Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 «Ηλεκτροσόκ» από το ειδικό τέλος στα ακίνητα

«Ηλεκτροσόκ» από το ειδικό τέλος στα ακίνητα

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
«Ηλεκτροσόκ» στην κοινωνία έχει προκαλέσει η επιβολή του ειδικούτέλους στα ακίνητα, με τα νοικοκυριά να παθαίνουν «ίλιγγο» από τα ποσάπουαναγράφονται στο κομπιουτεράκι μετά από υπολογισμούς της «λυπητερής»που ο κάθειδιοκτήτης ακινήτου θα κληθεί να πληρώσει.
Το επίμαχο νομοσχέδιο πέρασε από «χίλια κύματα» μέχρι να οδηγηθεί,με αλλαγές τελικά στη Βουλή. Σύμφωνα με την τελική έκδοση, οιεπιβαρύνσειςξεκινούν από 0,5 € και φτάνουν έως 16 € (το ίδιο ισχύει και για τουςσυντελεστές παλαιότητας). Το ειδικό χαμηλό τέλος του 0,5 €/ τ.μ. θακαταβάλλουνοι πολύτεκνοι, οι μακροχρόνια άνεργοι μη επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ μεοικογενειακό εισόδημα κάτω των 8.000 ευρώ το 2010 και ανάπηροι ήπρόσωπαβαρυνόμενα φορολογικά με αναπήρους. Οι εξαιρέσεις, όπως παρουσιάζονταιστηντροπολογία, δεν περιλαμβάνουν δηλαδή, άτομα που έχουν χάσει τη δουλειάτους καισήμερα λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Ωστόσο, από την ευνοϊκήρύθμισηεξαιρούνται οι άνεργοι, πολύτεκνοι και ανάπηροι που διαμένουν σεακίνητα άνωτων 200 τ.μ. με τιμή ζώνης άνω των 3.000 €/ τ.μ.
Στην Περιφέρεια, με βάση τους συντελεστές, εμφανίζεται μίαομοιογενής εικόνα όσον αφορά το «χαράτσι» που θα κληθούν να πληρώσουνοιπολίτες, με εξαίρεση την περιοχή της Καβάλας που βρίσκεται σε πιο υψηλάεπίπεδα. Για παράδειγμα, για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. ανάλογα με τηζώνη, η τιμήκαθορίζεται στα 750- 1.300 €, στη Δράμα στα 700- 1.050 €, στηνΑλεξανδρούποληστα 850- 1.450 €, στην Κομοτηνή στα 750- 1.250 €, ενώ στην Καβάλα στα800-1.850. Αναλόγως, και με βάση το τέλος για καινούργιο (συντελεστής 1, 25€, ηεπιβάρυνση στην Ξάνθη προσδιορίζεται στα 500-625. Τέλος, ο συντελεστής1 γιαπαλαιότητα  άνω των26 ετών διαμορφώνειτο ποσό στα 400-500 € για την περιοχή μας. Δηλαδή, από τον Οκτώβρη,οπότε καιυπολογίζεται να εφαρμοστεί το μέτρο το μίνιμουμ που θα κληθούν ναπληρώσουν οικάτοικοι της περιοχής μας, που χαρακτηρίζεται ακριτική και απομονωμένη,για έναδιαμέρισμα 100 τ.μ. σε οικοδομή άνω των 26 ετών δεν πέφτει κάτω από τα400 €.
 
Αναμένουν διευκρινίσεις, επιμένουν στις αντιρρήσεις τους
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ πάντως, δεν έχουν λάβει ακόμηενημερωτικές εγκυκλίους και καθοδήγηση σχετικά με την εφαρμογή τουμέτρου καιπληροφορούνται τις εξελίξεις από τα ΜΜΕ προς το παρόν, όπως μας εξηγείοδιευθυντής του εμπορικού τμήματος ΔΕΗ ΑΜΘ κ. Κώστας Καρανάσιος.
Ακόμη, αδιευκρίνιστο παραμένει από ποια στοιχεία και καταλόγους θααντληθούν οι πληροφορίες σχετικά με τα ακίνητα, τα τετραγωνικά και τιςζώνες.Το πιθανότερο είναι να αποτελέσουν «οδηγό» οι λίστες του δήμου, πουεπικαιροποιούνταικάθε χρόνο από τη ΔΕΗ.
 
«Κύμα» διακοπής συνδέσεων
Ωστόσο, η αναμονή του ειδικού τέλους έχει προκαλέσει σάλο στουςπολίτες , οι οποίοι σπεύδουν να κατεβάσουν διακόπτη σε εξοχικά,αποθήκεςαχρησιμοποίητες, σπίτια στο χωριό και κλειστά καταστήματα, προκειμένουνα μηνεπιβαρυνθούν με την επιπλέον φορολογία. Ήδη παρατηρήθηκε και στην Ξάνθηαύξησηστην εισροή των πολιτών στη ΔΕΗ που κάνουν αίτηση διακοπής, ωστόσο καιαυτό δενείναι απόλυτα ασφαλές μιας και ενδέχεται να ληφθούν τα στοιχεία από τηναρχήτης χρονιάς, οπότε και «τους παίρνει όλους η μπάλα».
 
Στο δεύτερο (ανεξόφλητο λογαριασμό) καίγεσαι…
Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει ο κ. Καρανάσιος, το πρόβλημα εστιάζεταιστους ανείσπρακτους λογαριασμούς, η συνολική οφειλή των οποίων έχειεκτιναχθεί συγκρινόμενημε την περσινή χρονιά και αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο με την επιβολήτουειδικού τέλους. Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναιαποφασισμένοι ναμείνουν χωρίς ρεύμα, λόγω αδυναμίας τακτοποίησης των οφειλών.
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε, τηρούμε μία επιείκεια, ειδικάστους ανθρώπους που ξέρουμε ότι πάντα ήταν συνεπείς και τώρα δε μπορούνναπληρώσουν. Το βλέπουμε ότι υπάρχει γενική οικονομική αδυναμία στονκόσμο»,σημειώνει ο κ. Καρανάσιος.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ για να προχωρήσει σε διακοπή του ρεύματος σεπελάτη της πρέπει να λήξουν δύο λογαριασμοί. Στην περίπτωση, όμως, πουσυνεχίζουν να μένουν απλήρωτοι, επιδίδεται στον οφειλέτη εξώδικο, με τοοποίοενημερώνεται πως αν δεν πληρώσει το χρέος έναντι της Επιχείρησης εντόςτης προθεσμίας,που ορίζεται, θα καταγγελθεί το συμβόλαιο και θα ξηλωθεί ο μετρητής.Ότανκάποιος θελήσει να επανεγκαταστήσει τον μετρητή, θα πρέπει να τονξαναπληρώσεικαι να προχωρήσει σε νέο συμβόλαιο.
Ωστόσο, ένα καινούργιο στοιχείο, είναι το πρόστιμο ίσο με το τέλοςπροσαυξημένο κατά 25% που περιμένει τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούςπάροχουςεφόσον δεν κόβουν το ρεύμα όταν οι πελάτες τους αρνούνται να πληρώσουν.Καιαυτό ουσιαστικά σηματοδοτεί το τέλος της επιείκειας.
Τα ποσά του ειδικού τέλους θα πληρώνονται στο Δημόσιο εντός 20ημερών από το τέλος του μήνα στον οποίο εισπράχθηκαν.
 
«Γίναμε φοροεισπράκτορες»
Αναφορικά με τις έντονες αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει οιεργαζόμενοι στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, μέσω του προέδρου της Ν. Φωτόπουλου, τιςδηλώσειςτου για παρεμπόδιση της έκδοσης, αποστολής και είσπραξης του τέλους καιάρνησηδιακοπής του ρεύματος σε όσους δεν πληρώνουν, ο κ. Καρανάσιοςσυμπληρώνει: «θαυπάρξει μαζική διαμαρτυρία από τους εργαζομένους. Έχουμε γίνειφοροεισπράκτορες. Η αξία του ρεύματος έχει φτάσει να αποτελεί τομικρότεροποσοστό στο σύνολο του λογαριασμού…»
 
«Χείρα βοηθείας» το κοινωνικό τιμολόγιο
Ο Κ. Καρανάσιος υπενθυμίζει πάντως ότι σε αυτή την κρίσιμη στιγμή οιπολίτες μπορούν να επωφεληθούν από το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, τοοποίο θαισχύει ξανά από 1 Ιανουαρίου και θα μπορεί να εντάσσει ακόμηπερισσότερεςκοινωνικές ομάδες σε αυτό.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…