Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 «Παζάρεμα» και για δεύτερο παζάρι στην Ξάνθη

«Παζάρεμα» και για δεύτερο παζάρι στην Ξάνθη

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
«Φωτιές» άναψε η πρόταση – αίτηματου προέδρου της Ομοσπονδίας Ρομά και ενός εκ των 5 σωματείων τωνμικροπωλητώνπου δραστηριοποιούνται στο Παζάρι της Ξάνθης κ. Ηλία Συμεών γιαλειτουργία καιδεύτερης μέρας μέσα στην εβδομάδα της λαϊκής αγοράς στην Ξάνθη. Τοαίτημακοινοποιήθηκε κατά την κοπή της βασιλόπιτάς τους την προηγούμενηΠαρασκευήενώπιον των προσκεκλημένων εκπροσώπων όλων των φορέων του νομού, όμως –όπωςφάνηκε –  δεν ήταν«πυροτέχνημα» αφού ήδηχθες το μεσημέρι μια επιτροπή από τους προέδρους και των 5 σωματείωνμικροπωλητών (παραγωγών , μανάβηδων , ένδυσης υπόδησης) είχαν συνάντησημε τοδήμαρχο Ξάνθης όπου κατέθεσαν και επίσημα το αίτημά τους να φέρει οδήμαρχος τοθέμα στο Δημοτικό συμβούλιο της Ξάνθης.
 
Αρχίζει το «παζάρεμα»…
Μια ιδιότυπη διελκυστίνδαπρόκειται να παιχτεί τις επόμενες μέρες μεταξύ των μικροπωλητών και τωνκαταστηματαρχών που απαρτίζουν τον εμπορικό κόσμο της πόλης αφού και οιδυοέχουν ισχυρά επιχειρήματα και διεκδικούν μεγαλύτερα μερίδια στην αγοράτηςπόλης.
Απ’ την πλευρά τους οιμικροπωλητές υποστηρίζουν: «Είμαστε 440 οικογένειες και δουλεύουμε 4μέρες τομήνα ενώ τα καταστήματα 26 μέρες. Είναι θέμα επιβίωσης για μας ναλειτουργήσεικαι μια δεύτερη μέρα μεσοβδόμαδα μια ακόμη λαϊκή αγορά. Πληρώνουμε ίδιοΤΕΒΕ,κόβουμε αποδείξεις και επιπλέον πρέπει να δώσουμε κι άλλη ευκαιρία στονάνεργο,στον χαμηλοσυνταξιούχο να βρει αυτό που θέλει σε χαμηλές τιμές!»,επισημαίνει οΗλίας Συμεών. Επιπρόσθετα υποστηρίζει ότι έχει γίνει από το σωματείοτους μιαδημοσκόπηση από τους πελάτες της λαϊκής αγοράς και σε ένα συντριπτικόποσοστό(83%) ήταν θετικοί.
 
Σκοπεύουν να τους παραχωρήσουντους …πάγκους τους να πουλήσουν τα στοκ τους
Μάλιστα σκοπεύουν να μαζέψουν καιτις υπογραφές τους και να τις καταθέσουν στο δημοτικό συμβούλιο ενώ  ως μια κίνηση καλήςθέλησης προς τουςκαταστηματάρχες πρότεινε αν τελικά γίνει αποδεκτή η πρόταση τωνμικροπωλητών νακαθιερωθούν και 4 – 5 λαϊκές όπου θα παραδώσουν τους… πάγκους τους στους καταστηματάρχες για ναπουλήσουν ταστοκ τους!
Η πρόταση περιλαμβάνει τηλειτουργία δεύτερης λαϊκής αγοράς σε άλλο χώρο που θα επιλεγεί από τοδημοτικόσυμβούλιο και ώρες λειτουργίας από τις 9.30 το πρωί – 3.30 το απόγευμα.Παράλληλα ο κ. Συμεών τείνει χείρα φιλίας προς τους καταστηματάρχεςεπισημαίνοντας ότι και οι δυο έχουν κοινά προβλήματα και ότι μέσα απόένακαλόπιστο διάλογο μπορούν να εξευρεθούν συμφέρουσες λύσεις για αμφότερους.
 
Αποφασισμένοι να διαφυλάξουντα συμφέροντά τους οι έμποροι…
Απ’ την πλευρά τους οι έμποροικαταστηματάρχες της αγοράς της Ξάνθης …βλέπουν υπό γωνία αυτή τηνπρόταση καιπρος το παρόν επιφυλάσσονται μέχρι να κατατεθεί εγγράφως. Ο πρόεδροςτουεμπορικού συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου είναι προσεκτικός στιςεκφράσειςτου αλλά η αναφορά του: «Είμαστε υπέρ του διαλόγου αλλά και απ’ τηνάλλη είμαιαποφασισμένος με όποιο κόστος να διαφυλάξω  τα συμφέροντα  τουεμπορικούκόσμου της Ξάνθης που πλήττεται άμεσα απ’ αυτό. Ήδη η αγοράαναστενάζει…οικαταστηματάρχες έχουν δυσβάσταχτα χρέη…τα ενοίκια τρέχουν, οιασφαλιστικέςεισφορές πρέπει να πληρωθούν , όπως και οι προμηθευτές. Κάθε μέρα κατάμέσο όροένα κατάστημα έχει έξοδα 180 – 190 ευρώ και οι τζίροι συνεχώςμειώνονται. Ήδηλειτουργούν 6 λαϊκές σ’ όλο το νομό . Είναι ένας αθέμιτος ανταγωνισμός».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…