Οι πιο «κακοί» οι μαθητές !

0

ΜαριάνναΞανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Παρότιοι Έλληνες γονείς συνεχίζουν να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπηξοδεύονταςσε φροντιστήρια και σε εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών τους, ωστόσοανοίγει ηψαλίδα στην εκπαίδευση με κύρια χαρακτηριστικά τις ανισότητες πουπαρατηρούνταιαπό περιοχή σε περιοχή ενώ διαμορφώνεται και μια άλλη αυξητική τάση,αυτή, τηςπρόωρης εγκατάλειψης των σπουδών σε γυμνάσια και λύκεια. Σ’ ότι αφοράτηνπεριοχή μας τόσο η Ξάνθη όσο και η Κομοτηνή χαρακτηρίζονται ως«αποκαρδιωτικές»οι επιδόσεις των μαθητών! Όλα αυτά τα στοιχεία καταγράφονται στηνδεύτερηετήσια έκθεση του Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της  ΓΣΕΕ.
 
Ακριβήμου εκπαίδευση…
Αναλυτικότερα:Σύμφωνα με την έρευνα: Η συνολική δαπάνη για την εκπαίδευση ανήλθε σε14,7δισεκατομμύρια ευρώ, με το 52,4% να προέρχεται από δημόσιους πόρους, το35,2%από ιδιωτικούς και 12,5% από κοινοτικούς.
Ηδαπάνη του τακτικού προϋπολογισμού για την εκπαίδευση ανήλθε σε περίπου7 διςεκ των οποίων το 96,2% κατευθύνθηκε στο υπουργείο Παιδείας, το 1,9%διατέθηκεγια τις μετακινήσεις των μαθητών και το υπόλοιπο 1,9% στις Νομαρχίες.Από τα6,6 δις ευρώ που διατέθηκαν στο υπουργείο Παιδείας, το 99,3% αναλώθηκεσεανελαστικές δαπάνες (84,2% πληρωμές υπηρεσιών και 15,1% μεταβιβαστικέςπληρωμές). Η δημόσια χρηματοδότηση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,κρίνεται ωςμη αποδοτική. Από τα συνολικά δαπανώμενα 4,2 δις ευρώ, τα 2,6 προήλθαν από δημόσια δαπάνη, 280εκατομμύρια εκατομμύρια ευρώ από τα νοικοκυριά ως δίδακτρα για ιδιωτικάσχολείακαι 1,313 δισεκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν από τον οικογενειακόπροϋπολογισμόγια υπηρεσίες που είτε δεν παρέχονται από το κράτος ή παρέχονται αλλάκρίνονταιαναποτελεσματικές (φροντιστήρια, πτυχία ξένων γλωσσών). Οι δαπάνες τωννοικοκυριών για αγαθά και εκπαιδευτικές υπηρεσίες στο Γυμνάσιο και τοΛύκειοανήλθαν σε περίπου 1,6 δις ευρώ. Από αυτό το ποσό το 37,4% καταβλήθηκεγιαφροντιστηριακή εκπαίδευση και το 25,8% για εκμάθηση ξένων γλωσσών.Αντίστοιχαστην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (Δημοτικό) τα νοικοκυριά δαπάνησαν 711εκατομμύρια,κυρίως για ξένες γλώσσες και εξωσχολικές δραστηριότητες (κολυμβητήριο,αθλητισμό κλπ).
 
Οιπιο «καλοί» και οι πιο «κακοί» οι μαθητές
Οιπεριοχές της Ελλάδας όπου οι περισσότεροι υποψήφιοι έχουν χαµηλέςεπιδόσειςχωρίζονται σε διαφορετικές κατηγορίες: είναι είτε περιοχές µε χαµηλούςδείκτεςανάπτυξης, υψηλή ανεργία, χαµηλό κατά κεφαλήν εισόδηµα, όπως οι ΝοµοίΞάνθηςκαι Ροδόπης, είτε περιοχές µέσα στο πολεοδοµικό συγκρότηµα τηςπρωτεύουσας µεέντονα στοιχεία οικονοµικής ύφεσης (π.χ. ?υτική Αττική, Πειραιάς).Επίσης,περιοχές κυρίως νησιωτικές µε υψηλό ποσοστό απασχολουµένων σετουριστικέςεπιχειρήσεις, όπως Λευκάδα, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Χαλκιδική, Ρέθυµνο,ΗράκλειοκαιΚυκλάδες. Στον αντίποδα, υψηλότερες επιδόσεις εµφανίζουν µεταξύάλλων ηΧίος, η Θεσσαλία, η Λέσβος, Πιερία, η Φλώρινα.
 
37.652παιδιά εγκατέλειψαν τα σχολεία τους…
ΗΕλλάδα αναδεικνύεται καλύτερη στην καταπολέμηση της πρόωρης σχολικήςεγκατάλειψης σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επιπλέον, βρίσκεταιυψηλότερα από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης των 27 στην ολοκλήρωσησπουδώνανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Λύκειο), καθώς το 82,2% τωνΕλλήνωνμαθητών ολοκλήρωσαν αντίστοιχο κύκλο εκπαίδευσης, έναντι 78,6% τουκοινοτικούμέσου όρου. Υστέρηση όμως διαπιστώνεται στην προσχολική αγωγή, όπουμόλις το52,4% των παιδιών προσχολικής ηλικίας παρακολούθησε αντίστοιχη αγωγή,έναντι90,1% του κοινοτικού μέσου όρου. Στα στοιχεία του δείκτη PISA η χώραμας, αλλάκαι η υπόλοιπη Ευρώπη τραβούν την ανηφόρα. Οι επιδόσεις των μαθητών 15ετώνστην κατανόηση κειμένου, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες, πουερευνά οδείκτης είναι αποκαρδιωτικές. Οι μαθητές φαίνεται ότι δεν αναπτύσσουντημαθηματική σκέψη, ούτε και κατανοούν τη γλώσσα. Η ετήσια έκθεση τουΚΑΝΕΠ –ΓΣΕΕ προχώρησε σε καταγραφή και των εκπαιδευτικών υποδομών, όπουπαρατηρείταιέλλειψη σε αίθουσες διδασκαλίας, αλλά και σε εξειδικευμένο εκπαιδευτικόπροσωπικό, κυρίως στις νησιωτικές περιοχές.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δημιουργικά και οικονομικά Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα καταφτάνουν και όσο κι αν είναι η ψυχολογία πεσμένηκαι τα οικονομικά στενά…