Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 «Ελντοράντο» επιχειρηματικότητας η Βουλγαρία

«Ελντοράντο» επιχειρηματικότητας η Βουλγαρία

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Σε «Ελντοράντο»επιχειρηματικότητας εξελίσσεται η γείτονα χώρα Βουλγαρία αφού παρέχειέναφορολογικό και εργασιακό «παράδεισο» με κύρια χαρακτηριστικά την χαμηλήφορολογία (10% για όλες τις επιχειρήσεις) και ιδιαίτερα χαμηλούςμισθούς πουδεν ξεπερνούν τα 200 ευρώ. Γι αυτό εδώ και μερικά χρόνια από τότε που ηΒουλγαρία μπήκε στην Ε.Ε. (2007) ολοένα και περισσότερες επιχειρήσειςκυρίωςτης Β. Ελλάδος βλέπουμε να «μεταναστεύουν». Περίπου 800 ελληνικέςεπιχειρήσειςκαταχωρήθηκαν στη Βουλγαρία μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2011, ενώ οαριθμός τουςθα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Τις εκτιμήσεις, που βασίζονται σεστοιχεία του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου της Βουλγαρίας,μετέδωσε τοπρακτορείο Novinite της Σόφιας.  Σύμφωναμε το πρακτορείο, οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις που τώραμεταναστεύουνστη Βουλγαρία δεν το κάνουν για φορολογικούς λόγους, αλλά επειδή ηγειτονικήχώρα εμφανίζει δημοσιονομική σταθερότητα, προσφέρει φθηνό εργατικόδυναμικό καιφθηνή γη για αγορά ή ενοικίαση. Πρόκειται, άλλωστε, για χώρα με κατάκεφαλήνΑΕΠ μόλις 9.300 ευρώ και μισθούς των 150 – 200 ευρώ.
Έτσι, σήμερα στη Βουλγαρίακαταθέτουν φορολογικές δηλώσεις 2.072 επιχειρήσεις αποκλειστικάελληνικήςιδιοκτησίας (οι καταχωρημένες ως ελληνικές είναι πολύ περισσότερες καιαγγίζουντις 4.000), προσφέροντας απασχόληση σε 82.000 άτομα. Αυτό σημαίνει ότιτουλάχιστον 300.000 οικογένειες δέχονται εισοδήματα από επιχειρήσεις μεαποκλειστικά ελληνική ιδιοκτησία.
 
 
Το Βουλγαρικό … «Ελντοράντο»
Και στην περιοχή μας έχειεκδηλωθεί η τάση κυρίως σε επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας: «Είναιλογικό αφούστη Βουλγαρία έχει μηδαμινή γραφειοκρατία και σε 48 ώρες μπορεί ναβγάλειςάδεια για επιχείρηση. Επίσης έχει φορολογία 10% και 10% ΦΠΑ ότι για τιςΑΕ οφόρος στη χώρα μας είναι 45% και από 13 – 23% το ΦΠΑ. Επίσης οι μισθοίείναιαπό 150 – 200 ευρώ και οι ασφαλιστικές εισφορές στο μισό από ότι εδώ»,επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου
Επιπρόσθετα σύμφωνα μεπληροφορίες μας, υπάρχουν γραφεία από Έλληνες στη Βουλγαρία που με 550ευρώαναλαμβάνουν να  σουανοίξουν επιχείρησημέσα σε 48 ώρες με πλήρη χαρτιά, σου βρίσκουν έδρα και επίσηςαναλαμβάνουν νασου εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από τις 5 ελληνικές τράπεζες πουδραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία. Τελευταία μάλιστα με την κατακόρυφηπτώση τηςοικοδομικής δραστηριότητας στην περιοχή μας η Βουλγαρία γίνεταιελκυστικόςτόπους και για τους εργολάβους που εγκαθιστούν εκεί τα γραφεία τους.
 
Και εμπορικό αλισβερίσι…
Στο νομό μας το άνοιγμα τουδρόμου από τον Άγιο Κωνσταντίνο που έδωσε τη δυνατότητα μιας πιο άμεσηςεπικοινωνίας τείνει να δημιουργήσει μια τάση σε επίπεδο εμπορικών«συναλλαγών».Συγκεκριμένα αρκετοί είναι οι κάτοικοι της ορεινής κυρίως περιοχής  – σύμφωνα με πληροφορίεςμας – που αναζητούντην τύχη τους στην Βουλγαρία και κάποιοι μάλιστα προτίθενται ν’ανοίξουνκρεοπωλεία ή καταστήματα  τροφίμων.Παράλληλα όμως συμβαίνει και το αντίθετο με την άνθηση του παραεμπορίουκαθώςπερνούν ανεξέλεγκτα πολλοί βούλγαροι που στα ιδιωτικά τους αυτοκίνηταμεταφέρουν τρόφιμα όπως ψωμί και κρέατα αμφιβόλου ποιότητας αφού δενυπόκεινταισε υγειονομικούς ελέγχους και τα πωλούν σε πολύ φτηνές τιμές. Γιαπαράδειγμα 30λεπτά το ψωμί και 3 ευρώ το κιλό το κρέας, δημιουργώντας συνθήκεςαθέμιτουανταγωνισμού με αντίστοιχα καταστήματα. Το γεγονός αυτό έχει περιέλθεισε γνώσητου εμπορικού συλλόγου Ξάνθης και ο πρόεδρός του κ. Ευθύμης Μίλκογλουτο έχειγνωστοποιήσει στον αντιπεριφερειάρχη κ. Καραλίδη ζητώντας να παρθούνμέτρα: «Ζητήσαμενα γίνουν έλεγχοι από συναρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες. Περνούνανεξέλεγκτακαι αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα κυρίως τρόφιμα που πιθανόν νααποτελούνκίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Όμως αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο καιαυτό πουπρέπει να γίνει και αποτελεί αίτημά μας και αίτημα όλης της τοπικήςκοινωνίαςείναι να εγκατασταθεί τελωνείο», επισημαίνει ο κ. Μίλκογλου.  

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…