Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Σε Ξάνθη και Καβάλα το «ορμητήριο» του κυκλώματος

Σε Ξάνθη και Καβάλα το «ορμητήριο» του κυκλώματος

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr
 
 
Σε Ξάνθη και Καβάλα εντοπίστηκε το «ορμητήριο» τουκυκλώματος με τα εικονικά ένσημα του ΙΚΑ που τελικά άπλωσε τα«πλοκάμια» του σ’όλη την Ελλάδα όπως αποκάλυψε η έρευνα της Δίωξης ΗλεκτρονικούΕγκλήματος. Όσοπροχωρά η έρευνα
και «ξηλώνεται το πουλόβερ» έρχονται στο φως νέα στοιχείαπου αφορούν στην ταυτότητα των μελών του κυκλώματος.
 
«Ξηλώνεται» η σπείρα…
Όπως είχαμε αποκαλύψει στο ρεπορτάζ 4 – 1 – 2011 με τίτλο:«Τα πήρε όλα κι έφυγε»,εργολάβος με σχέση  μετους Ρομά  – σύμφωναμε καταγγελίες – ήταν αυτός οδιαμεσολαβητής που «εξυπηρετούσε» τους οικοδόμους και μάλιστααναζητούνταν…εκτός χώρας! Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και δημοσίευματης«Καθημερινής» που μέσα στο κάδρο βάζει: « Ένα λογιστή από την Ξάνθη,δύοπολιτικούς μηχανικούς από το νομό Καβάλας, ένα χρεωμένο κατασκευαστήτης Πάτραςκι ένα υπεργολάβο με έδρα το Χαλάνδρι τα οποία αναφέρει ότι  είναι τα «πέντε βασικάπρόσωπα που, από τηδικογραφία, εμπλέκονται στην απάτη εις βάρος του ΙΚΑ», ενώ επίσηςαναφέρει σερόλο εγκέφαλου – πρωταγωνιστή τον εκ Ξάνθης εκπρόσωπο των Ρομά:«Πρωταγωνιστικόρόλο επίσης όμως φαίνεται ότι έχει και ένας εκπρόσωπος αθιγγάνων απότην Ξάνθηο οποίος φέρεται ως ο μεγαλύτερος διακινητής ενσήμων σε αλλοδαπούς,ακόμα κιεκτός συνόρων».
 
Αντιμετωπίζουν κατηγορίεςπλαστογραφίας, απάτης και κακουργηματικής απιστίας
Το «Ε» είχε αναφέρει ότι η ζημιά του ΙΚΑ εκτιμάται – απότους οικοδόμους σε πάνω από  10εκ. ευρώη δε  YποδιεύθυνσηΔίωξης ΗλεκτρονικούΕγκλήματος – με βάση τη δικογραφία που συνέταξε- την εκτιμά σε7.903.000 ευρώ.12 μηνύσεις έχει υποβάλλει η διοίκηση του ΙΚΑ , η μία από τις οποίεςαφορά στηνυπόθεση της περιοχής. Πρόκειται για την υποβολή εικονικών ενσήμων τοδιάστημα  Αυγούστου2009 – Ιουλίου 2010,για απασχολούμενους σε Σέρρες, Δράμα, Ξάνθη και Καβάλα.
Οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες τηςπλαστογραφίας, απάτης και κακουργηματικής απιστίας. Η δικογραφία αφήνειανοιχτότο ενδεχόμενο εμπλοκής στην υπόθεση επίορκων υπαλλήλων, καθώς στημηνυτήριααναφορά επισημαίνεται ότι «είναι ερευνητέο εάν υπάλληλοι του οργανισμούπαραπλανήθηκαν ή εάν τελούσαν υπό δόλο, εν γνώσει, δηλαδή, του σχεδίουτουμηνυόμενου».
 
 
 
Τι έβγαλε η έρευνα
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής»: «Με βάση τηδικογραφία, κατηγορίες πιθανόν να απαγγελθούν και εις βάρος ενός ακόμαλογιστή,που εργάζεται σε γνωστή βιομηχανία με είδη ένδυσης και υπόδησης στηνΑττική.Από 25 ευρώ μέχρι και το σύνολο της αξίας του ενσήμου (που μπορεί ναξεπεράσεικαι τα 60 ευρώ) εισέπρατταν οι εμπλεκόμενοι από τα θύματα, κυρίως,οικοδόμουςπου θέλησαν να εξαγοράσουν ένσημα, χωρίς να γνωρίζουν ότι επρόκειτο γιαεικονικά ένσημα που υποβλήθηκαν από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΙΚΑ
Από την αναφορά προκύπτει ότι ο πολιτικός μηχανικός και ησυνεργάτις του υπέβαλαν ηλεκτρονικά ψευδή δήλωση σύμφωνα με την οποία,στηνανέγερση ισόγειας κατοικίας στη Χρυσούπολη Καβάλας απασχολήθηκαν (καιάραασφαλίστηκαν) 27 εργαζόμενοι για 488 ημέρες εργασίας, παρ’ ότι, σύμφωναπάνταμε τα στοιχεία που δηλώθηκαν στην ΑΠΔ, το έργο ξεκίνησε καιολοκληρώθηκε (!)τον Αύγουστο του 2010. Σε αυτήν την περίπτωση, το κέρδος των επιτηδείωναπό τηνπώληση των υπεράριθμων ενσήμων που εξασφάλισαν παράτυπα από το ΙΚΑανήλθε σε13.000 ευρώ και αντίστοιχα η ζημία για το ίδρυμα στις 36.000 ευρώ.
Η μεγαλύτερη ζημία εις βάρος του ασφαλιστικού φορέα προκλήθηκεαπό τη δράση ενός υπεργολάβου , με έδρα το Χαλάνδρι. Υπολογίζεται ότιαποκόμισεόφελος 1,3 εκατ. ευρώ, προκαλώντας «τρύπα» στα ταμεία του ΙΚΑ ύψους 3,5εκατ.ευρώ. Υπέβαλε Περιοδικές Δηλώσεις για συνολικά πέντε οικοδομικά έργαστηνΑττική (ανεγέρσεις οικοδομών) τα οποία φυσικά ουδέποτε υλοποίησε. Σεμία απότις ψευδείς δηλώσεις ΑΠΔ δήλωσε 323 εργαζομένους και 7.174 ημέρεςεργασίας γιαανέγερση τριώροφης οικοδομής στη Νίκαια, η οποία ξεκίνησε τον Ιούλιοκαιολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2010. Το κέρδος του από την πώληση τωνπλασματικών ενσήμων ανήλθε στις 437.000 ευρώ. Παρόμοια είναι ηπερίπτωση τουπολιτικού μηχανικού στην Πάτρα».
 
Ακόμη δεν τοαποφάσισαν οι Οικοδόμοι της Ξάνθης – Καβάλα – Δράμας
Στο μεταξύ ενώ το ντόμινο του κυκλώματος καταρρέει οι άμεσαθιγόμενοι που και πλήρωσαν και ένσημα δεν έχουν, οι οικοδόμοι τηςΞάνθης –Καβάλας – Δράμας δείχνουν μουδιασμένοι και αναποφάσιστοι ως προς τηνκατάθεσημηνυτήριας αναφοράς με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει. Αυτή η έκδηληπαρελκυστικότητα είναι που καλύπτεται πίσω από τη συνέχιση της συλλογήςυπεύθυνων δηλώσεων  -όπως δήλωναν οιπρόεδροι των σωματείων – υποκρύπτει και άλλο λόγο. Το γεγονός ότι«φοβούνται ναμην μπλέξουν και την πληρώσουν και αυτοί» μια και γνωρίζουν ότι ηεξαγοράενσήμων κάτω απ’ αυτές τις προϋποθέσεις συνιστά παράνομη πράξη.  Παράλληλα όπως μας έχεικαταγγελθεί από τοίδιο τον πρόεδρο του σωματείου της Ξάνθης κ. Μπουδούρ Φαρή δέχεταιαπειλητικάτηλεφωνήματα.
Μέχρι τώρα δεν έχει κατατεθεί ο φάκελος και διοργανώθηκεανοιχτή συνάντηση όλων των μελών του σωματείου – την Τέταρτη στις 5 το απόγευμα – στο εργατικό κέντροΞάνθηςπροκειμένου να πάρουν την τελική απόφαση.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…