Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Τρίτο «μπλόκο» στο έργο της Σάρδεων

Τρίτο «μπλόκο» στο έργο της Σάρδεων

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
 
Συνεχίζονται οι «περιπέτειες» τουέργου της επέκτασης της οδού Σάρδεων αφού για 3ησυνεχή φορά οιΜηχανικοί του δημοσίου αλλά και  οιεργολήπτες (ιδιώτες εργολάβοι) αυτή τη φορά, μπλόκαραν και πάλι τη διαδικασία της δημοπρασίας που είχεοριστεί γιατην Παρασκευή 8 Απριλίου, προκαλώντας εκ νέου καθυστέρηση στηνυλοποίησηενός  έργουενταγμένου στο ΕΣΠΑ που έχειχαρακτηριστεί «έργο πνοής» και ζωτικής σημασίας για την αποσυμφόρησητουκέντρου της πόλης και την διευκόλυνση της καθημερινότητας του πολίτη. 
 
«Θύμα» της συνδικαλιστικήςμαχητικότητας της ΕΜΔΥΔΑΣ και της ΠΕΣΕΔΕ
«Η …κακή μέρα φάνηκε απ’ το πρωί»για το έργο της Σάρδεων καθώς έχουν περάσει τουλάχιστον 6 χρόνια απότότε πουξεκίνησε η διαδικασία υλοποίησής του. Στην αρχή υπήρχαν προβλήματα ωςπρος τηνπαραχώρηση έκτασης του Στρατοπέδου «Στεφανίδη» που όπως προβλέπεταιστην μελέτητο διασχίζει. Η διαδικασία παραχώρησης από το αρμόδιο υπουργείο ήτανιδιαίτεραχρονοβόρα. Κατόπιν αναζητήθηκε πηγή χρηματοδότησης καθώς πρόκειται γιαέργο τηςτάξης των 4.5 εκ. ευρώ. Και τώρα που εντάχτηκε στο ΕΣΠΑ και υπάρχειχρηματοδότηση και έφτασε στη διαδικασία της δημοπράτησης πέφτει θύμαμια άλλης«κακοδαιμονίας»! Κάνουν στάση εργασίας οι Μηχανικοί του Δημοσίου(ΕΜΔΥΔΑΣ)«πιέζοντας» μ’ αυτό τον τρόπο προκειμένου να πετύχουν αιτήματα τουκλάδου τους.Έτσι παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος στη συνεδρίαση της επιτροπήςΔιαβούλευσηςανέφερε ότι υπάρχει άτυπη συμφωνία με τους Μηχανικούς να μην μπλοκάρουντηδημοπρασία αυτή τη φορά όχι μόνο αυτό δεν έγινε αλλά είχαν μαζί τους και τους ιδιώτες εργολήπτες που  δεν κατέθεσαν φακέλουςπροσφοράς,διεκδικώντας μια σειρά δικών τους αιτημάτων και μάλιστα ανακοίνωσαν ότιηαπεργία τους που ξεκίνησε από τις 28 Μαρτίου θα συνεχιστεί μέχρι τις 12Απριλίου. Έτσι τινάχτηκε στον αέρα όλη η διαδικασία και για μια ακόμηφορά τοέργο αφήνεται …να περιμένει εργολάβο!  
 
Τι λένε οι εμπλεκόμενοι
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιώντου δήμου Ξάνθης κ. Χρήστος Μούρκας μιλώντας στο «Ε» επεσήμανε:«Δυστυχώς γιατρίτη φορά δεν έγινε η δημοπρασία ενός έργου ιδιαίτερα σημαντικού γιατην πόληςμας. Υπερασπίζομαι το δικαίωμα της απεργίας των Μηχανικών. Απλά όλοαυτόεπιφέρει μεγάλη καθυστέρηση στο έργο. Το βασικό είναι ότι έχειδεσμευτείχρηματοδότηση και βεβαίως δεν τίθεται θέμα απένταξης. Το έργο θα υλοποιηθεί όταν ξεπεραστούν ταεμπόδια».
 
Κοινό μέτωπο του τεχνικούκόσμου
Ο Γ. Γραμματέας της  ΕΜΔΥΔΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΑλέξανδροςΚηπουρός επισημαίνειότι το μπλοκάρισμα τη δημοπρασίαςεντάσσεται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων με απεργίες και στάσειςεργασίαςκαθώς και μπλοκάρισμα των δημοπρασιών σ’ όλα τα δημόσια έργααντιδρώντας έτσι:«στην Κυβερνητική πολιτική που όχι μόνο συνεχίζει αλλά αυξάνει τηνεπίθεσή τηςστους εργαζόμενους συνολικά, καταλύει το δημόσιο χαρακτήρα στα δημόσιαέργα καιτις υποδομές της χώρας που αποτελούν βασική υποχρέωση προς τουςπολίτες. Όπωςαναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΜΔΥΔΑΣ. «Κάποτε πρέπει να μας ακούσουντονίζει οκ. Κηπουρός και αναφέρει μερικά βασικά αιτήματα : «Δεν θα δεχθούμεκαμιά μείωσηστο εισόδημά μας είτε αυτές αφορούν τους μετατασσόμενους συναδέλφουςσταπλαίσια της εφαρμογής του ΄΄Καλλικράτη΄΄ είτε παραπέρα περικοπές τωνεπιδομάτωνμας. Σε κάθε περίπτωση διεκδικούμε Κλαδικό Μισθολόγιο Διπλ. Μηχανικώνπου θααποτυπώνει τις ιδιαιτερότητες του Κλάδου μας σύμφωνα με τις προτάσειςμας.
Δεν θα δεχθούμε την παραπέραδιάλυση του Δημόσιου Τομέα. Το πάγωμα των προσλήψεων και η συνέχιση τωνιδιωτικοποιήσεων θα ολοκληρώσει την διάλυση του όποιου Δημόσιου Τομέαέχειαπομείνει. Δεν θα δεχθούμε καμία υποχώρηση και συρρίκνωση τωνασφαλιστικών καισυνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων.  Δενθαδεχθούμε την εξίσωση και συνεπώς την ισοπέδωση των επαγγελματικών μαςδικαιωμάτων, μέσω των αντίστοιχων ΠΔ που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας.Δεν θαδεχθούμε άλλα φορολογικά βάρη και ανεξέλεγκτη ακρίβεια. Η ΠΕΣΕΔΕ Ξάνθηςσυμμετέχει μαζί μας έχοντας πανελλαδική αποχή και θα είναι μαζί μας καιπλάιτην Τρίτη 12 Απριλίου μπλοκάροντας ότι έργο βγει σε δημοπρασία όπωςέγινε καιτην προηγούμενη Τρίτη στην Κομοτηνή και στο Διδυμότειχο. Ο τεχνικόςκόσμοςφτιάχνει κοινό μέτωπο»
Ο πρόεδρος του συλλόγουΕργοληπτών Ξάνθης κ. Ζουρίδης Σταύρος τονίζει: «Είναι απόφαση της ΠΕΣΕΔΕ να απέχουν απότις δημοπρασίες όλες οιεργοληπτικές εταιρείες από τις 28 Μαρτίου έως και τις 12 Απριλίου.Αντιδράμεγιατί η κυβέρνηση έχει κάνει στάση πληρωμών σ’ όλα τα προγράμματα(ΘΗΣΕΑΣ, ΕΣΠΑκαι  επιπλέον μαςυποχρεώνει να κάνουμετιμολογήσεις έργων τέλος του έτους οπότε πληρώνουμε ΦΠΑ και φόρους ενώδενέχουμε πληρωθεί για έργα. Επίσης ζητάμε να γίνει μια ρύθμιση ώστε έναμέρος τωνχρημάτων που μας οφείλει το δημόσιο να πληρώνονται το ΦΠΑ και το ΙΚΑόμως ηκυβέρνηση δεν το αποδέχεται. Γι’ αυτό θα είμαστε στο πλευρό της ΕΜΔΥΔΑΣμπλοκάροντας τις διαδικασίες δημοπρασίας μέχρι τις 12 Απριλίου καιβλέπουμε…».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…