Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 «Εξαφανίστηκαν» τα κοντέινερ της ανακύκλωσης από το Λιμνίο

«Εξαφανίστηκαν» τα κοντέινερ της ανακύκλωσης από το Λιμνίο

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
«Εξαφανίστηκαν» μετά τα καρναβάλια τα κοντέινερ του δήμου πουεξυπηρετούν για τη συγκέντρωση ανακυκλώσιμων υλικών και μαζί τους πια«άφαντη»είναι στην πόλη μας οποιαδήποτε προσπάθεια ανακύκλωσης από μέρους τουδήμου, οοποίος στον τομέα αυτό και παρά τα συνεχή αιτήματα των πολιτώνπαραμένειαδρανής, διατρανώντας μονάχα υποσχέσεις για σχέδια που θα έρθουν στομέλλον.
Εν προκειμένω, η διαμαρτυρία προέρχεται από τον κ. Φίλιππο Στεργίου,πρόεδρο του Σκακιστικού Ομίλου Ξάνθης, ο οποίος ήταν και ο πρώτος πουξεκίνησεσε εθελοντική βάση την ανακύκλωση χαρτιού στο νομό. Σήμερα και αφότουανέλαβε οδήμος Ξάνθης την ευθύνη της ανακύκλωσης ξεκίνησε ένα πρόγραμμαχρηστικήςανακύκλωσης για την προσφορά ρούχων, βιβλίων και παιχνιδιών σε διάφοραιδρύματα.
Παρόλα αυτά, όπως ο ίδιος σημειώνει, ο δήμος για τις ανάγκες τουλούνα παρκ τις ημέρες των καρναβαλιών μετατόπισε τα κοντέινερ,τοποθετώντας ταστο μέρος όπου βρίσκονται οι δύο κάδοι χρηστικής ανακύκλωσης στηνείσοδο τωνγραφείων του Σκακιστικού Ομίλου και στη συνέχεια τους «εξαφάνισε»εντελώς.Μάλιστα, ο κ. Στεργίου μεταφράζει ως διαμαρτυρία των πολιτών τηναπόθεση κάθεείδους ανακυκλώσιμων και μη απορριμμάτων στο χώρο όπου βρίσκονται οικάδοι τηςχρηστικής ανακύκλωσης, αφού πλέον έχει χαθεί κάθε δείγμα δραστηριότηταςανακύκλωσης στην Ξάνθη. «Ακόμη κι αν είναι ανακυκλώσιμα υλικά, έτσιόπωςαναμιγνύονται γίνονται απορρίμματα γιατί η διαλογή δε συμφέρειοικονομικά.Παράλληλα, ωστόσο, υποβαθμίζεται και η προσπάθεια χρηστικής ανακύκλωσηςτουσυλλόγου, η οποία βάλλεται και κινδυνεύει με ματαίωση», επισημαίνει οκ.Στεργίου, αποδίδοντας ευθύνες στη δημοτική αρχή που όχι μόνο δενενημέρωσε ότιαπομακρύνθηκαν τα κοντέινερ, αλλά συνεχίζει να μην δραστηριοποιείταιπρος τηνκατεύθυνση της ανακύκλωσης, παρά τις εκκλήσεις των πολιτών, που, όπωςαναφέρειο πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου, άλλοτε είναι πιο επιθετικές, μεπαράδειγματην απόθεση των σκουπιδιών στους κάδους του συλλόγου και άλλοτε πιοηττοπαθείς,«αφού έχουμε μάθει να σκύβουμε το κεφάλι και να παραιτούμαστε».
Ακόμη, ο κ. Στεργίου μεταφέρει τις υπόνοιές του και για σκοπιμότητα,αναρωτώμενος γιατί περισυλλέγονται τα σκουπίδια από τη μία πλευρά τουδρόμου,αλλά όχι από την άλλη, όπου στοιβάζονται οι σακούλες με τα σκουπίδια,μπροστάαπό τους κάδους της χρηστικής ανακύκλωσης.
Ο ίδιος δηλώνει ενοχλημένος, καθώς: «ξεκινήσαμε μία προσπάθεια,ήρθαμε σε επαφή με το Χαμόγελο του Παιδιού, την Κιβωτό του Κόσμου, ταΠαιδικάΧωριά SOS,το ΠαπάφειοΊδρυμα, καταφέραμε να βρούμε χορηγούς να εξασφαλίσουμε τις μεταφορές,νακατασκευάσουμε υποδοχέα με αλουμινοκατασκευή και πετύχαμε να μαζέψουμερούχαγια να τα αποστείλουμε στα ιδρύματα, αλλά αυτές οι εξελίξεις απαξιώνουντηνπροσπάθειά μας και μας κάνουν να σκεφτόμαστε ακόμη και την ματαίωση».
Τέλος, με βάση παλαιότερες δηλώσεις του αρμόδιου αντιδήμαρχου κ.Παναγιώτη Ταρενίδη, ο κ. Στεργίου του απευθύνει ευθέως το ερώτημα γιατίαπαξιώνεται η ανακύκλωση χαρτιού και πότε θα δρομολογηθεί επιτέλους μίαολοκληρωμένη και διαρκής προσπάθεια ανακύκλωσης στο δήμο μας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γ. Παυλίδης: «Οι επιτροπές του κ. Γιαννακίδη, η διαρκής παραπομπή των προβλημάτων στις καλένδες»

Τώραπου η κοινωνία μας βρίσκεται σεαναβρασμό, οι συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν ακραίες δυσ…