Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Μία «ζούγκλα» στην καρδιά της Π. Πόλης

Μία «ζούγκλα» στην καρδιά της Π. Πόλης

0

ΕλένηΔιαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Ηπόλη της Ξάνθης είναι γεμάτη αντιθέσεις. Όμορφες πλατείες μεεγκαταλελειμμένακτίρια τριγύρω, καινούργια πεζοδρόμια με αυτοκίνητα να παρκάρουν επάνω,προσεγμένα τουριστικά σημεία και παρατημένες γωνιές με λίγα μέτραδιαφορά. Τοπρόβλημά τους που σχετίζεται με την τελευταία περίπτωση καταθέτουν στο«Ε»κάτοικοι της Παλιάς Πόλης που μένουν στο τέρμα της οδού Βιζυηνού και οιοποίοιτα τελευταία χρόνια, αντί για τις αυλές των γειτόνων τους δίπλα τουςέχουν μίαμεγάλη έκταση που κάθε άνοιξη μετατρέπεται σε «ζούγκλα» αφού από τοσπίτι πουυπήρχε έχουν απομείνει μόνο τα ερείπια, ενώ η βλάστηση έχει αφεθεί στηντύχητης. Οι περίοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται, φοβούμενοι κίνδυνοπυρκαγιάς,ανάλογης με αυτή που ξέσπασε τον Αύγουστο του 2007 και είχε τελικάαίσιο τέλος,λόγω της έγκαιρης επέμβασης των κατοίκων. Πρόκειται για έκταση 330τ.μ., όπουτα τελευταία πέντε χρόνια έχουν απομείνει μόνο μερικοί τοίχοι από τοκτίριο πουπροϋπήρχε και από τους ιδιοκτήτες δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για τονκαθαρισμό του χώρου.
«Ποιαπροστασία και ποιος τουρισμός; Για ποια Παλιά Πόλη νιώθουν υπερήφανοι;Τιδείχνουνε στους επισκέπτες που έρχονται;», αναρωτιούνται οι περίοικοι,πουκαταθέτουν ότι σκυλιά μεταφέρουν εκεί σακούλες με κρέατα δημιουργώνταςδυσωδία,ενώ ακόμη και ξένοι που σταματούν για να απολαύσουν μια ήσυχη γωνιά τουπαραδοσιακού οικισμού αδυνατούν να παραμείνουν εκεί έστω και για λίγαλεπτάδυσανασχετώντας από τη βρώμα και την εγκατάλειψη.
 
Κλήσηστον ιδιοκτήτη να λάβει τα μέτρα του
Τοθέμα θέσαμε τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών κ. Χρήστο Μούρκα, οοποίος μαςεξήγησε ότι ανάλογες υποθέσεις απασχολούν επί μακρό το δήμο της Ξάνθης.Από τημια ο δήμος δεν μπορεί να παρέμβει σε ιδιόκτητη έκταση δια νόμου χωρίςέγγραφηεντολή Εισαγγελέα και από την άλλη δεν δύναται πάντα να γνωρίζει τονκατά τονόμο υπόχρεο, ώστε να τον παροτρύνει να συμμορφωθεί και να αναλάβει ναπεριποιηθεί και να καθαρίσει την έκτασή του.
Προκειμένουνα ξεπεραστεί το πρόβλημα, ο δήμος προτάσσοντας το δημόσιο συμφέρονέναντι τηςπροστασίας προσωπικών δεδομένων, κάνει αίτηση στην «Κτηματολόγιο ΑΕ»και ζητάειτα στοιχεία του φερόμενου ως ιδιοκτήτη. Τότε ο τελευταίος ενημερώνεταισχετικάμε το ποια υπηρεσία ζήτησε τα στοιχεία του και για ποιο λόγο. Ότανλάβει τοόνομα του ιδιοκτήτη η Τεχνική Υπηρεσία με έγγραφο αιτείται από τονυπόχρεο ναπροβεί στον καθαρισμό του χώρου εντός προθεσμίας και αν αυτή παρέλθειάπρακτηαναλαμβάνει ο δήμος, με το κόστος να βαρύνει τον ίδιο τον ιδιοκτήτη.
Μεαυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα ασκηθεί πίεση στους ιδιοκτήτες νααναλάβουν τηνευθύνη για τους ιδιόκτητους χώρους, ώστε να περιοριστούν οι εικόνεςεγκατάλειψης στην πόλη και βέβαια να εξασφαλιστεί η προστασία απόπυρκαγιές,σώρευση σκουπιδιών κ.ά. Και βέβαια ευνόητο είναι ότι ο ιδιοκτήτης θαπροτιμά ναδράσει άμεσα μετά την κλήτευσή του, ώστε να επιτύχει τον οικονομικότεροδυνατόκαθαρισμό, καθώς ο δήμος στη συνέχεια θα είναι ελεύθερος αυτός νακοστολογήσειτην παροχή υπηρεσίας καθαρισμού.
Πάντως,ο κ. Μούρκας εξήγησε ότι υπάρχουν πολλές ανάλογες περιπτώσεις στηνΞάνθη, γιακάποιες έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία, κατόπιν μάλιστα και καταγγελιών,αλλά θααπαιτηθεί χρόνος για να δρομολογηθεί η διαδικασία για τις υπόλοιπεςπεριπτώσειςπου εκκρεμούν.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…