Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 «Λουκέτο» στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βιστονίδας

«Λουκέτο» στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βιστονίδας

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Ο κύβος ερρίφθη και δια τηςΥπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Παιδείας (Αρ. πρωτ. 83688/Γ7/22 – 7–2011),  «αναστέλλεταιη λειτουργία τουΚέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βιστονίδας (ΚΠΕ) λόγω οργανωτικώναδυναμιών».
Υπενθυμίζουμε ότι σε σύνολο 64ΚΠΕ πανελλαδικά,  στηνπεριφέρειά μαςλειτουργούν 5 (Σουφλίου, Μαρώνειας, Βιστονίδας, Παρανεστίου, Φιλίππων)εκ τωνοποίων είναι το μόνο που έχει αντικείμενο εργασίας με σημείο αναφοράςλίμνη καιείναι το μόνο που κλείνει! Όπως μας πληροφόρησε ο προϊστάμενος τηςΠεριφερειακός Διευθυντής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ.ΓιώργοςΚελεσίδης η πρόσφατη αυτή απόφαση (εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή),προέκυψεμετά από αξιολόγηση των ΚΠΕ από την αρμόδια Διεύθυνση του ΥπουργείουΠαιδείας,διευκρινίζοντας επίσης ότι αναστολή δεν σημαίνει εκ προοιμίου κατάργησηκαιπιθανότατα αν ξεπεραστούν οι «οργανωτικές αδυναμίες» που προκάλεσαν την…αναστολή της λειτουργίας του. Προς το παρόν όμως …θα κλείσει!
 
Κλείνει μια περιβαλλοντικήεκπαιδευτική δομή στο νομό μας
Θορυβημένος από την είδηση οδήμαρχος Αβδήρων καθώς μια εκπαιδευτική και περιβαλλοντική δομή πουκαθιστούσετον οικισμό του Σελίνου και τη λίμνη Βιστονίδα ως πόλους έλξης γιαεκδρομές απόσχολεία όλης της χώρας, αυξάνοντας έτσιτην επισκεψιμότητα στο δήμο του, δήλωσε στο «Ε» ότι θα κάνει παρέμβασηγιααποτροπή αυτής της κατάργησης επισημαίνοντας παράλληλα ότι η δημοτικήαρχήπροτίθεται να καλύπτει τις μισθολογικές δαπάνες των εκπαιδευτικών καινα τολειτουργεί εκ των ενόντων: «Το ΚΠΕ Βιστονίδας είναι το μόνο που έχεισημείοαναφοράς λίμνη από την περιφέρειά μας. Κατά τη λειτουργία του υπήρξεαρκετήεπισκεψιμότητα και στην πρόθεσή μας ήταν να ολοκληρωθεί και ηξενοδοχειακήυποδομή με λυόμενα, δυναμικότητας 50 ατόμων ώστε να υπάρχουν καιδιανυχτερεύσεις. Είναι μια καλή δομή και μας βρίσκει αντίθετους τοκλείσιμοτης. Θα προτείνουμε ν’ αναλάβει ο δήμος τις δαπάνες μισθοδοσίας τωνεκπαιδευτικών».   
 
Σύντομο ιστορικό του ΚΠΕΒιστονίδας
Το Κέντρο ΠεριβαλλοντικήςΕκπαίδευσης Βιστονίδας  είναιέναεκπαιδευτικό ίδρυμα που ιδρύθηκε με τη συνεργασία του ΥπουργείουΕθνικήςΠαιδείας και Θρησκευμάτων και του Δήμου Βιστονίδος. Η ίδρυσή τουορίστηκε μετην υπογραφή της Υ.Α. 66659/Γ7/3-7-2006 (ΦΕΚ 993/τ. Β΄/26-7-2006),απόφασης τουΥπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. 
Στεγάζεται στο κτίριο, που στοπαρελθόν στέγαζε το Δημοτικό Σχολείο Σελίνου.
Το κτίσμα ανακαινίσθηκε μεδαπάνες του Δήμου Βιστωνίδος (από το πρόγραμμα «Θησέας» κόστους 250.000ευρώ) έτσιώστε να ικανοποιεί τις λειτουργικές ανάγκες ενός ΚέντρουΠεριβαλλοντικήςΕκπαίδευσης. Μεταξύ του Δήμου Βιστωνίδος και του Υπ.Ε.Π.Θ. έχειυπογραφείσύμβαση παραχώρησης της χρήσης του κτιρίου στο Κ.Π.Ε. διάρκειας 15χρόνων. Τοκτίριο έχει επιφάνεια 212 τ.μ και περιλαμβάνει :                                                                                                     2 γραφεία, μία μεγάλη ενιαία αίθουσα υποδοχής μαθητών καισεμιναρίων,μία αίθουσα εργαστηρίου και ηλεκτρονικών υπολογιστών ενώ στον ανοιχτό περιβάλλοντα χώρο συνολικήέκτασης 5.800τ.μ. έχουν μεταφερθεί και εγκατασταθεί 8 προκατασκευασμένοι οικίσκοι,για τημελλοντική φιλοξενία μαθητών
Στην αρχή της λειτουργίας τουστελεχώθηκε με 5 εκπαιδευτικούς ενώ τώρα έχουν απομείνει 2. Αντικείμενοεργασίας της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κ.Π.Ε. είναι η εκπαίδευση μαθητών,ηεπιμόρφωση εκπαιδευτικών, η παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, η ανάπτυξηθεματικώνδικτύων, τοπικών και διεθνών συνεργασιών καθώς και η έρευνα σε θέματαπεριβάλλοντος και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…