«Σκοντάφτει» η πρόταση Ανταμπούφη

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Να μειωθεί κατά 50% το ποσό πουλαμβάνουν οι αιρετοί για τις διάφορες αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν, μεσκοπόαφενός το ποσό να διατεθεί για την κοινωνική προσφορά του δήμου καιαφετέρουγια να δώσουν οι αιρετοί το καλό παράδειγμα ενσυναίσθησης των όσωνδεινώνοικονομικών ταλανίζουν τους δημότες του, προτείνει ο επικεφαλής τηςΔημοτικήςΠαράταξης ‘Πολίτες για την Ξάνθη’, με πρόθεση να φέρει το θέμα προςσυζήτησηστο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.
Ποικίλες και εκ διαμέτρουαντίθετες μεταξύ τους οι αντιδράσεις των υπόλοιπων επικεφαλής, με τονκ.δήμαρχο να χαρακτηρίζει την πρόταση «λαϊκίστικη», το Χρίστο Πούλιο νατάσσεταιυπέρ αυτής της λογικής, τονίζοντας ότι αυτό το σκεπτικό αποτέλεσεπροεκλογικήδέσμευση του δικού του συνδυασμού και τον κ. Κολλάρο να σημειώνει ότι ηενέργεια δεν είναι μεν κατακριτέα, αλλά αποπροσανατολίζει από τα πιοσημαντικάζητήματα που φέρνει στους δήμους ο Καλλικράτης.
Δυστυχώς, δε στάθηκε δυνατόν ναεπικοινωνήσουμε με τον κ. Αχμέτογλου, αλλά ελπίζουμε να έχουμε τηνευκαιρία ναακούσουμε την τοποθέτησή του στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικούσυμβουλίου,οπότε και θα συζητηθεί το θέμα.
 
Ισχυρός ο συμβολισμός τηςπρότασης, λέει ο κ. Ανταμπούφης
Στην πρόταση του ο κ. Ανταμπούφηςσημειώνει: «Την Κυριακή 2/1/2011 ξεκίνησε τη λειτουργία του το νέοΔημοτικόΣυμβούλιο του νέου Δήμου Ξάνθης με την εκλογή οργάνων και επιτροπώνδιοίκησηςτου Δήμου και του Συμβουλίου. Ως δημοτική κίνηση, συνεπείς στονπροεκλογικό μαςσχεδιασμό και τις αντιλήψεις μας, καταθέσαμε την πρόθεσή μας ναπροωθήσουμε μιασυνολική πρόταση για τη μείωση του ποσού των αντιμισθιών οι οποίεςαφορούνστους εκλεγμένους συμβούλους και τις θέσεις που πρόκειται να καταλάβουν.
Η πρότασή μας συνοψίζεται στημείωση, κατά πενήντα τοις εκατό, των ποσών που αναλογούν ως αμοιβή τωναιρετώνγια τις θέσεις που καταλαμβάνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, το Δήμο, τιςεπιτροπέςή τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις του Δήμου. Φυσικά, από τηνπρότασή μαςεξαιρούμε εκείνες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες η αντιμισθία από τοΔήμοαποτελεί το μοναδικό έσοδο του αιρετού. Ταυτόχρονα το ποσό της μείωσηςαποτελείδωρεά στο Δήμο Ξάνθης για συγκεκριμένο σκοπό ή όχι, ανάλογα με τηναπόφαση τουΔημοτικού Συμβουλίου.
 Ηπρότασή μας διατυπώνεται στο ξεκίνημα τηςνέας θητείας του Δημοτικού συμβουλίου μέσα σ’ ένα ασφυκτικό οικονομικόπλαίσιο.Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας του μνημονίου, η επίθεση πουδέχονται τα λαϊκά εισοδήματα και οι κοινωνικές κατακτήσεις συνιστούνμιαοδυνηρή πραγματικότητα. Γνωρίζουμε ότι η πρότασή μας δεν πρόκειται ναλύσει ταμεγάλα και οξυμένα οικονομικά προβλήματα που προκύπτουν στους Δήμουςλόγω τουμνημονίου και του σχεδίου Καλλικράτης. Ούτε διατυπώνεται με λογικέςφιλανθρωπίας. Πιστεύουμε όμως ότι είναι μια πρόταση με ισχυρόσυμβολισμό. Είναιμια πρόταση η οποία προτρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να θέσει ωςπροτεραιότητέςτου την υπεράσπιση των κατακτήσεων του κράτους πρόνοιας και των ΟΤΑ.Είναι μιαπρόταση η οποία προτρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να προστατεύσει και νααναζωογονήσει την έννοια της πολιτικής και την εικόνα όσων ασχολούνταιμε τακοινά.
Ως Δημοτική Κίνηση «ΠΟΛΙΤΕΣ γιατην ΞΑΝΘΗ» δεσμευόμαστε να καταθέσουμε την πρότασή μας κατά την πρώτητακτικήσυνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης θεωρώντας ότι είναι καιρός,πρώτοιοι αιρετοί, να δείξουν ότι κατανοούν και συναισθάνονται το βάρος τηςευθύνηςτους και ότι θεωρούν ότι αποτελούν μέρος της λύσης και όχι τουπροβλήματος.Ευελπιστούμε σε μια θετική υποδοχή της πρότασής μας από τα μέλη τουΔημοτικούΣυμβουλίου ή σε μια πλήρη αιτιολόγηση της αντίθεσής τους».
 
Ο αντίκτυπος στις υπόλοιπεςΔ.Π και τι πρέπει να αναμένουμε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο
Εκ διαμέτρου αντίθετες είναι οιαπόψεις που υιοθετούν οι επικεφαλείς των υπόλοιπων ΔημοτικώνΠαρατάξεων, όσοναφορά την πρόταση που προτίθεται να καταθέσει ο κ. Ανταμπούφης.
Ο κ. δήμαρχος ΜιχάληςΣτυλιανίδης, σημειώνει καταρχάς, ότι η στιγμή της εισήγησης τηςπρότασης ήτανάκαιρη δεδομένου ότι στην ειδική συνεδρίαση δεν μπορεί να συζητηθείτίποτε άλλοπέρα από τα αυστηρώς προσδιοριζόμενα στο νόμο. Ως προς το περιεχόμενοτηςπρότασης, ο κ. Στυλιανίδης, θεωρεί ότι ο νομοθέτης έχει συγκεκριμένοσκοπό γιατη θεσμοθέτηση των αντιμισθιών γι’ αυτό και αυτές πρέπει να τηρούνταικανονικά.«δεν μπορεί να ζητάς από κάποιον να προσφέρει τις υπηρεσίες του και νατουστερείς αυτή τη μικρή χορηγία, που δε φτάνει ούτε το ύψος μιας μέσηςαμοιβής»,σημειώνει ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας «λαϊκισμό» τη συγκεκριμένη πρότασητου κ.Ανταμπούφη και προτείνοντας στον ίδιο να προσφέρει μέρος της αμοιβήςτου εφόσοντο επιθυμεί.
Ο επικεφαλής της αξιωματικήςαντιπολίτευσης κ. Χρίστος Πούλιος σχολιάζοντας την πρόταση, αναφέρειότι δενπρόκειται για κάτι καινούργιο, αλλά για πυρήνα μιας προεκλογικήςδέσμευσης των‘Πολιτών για την Αλλαγή’ που επεξηγήθηκε στο κείμενο του προεκλογικούσχεδιασμού και αναφέρεται στη δημιουργία Κοινωνικού Ταμείου Συνοχής μετη συνδρομήμέρους των αντιμισθιών των αιρετών. Μάλιστα, χαρακτηριστικά σημειώνει οίδιοςότι: «ήταν δέσμευσή μας, δέσμευση μιας μεγάλης παράταξης με σοβαρέςπιθανότητεςνα κερδίσει το δήμο, επομένως δεν ήταν απλά πρόταση εκ του ασφαλούς».Νασημειώσουμε ότι αναφορά στη δημιουργία του Κοινωνικού Ταμείου ο κ.Πούλιοςέκανε από το 2008 ακόμη, ως τρόπου προβολής του κοινωνικού προσώπου τουδήμουκαι στήριξης των ασθενέστερων οικονομικά δημοτών της.
Ο κ. Γιώργος Κολλάρος της ‘ΛαϊκήςΣυσπείρωσης» καταρχάς επισημαίνει ότι η φιλοσοφία του ΚΚΕ είναι ούτως ήάλλωςαντίθετη σε συντάξεις και μισθοδοσία μέσω των δημόσιων θέσεων, τονίζειωστόσοότι θεωρεί ευτελές να προβάλει κανείς τέτοια ζητήματα, όταν τίθενταιπολύσοβαρότερα προβλήματα από την εφαρμογή του Καλλικράτη. «Η ενέργεια δενείναικατακριτέα», σημειώνει ο ίδιος, «αλλά γεννά ένα ακόμη προβληματισμόσχετικά μετον τρόπο που θα διαφυλαχθεί ο προβλεπόμενος προορισμός του ποσούαυτού». Ο κ.Κολλάρος θέτει ως προτεραιότητα να παρθούν ρηξικέλευθες αποφάσειςσχετικά με τηλειτουργία του δήμου και όχι να απασχολείται με τέτοιες λογικές τοδημοτικόσυμβούλιο. «Για εμάς  οιθέσεις αυτέςαποτελούν ούτως ή άλλως θέσεις προσφοράς και πιστεύω ότι η εν λόγωπρόταση θααποτελέσει άλλη μια πρωτοβουλία που θα πέσει στο κενό, γι’ αυτόπροτιμότερο ναζητάμε θαρρετά να παράξει ο τόπος, να σταματήσουν τα χαράτσια και μεβάση αυτάνα κρίνει ο λαός».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δημιουργικά και οικονομικά Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα καταφτάνουν και όσο κι αν είναι η ψυχολογία πεσμένηκαι τα οικονομικά στενά…