλους. Συγχρόνως ενεργοποιούνται οι δήμοι με τις δημοτικέςαστυνομίες,στις οποίες προβλέπεται από το νόμο η δυνατότητα άμεσης κατάσχεσηπροϊόντων.Επίσης
θαυπάρξει άμεση διασύνδεση των περιφερειακών κλιμακίων με τα κεντρικάκλιμάκιατου υπουργείου καθώς και ηλεκτρονική διασύνδεση ώστε οι πληροφορίες ναδιαχέονται από την περιφέρεια προς το κέντρο και το αντίστροφο και νακαταγράφονται τα στοιχεία με τη χρήση μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
 
Φυλάκιαστις πύλες εισόδου
Όπωςείπε ο κ. Φούρλας έχουν καταγραφεί οι 5 πύλες εισόδου στην περιφέρειάμας καιμέσα στον Οκτώβριο θα δημιουργηθούν υποδομές σε συγκεκριμένα σημείαόπου θαεγκατασταθούν φυλάκια παρουσίας των κλιμακίων.
Επίσηςο κ. Φούρλας σημείωσε ότι θα γίνει θωράκιση των πυλών εισόδου και ότιτο τμήμαΒιομηχανίας θα παράσχει τεχνογνωσία προς τα ΚΕΛΑΥΕ αναφορικά με βιομηχανικά προϊόντα (οικοδομικάυλικά) ώστε να ενισχυθεί και να γίνει αποτελεσματικότερος ο έλεγχος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…