Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Τόσος ορυκτός πλούτος, αλλά φαίνεται να μένει «θαμμένος»

Τόσος ορυκτός πλούτος, αλλά φαίνεται να μένει «θαμμένος»

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
28 δις ευρώ να «σπαρταράνε» διαμέσω της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της Μακεδονίας και Θράκηςπαρουσιάζειμε την πλέον πρόσφατη έρευνά του το Ινστιτούτο Γεωλογικών καιΜεταλλευτικώνΕρευνών (ΙΓΜΕ). Σύμφωνα με τα όσα λέει στο «Βήμα» ο γενικός διευθυντήςτου ΙΓΜΕ«με βάση τις τρέχουσες τιμές των μετάλλων 28 δις ευρώ είναι η συνολικήαξία τωναξιοποιήσιμων μετάλλων της περιοχής». Μάλιστα, η Μακεδονία και η Θράκηεκτόςαπό το χρυσό διαθέτει στη γη της και άλλα μέταλλα, όπως ασήμι,ψευδάργυρο,μόλυβδο, γραφίτη, χαλκό σιδηρονικέλιο κ.ά.
Αναλύοντας τα αποτελέσματα τηςέρευνας, ο διευθυντής του ΙΓΜΕ Ξάνθης κ. Νίκος Επιτρόπου εξηγεί στο «Ε»ότι τοκοίτασμα γραφίτη που εντοπίζεται με βάση το μεταλλευτικό χάρτη του ΙΓΜΕστηνπεριοχή των Θερμών Ξάνθης, αποτελεί ένα γνωστό μικρό εκμεταλλεύσιμοκοίτασμα,ενώ για το κοίτασμα χρυσού που φαίνεται να υπάρχει στην περιοχή τωνελληνοβουλγαρικών συνόρων στην περιοχή Φαρασινού και Συκιδίων, κοντάστο νομότης Ξάνθης από την πλευρά της Δράμας, αποτελεί μη διαπιστωμένοκοίτασμα.«Πρόκειται για μία δυσπρόσιτη έκταση που ανήκει εξ ολοκλήρου σειδιώτες, οπότετο ΙΓΜΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα», συμπληρώνει ο ίδιος.
Ο κ. Επιτρόπου τονίζει ότι οιέρευνες δεν έχουν τελειώσει, ωστόσο «κομβικό σημείο αποτελεί το γεγονόςότι δεγίνεται εκμετάλλευση στο βαθμό που θα έπρεπε», όπως σημειώνει. Εξηγείακόμη ότιαπό τη μια βρισκόμαστε σε μία μεταλλευτικά πλούσια περιοχή, που δεσυγκρίνεταικαν με την υπόλοιπη ΕΕ, και ενώ υπάρχει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρονκαι απότο εξωτερικό και από ελληνικές εταιρίες, διάφοροι –γνωστοί- λόγοιεπιβραδύνουνκάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης. Τονίζει ακόμη ότι ένα στοιχείο για τηνεκμετάλλευση της ελληνικής γης είναι και τα είδη των μεταλλευμάτων πουκρατά«κρυμμένα». «Πρόκειται για στρατηγικά μέταλλα, πράγμα που δίνει ειδικόβάροςστη χώρα», σχολιάζει ο κ. Επιτρόπου.
Ωστόσο, «οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, οικακές πολιτικές που ακολουθούν οι ντόπιοι αιρετοί και η έλλειψηπολιτικήςβούλησης καθηλώνουν την Ελλάδα και την κρατούν μακριά από τα οφέλη τηςαξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της, οι οποίες εγκαταλείφθηκανπροπολλού τόσο με τη μείωση της γεωργικής παραγωγής όσο και με τηνυποτονικότητατης μεταλλευτικής δραστηριότητας». Σε αυτά ο κ. Επιτρόπουαντιδιαστέλλει τηστρεβλή εικόνα περί καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος μέσω τηςεξόρυξης τωνμεταλλευμάτων και τονίζει ότι: «οι πολίτες δείχνουν την οικολογική τουςδιάθεσημόνο σε αυτό. Κατά τα άλλα, η ρύπανση, οι χωματερές κλπ δεν μαςαπασχολούν…».Προσθέτει ακόμη το άνοιγμα χιλιάδων θέσεων εργασίας που δενπεριορίζονται μόνοστους ανθρώπους που θα βρουν εργασία στα μεταλλεία, αλλά και στηνοικονομία πουθα αναπτυχθεί από επιχειρήσεις περιφερειακά της μεταλλευτικήςδραστηριότητας.
Πάντως, η κατακλείδα τουδιευθυντή του ΙΓΜΕ Ξάνθης είναι ότι η οικονομική κρίση ήταν μία πρώτηςτάξεωςευκαιρία και μία διέξοδος με πολλαπλά οφέλη για την αξιοποίηση τουπλούσιουορυκτού πλούτου της, ειδικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία που ο χρυσόςέχει γίνειακόμη πιο σημαντικός, αλλά «όσο διατηρείται η διστακτικότητα, η‘απειλή’ τουπολιτικού κόστους και οι αναίτιες καθυστερήσεις τίποτα δεν πρόκειται ναγίνει»,καταλήγει ο κ. Επιτρόπου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…