Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 «Δημοκρίτεια» της παράδοσης και της ψυχαγωγίας…

«Δημοκρίτεια» της παράδοσης και της ψυχαγωγίας…

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
    
 
Μ’ ένα συγκερασμό του θρησκευτικού τελετουργικού που επιτάσσει ηχριστιανική παράδοση κατά τον εορτασμό Πολιούχου Αγίου, με τοψυχαγωγικόμουσικό κομμάτι του ρεμπέτικου ήχου και της παραδοσιακής μουσικής τηςΘράκηςκαι με έντονο το στοιχείο του λαϊκού πανηγυριού, μια πανδαισία απόήχους,μυρωδιές και χρώματα, γιορτάστηκε η πολιούχος των Αβδήρων ΑγίαΠαρασκευή τηνπαραμονή 25 Ιουλίου το απόγευμα στα Άβδηρα. Μια γιορτή που εντάσσεταιστοπλαίσιο των Δημοκρίτειων 2011, θεσμός που συνεχίζει την πορεία του καιστηνΚαλλικρατική εποχή του Δήμου Αβδήρων, με ανανεωμένο και πολυποίκιλοπρόγραμμα,νέες ιδέες και εντυπωσιακή ανταπόκριση του κόσμου στις εκδηλώσεις πουέχουνπραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής σ’ όλους τους οικισμούς του δήμου.
 
Το ψωμί της Γαίας και ο Δημόκριτος
Η γιορτή ξεκίνησε από νωρίς με τις γυναίκες του Συλλόγου Αβδήρων ναζυμώνουν το «ψωμί της Γαίας», ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στηναρχαιότητακαι συνδέεται με το Δημόκριτο, όταν υπέργηρος και ετοιμοθάνατοςκρατήθηκεκάποιες μέρες στη ζωή από τη μυρωδιά του φρέσκου ψωμιού που ήτανπλαισιωμένοςμέχρι να τελειώσουν οι γιορτές της Θεάς Δήμητρας τις οποίες ήθελε ναπαρακολουθήσει η αδελφή του. Το ιστορικό περιστατικό και τη εννοιολογίατουαφηγήθηκε και εξήγησε ο κ. Πασχάλης Ξανθόπουλος, διευθυντής τουΛαογραφικούΜουσείου, σκηνοθέτης και μέλος της Οργανωτικής επιτροπής τωνΔημοκρίτειων 2011από την κεντρική σκηνή που στήθηκε στην πλατεία των Αβδήρων, συνδέονταςέτσιτην αρχαία με την χριστιανική παράδοση. Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί στον ανακαινισμένο Ναό τηςΑγίαςΠαρασκευής,  Πανηγυρικόςεσπερινόςχοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα αλλά και περιφορά τηςεικόναςτης Πολιούχου Αγίας στην κεντρική οδό του οικισμού. Στη θρησκευτικήπομπή πουκατέληξε στην κεντρική πλατεία όπου πραγματοποιήθηκε και αρτοκλασίακαθώς καιομιλία του μητροπολίτη,  συμμετείχεο δήμαρχοςΑβδήρων κ. Τσολακίδης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καραλίδης, οαντιδήμαρχοςΑβδήρων κ. Ξανθόπουλος, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Τσιτιρίδης,  ενώστη συναυλία που ακολούθησε παραβρέθηκεκαι απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. ΆρηςΓιαννακίδης.
 
Το κέφι απογειώθηκε με τις «Πράσινες Τιράντες»
  Την παράσταση όμωςέκλεψε τοσχήμα «Πράσινες τιράντες» με την Αβδηρίτισσα Ευγενία Πανταζόγλου νατραγουδάρεμπέτικα και παραδοσιακά θρακιώτικα τραγούδια. Η συναυλία διήρκησε μέχρι τα μεσάνυχτα σκορπίζοντας τοκέφι στον κόσμο,το οποίο και εκφράστηκε με χορό.
 
Ζωγράφοι απ’ την Προύσα στα Άβδηρα
Άλλη μια νότα …πολυπολιτισμικότητα των φετινών Δημοκριτείων είναι ηπαρουσία  περίπου 30τούρκων καλλιτεχνώναπό την Προύσα της Τουρκίας οι οποίοι και διαμένουν στα Άβδηρα,ζωγραφίζουν καιεκθέτουν τα έργα του σε ειδικό χώρο στην κεντρική πλατεία.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…