Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 «ΟΧΙ» στις κινητοποιήσεις είπαν οι αγρότες μας

«ΟΧΙ» στις κινητοποιήσεις είπαν οι αγρότες μας

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
«Όχι» είπαν στις κινητοποιήσεις και …ακινητοποιούν τα τρακτέρ τους,οι αγρότες του νομού μας, σύμφωνα με απόφαση των συνδικαλιστικών τουςφορέωνπου λήφθηκε σε μεταξύ τους συνάντηση το Σάββατο στην οποία παραβρέθηκεκαι οπρώην αντιπρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ κ. Κωνσταντίνος Γλερίδης, ο οποίοςσύμφωνα μεδική του απόφαση αποχώρησε από τον θεσμικό του ρόλο και πλέον τηνπεριφέρειάμας στο Δ.Σ. της ΓΕΣΑΣΕ εκπροσωπεί ο κ. Τσακμάκη Θεόφιλος από τηνΚομοτηνή.  Η μόνηπερίπτωση νασυμμετάσχουν  σεκινητοποίηση είναιπαρέχοντας στήριξη σ’ αυτή των κτηνοτρόφων που προσδιορίζεται χρονικάτο Μάρτιοή αν δοθεί ανάλογη «εντολή» από τη ΣΥΔΑΣΕ στην οποία πρόσκειται η μίααπό τιςδύο Ομοσπονδίες Αγροτών στο νομό μας η «Δημοκρατική Αναγέννηση».
 
Δεν έχουμε λόγο για κινητοποιήσεις…
…δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδία Αγροτών Ξάνθης «Η Ενότητα» κ.Κώστας Δαλάτσης αφήνοντας να υπονοηθεί ότι οι όποιες αγροτικέςκινητοποιήσειςσ’ άλλους νομούς έχουν πολιτικά κίνητρα και γίνονται περισσότερο για τοθεαθήναι καθώς εκλείπει η αιτία ή συντρέχουν κάποιοι ιδιαίτεροι λόγοιόπως τοπρόβλημα των ροδακινοπαραγωγών που παραμένουν απλήρωτοι για το 2009 και2010:«Οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού ήταν πολύ καλές. Οιπαραγωγοίενεργειακών φυτών (ελαιοκράμβη) πληρώθηκαν. Μόνο ένα πρόβλημα πουδημιουργήθηκεστο βαμβάκι από το πράσινο σκουλήκι και τις βροχοπτώσεις έχειδρομολογηθεί ηαποζημίωσή του από  τονΕΛΓΑ, ενώ όσοιδεν έπιασαν το πλαφόν θα αποζημιωθούν από τα ΠΣΕΑ. Υπάρχει μιακαθυστέρησηπληρωμών σχέδια βελτίωσης φυτικής παραγωγής και από το 5ετές πρόγραμμα Natura που έληξεκαι έχουμεπληρωθεί μόνο για τα πρώτα 2 ή 3 χρόνια αλλά όλα αυτά  δενμαςδικαιολογούν επαρκώς μια απόφαση για κλείσιμο των δρόμων. Ακόμη και τοαίτημαγια αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στα 13% από 11% που μας βρίσκεισύμφωνους δενθεωρούμε ότι δικαιολογεί κινητοποίηση.  Δεν θα κάνουμε κάτι για το θεαθήναι ούτε για πολιτικούςλόγους, παράμόνο όταν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα», επισημαίνει ο κ. Δαλάτσης, ο οποίοςαναφέρθηκειδιαίτερα στον βουλευτής κ. Τσετίν Μάντατζη εξαίροντας τις προσπάθειέςτου καιτις παρεμβάσεις του στην Βουλή, υπέρ των αγροτών.
 
Περιμένουμε «εντολές» από τη ΣΥΔΑΣΕ αλλά δεν νομίζω…
…τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτών «Δημοκρατική Αναγέννηση», κ.ΑριστείδηςΔολαπτσόγλου: «Δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα Οι τιμές ήταν καλές. Περιμένουμε τις αποφάσεις της ΣΥΔΑΣΕαλλά δεννομίζω ότι στο νομό μας είχαμε τέτοιου είδους προβλήματα που να μαςκάνουν νακατεβούμε στους δρόμους. Ίσως σ’ άλλους νομούς για παράδειγμα με τοβαμβάκι.Δεν νομίζω πάντως ότι είναι πολιτικά τα κίνητρα των κινητοποιήσεων».
 
Θα σταθούμε πλάι στους κτηνοτρόφους…
Κι αν οι αγρότες αντιμετωπίζουν με ορθολογισμό και ρεαλισμό τηνκατάσταση και παίρνουν τις ανάλογες αποφάσεις οι κτηνοτρόφοι του νομούμαςφαίνεται πως δεν έχουν ανάλογα περιθώρια καθώς τα προβλήματα τουςξεπερνούν.Όπως μας πληροφορεί ο αντιπρόεδρος του συλλόγου αιγοπροβατοτρόφωνΞάνθης κ.Αθανάσιος Λουκμακιάς όλα θα εξαρτηθούν από τη συνάντηση που θα έχουντηνΤετάρτη το πρωί στις 10 στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τονυπουργό κ.Σκανδαλίδη, την υφυπουργό κ. Αποστολάκη και τους υπηρεσιακούςπαράγοντες: «Θαθέσουμε τα αιτήματά μας. Θα δούμε την αντιμετώπιση που θα έχουμε και τιλύσειςπροτίθεται να δώσει η κυβέρνηση. Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μαςέχουμεπρόθεση για συλλαλητήρια όλο το Μάρτιο. Δεν μπορούμε ν’ αφήσουμε τηνκτηνοτροφία, τη δουλειά μας να σβήσει…». Ο κ. Λουκμακιάς πρόσθεσε ότιστηνΞάνθη πρόκειται να γίνει συλλαλητήριο στις 9 Μαρτίου και κλιμακωτά σ’όλη τηχώρα. Επεσήμανε δε ότι έχουν δεδηλωμένη στήριξε από τους αγρότες μετάαπόσυνάντηση που είχε με τον κ. Δαλάτση και ότι θα σταθούν στο πλάι τουςόπως τοίδιο έκαναν και οι κτηνοτρόφοι στην τελευταία κινητοποίηση (κλείσιμοτουΝέστου).
Να σημειώσουμς ότι πρωταγωνιστές σ’ αυτή τη νέα φάση των αγροτικώνκινητοποιήσεων μοιάζουν να είναι οι δεξιοβαρείς Αδέσμευτοι ΑγροτικοίΣύλλογοιτων Σερρών (Προμαχώνας) της Λάρισας (Γυρτώνη) και της Πιερίας(Μάλγαρα), με τιςδυνάμεις του ΚΚΕ σε πανελλαδικό επίπεδο και τον Βαγγέλη Μπούτα στη Θεσσαλία να επιλέγουν προς τοπαρόν ήπιες μορφές διαμαρτυρίας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα πράσινα άλογα

Έναςαπό τους πιοσυχνούς λεξιλογικούς μύθους σχετίζεται με την αρχαιοελληνική, δήθεν,προέλε…