Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Το «αμαρτωλό» παρελθόν κυνηγά τη ΣΕΚΑΠ

Το «αμαρτωλό» παρελθόν κυνηγά τη ΣΕΚΑΠ

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Τα «φαντάσματα» ενός αμαρτωλούπαρελθόντος για το οποίο βαρύνεται με ευθύνες η προηγούμενη διοίκηση,  κατατρέχουν τη ΣΕΚΑΠ, τηνώρα που η νυνδιοίκηση μέσα σ’ ένα αντίξοο περιβάλλον επιχειρεί μια προσπάθεια να ορθοποδήσει την εταιρεία,σταθεροποιώντας τασήματά της και επεκτείνοντας τις εξαγωγές της σε τρίτες χώρες. 
«Όμως είμαστε αναγκασμένοι ναυποστούμε τα δεινά…», δηλώνει χαρακτηριστικά στο «Ε» ο πρόεδρος τηςεταιρείαςκ. Δημήτρης Πράτσος, μ’ όλο το βάρος του αντίκτυπου που έχουν στην φήμητης καιαυτά δεν είναι άλλα από την υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων που είδε τοφως τηςδημοσιότητα κατά την περίοδο του 2008. Η παρούσα εξέλιξη είναι τοπόρισμα τουΣΔΟΕ που μετά από πολύμηνη έρευνα διαπίστωσε «απάτη 20 εκ. ευρώ» καιότι«προκύπτουν ποινικές ευθύνες σε βάρος 3 τουλάχιστον ατόμων ανάμεσα σταοποίακαι ο πρώην διευθυντής εξαγωγών της ΣΕΚΑΠ», όπως αναφέρεται στο πόρισμα,  στοιχεία του οποίουδημοσιεύτηκαν σε εκτενέςρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή».
 
Πως «έστησαν τη δουλειά…»
Σύμφωνα με την «Καθημερινή»: «Απάτηύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ έφερε στο φως πολύμηνη έρευνα του ΣΔΟΕσχετικά μευπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων από τη Συνεταιριστική ΚαπνοβιομηχανίαΕλλάδος(ΣΕΚΑΠ). Το θέμα αποκάλυψε η «Κ» στο φύλλο της 13ης Ιουνίου 2010. Απότηνπροκαταρκτική εξέταση που διενήργησε στο διάστημα που μεσολάβησε τοΤμήμαΝαρκωτικών και Όπλων του ΣΔΟΕ, προκύπτουν ποινικές ευθύνες εις βάροςτουλάχιστον τριών ατόμων, ανάμεσα στα οποία ο πρώην διευθυντής εξαγωγώντηςΣΕΚΑΠ.
Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά τηνκατάσχεση (Ιανουάριος του 2010) στο λιμάνι της Αιδηψού του πλοίου «Μitridat»,το οποίομετέφερε παράνομα 3.950.000 πακέτα τσιγάρα. Από την περαιτέρωδιερεύνησηδιαπιστώθηκε ότι μέσω ενός δικτύου ανύπαρκτων ή υπεράκτιων (offshore)εταιρειώνδιακινήθηκαν παρανόμως τσιγάρα μεγάλης αξίας. Οι διαφυγόντες δασμοίανέρχονταισε 19.429.000 ευρώ.
Από το πόρισμα της προκαταρκτικήςεξέτασης που έχει στη διάθεσή της η «Κ» προκύπτει ότι η ΣΕΚΑΠ, ύστερααπόεισήγηση της Διεύθυνσης Εξαγωγών, υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό μεεταιρείαονόματι «VELMA» και έδρα τη Μόσχα. Στο διάστημα από τον Απρίλιοέως τον Οκτώβριο του2009, από τη ΣΕΚΑΠ πωλήθηκαν στη «VELMA» προϊόντα καπνού αξίας 1.101.910 ευρώ. Στασχετικά (συνολικά επτά) παραστατικά έγγραφα που βρέθηκαν από τηνέρευνα, ωςπαραλήπτης των τσιγάρων εμφανίζεται η εταιρεία International Marine Services,με έδρα την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Το ίδιοεπαναλαμβάνεται στην περίπτωση του «Mitridat».
Το ΣΔΟΕ απηύθυνε αιτήματα στην Interpolκαι τουςαστυνομικούς συνδέσμους στις πρεσβείες της Ελλάδας σε Μόσχα καιΑλεξάνδρεια.Στις 21 Ιουνίου με έγγραφό της η Interpol ενημέρωσε το ΣΔΟΕ ότι η εταιρεία «VELMA»δεν υφίσταται στηΡωσία, καθώς και ότι στη διεύθυνση όπου δήθεν βρίσκονταν τα γραφεία τηςεταιρείας διαμένει ένας συνταξιούχος. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τηναπάντηση τηςελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο, η εταιρεία International Marine Servicesναι μεν υπάρχει αλλά ως αποκλειστικήδραστηριότητα έχει την εξαγωγή φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα.
 
Εταιρεία-φάντασμα
Όπως και στην περίπτωση του «Mitridat»,τα τσιγάρααγοράζονταν από την εταιρεία-φάντασμα και μεταφέρονταν με πλοία στηνΑλεξάνδρεια της Αιγύπτου δήθεν για λογαριασμό της International Marine. Από εκεί, επέστρεφαν σε λιμάνια της χώρας και μενταλίκες μεταφέρονταν σε χώρες της Ε.Ε. Η εταιρεία που επρόκειτο ναπαραλάβειτα 3,9 εκατ. πακέτα τσιγάρων του «Mitridat» είχε έδρα την πόλη Βάρνα της Βουλγαρίας. Οιδιοκτήτης της είναι καταχωρισμένος στα εγκληματολογικά αρχεία τωνβουλγαρικώνΑρχών για πλαστογραφία πιστοποιητικών.
Στο πλαίσιο της έρευνας,καταθέσεις στους αξιωματούχους του ΣΔΟΕ έδωσαν συνολικά 14 υπάλληλοι,στελέχηκαι μέλη του Δ.Σ. της ΣΕΚΑΠ. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι από τη συνεργασίατηςΣυνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος με τρεις εταιρείες συμφερόντωντου55χρονου Α.Κ., είχε προκύψει οφειλή προς τη ΣΕΚΑΠ ύψους 2, 2 εκατ.ευρώ. Ταχρήματα διεκδίκησε η καπνοβιομηχανία.
Έπειτα από διαπραγματεύσεις, οΑ.Κ. δέχθηκε να καταβάλει τα χρήματα σε 18 ισόποσες δόσεις με τον όρο ηΣΕΚΑΠνα συνάψει υποχρεωτικά σύμβαση για την εξαγωγή τσιγάρων με τηνεταιρεία… «VELMA»! Ως νόμιμοςεκπρόσωπος της «VELMA» εμφανίστηκε ο 42χρονος Κ.Π., ο οποίος είναισυγγενής εξ αγχιστείας με τον55χρονο Α.Κ.
Ο Κ.Π. κατέθεσε απολογητικόυπόμνημα στο οποίο, σύμφωνα με τις επισημάνσεις των αξιωματούχων τουΣΔΟΕ, «επίτης ουσίας της υπόθεσης δεν αναφέρει τίποτα». Ποινικές ευθύνεςαποδίδονται μεβάση το πόρισμα και εις βάρος του πρώην διευθυντή εξαγωγών της ΣΕΚΑΠ. Ο48χρονος Ι. Ζ. εισηγήθηκε, άλλωστε, την υπογραφή της σύμβασης με τηνεταιρεία-φάντασμα στη Ρωσία. Στο απολογητικό του υπόμνημα υποστήριξεότι«καλύφθηκε από τις οικονομικές εγγυήσεις της “VELMA”για τις οποίες όμως δεν προσκόμισε κανέναστοιχείο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη δικογραφία.
 
Εμβάσματα μέσω offshore εταιρειών
Οι πληρωμές της «VELMA»στη ΣΕΚΑΠ(εντοπίστηκαν τέσσερα εμβάσματα συνολικής αξίας 500.000 ευρώ) γίνοντανμέσωτριών υπεράκτιων εταιρειών με έδρα το Μπελίζ και τις Παρθένες Νήσους. Toπόρισμα έχει ήδηδιαβιβαστεί στην Εισαγγελία. Στις λίστες των ύποπτων για λαθρεμπόριοπλοίων τηςευρωπαϊκής OLAF και της βρετανικής SOCA (Serious Organised Crime Agency) είναικαταχωρισμένο το πλοίο «Mitridat». Στη διάρκεια του 2010 μάλιστα και ενώ είχεπροηγηθεί ο εντοπισμός και κατάσχεσή του στο λιμάνι της Αιδηψού, στιςελληνικέςΑρχές διαβιβάστηκαν τρία επιπλέον πληροφοριακά δελτία για εμπλοκή τουσευπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων. Παρότι υπήρξε κινητοποίηση, σε καμία απόαυτέςτις περιπτώσεις δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί από τις ελληνικές Αρχές.Μετά τονεντοπισμό του στο λιμάνι της Αιδηψού, το «Mitridat»κατασχέθηκε. Λίγες ημέρες αργότερα όμως, μεαπόφαση του Δικαστηρίου Χαλκίδας, επεστράφη στην ιδιοκτήτρια εταιρεία.Τοσκεπτικό ήταν ότι το πλοίο δεν ανήκε σε κάποια από τις εμπλεκόμενεςστηνυπόθεση λαθρεμπορίας εταιρείες αλλά σε μια «τρίτη» που δεν είχε (άμεση)συμμετοχή στην υπόθεση».
 
«Χτυπιέται» η ΣΕΚΑΠ
Ο κ. Πράτσος ήταν φειδωλός στιςδηλώσεις του σημειώνοντας  ότιη υπόθεσηβρίσκεται στον εισαγγελέα ο οποίος και είναι αρμόδιος για την απονομήευθυνώνόμως επεσήμανε ότι η εταιρεία ταλανίζεται καθώς το όνομά της συνδέεταιμευπόθεση λαθρεμπορίας και ότι πληρώνει τα δεινά της προηγούμενηςδιοίκησης:«Πέρα από το γεγονός ότι η ΣΕΚΑΠ έχει ζημιωθεί πάνω από 2 εκ. ευρώ απότουςεμπλεκόμενους στην υπόθεση, ζημιώνεται και με το γεγονός ότι το όνομάτηςεμπλέκεται σε μια υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων. Είναι πράγματιλυπηρό…Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη»!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…