Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Έρχεται το «εργόσημο» από 20 Αυγούστου

Έρχεται το «εργόσημο» από 20 Αυγούστου

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Πρεμιέρα για το «εργόσημο» στις20 Αυγούστου, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, το οποίοκαι θααποτελεί τον τρόπο πληρωμής εργαζομένων κατ’ οίκον ή περιστασιακά, μεκύριοσκοπό την πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας, αφού μέσω αυτού θαπαρακρατούνταιεισφορές για ΙΚΑ και ΟΓΑ.
 
Τι είναι το «εργόσημο»
Το «εργόσημο», βάσει όσωνκατέθεσε προς ενημέρωση στη διακομματική επιτροπή της Βουλής για τημελέτη τουμεταναστευτικού ζητήματος ο Γ. Κουτρουμάνης είναι το κουπόνι με τοοποίο οεργοδότης θα πληρώνει το προσωπικό που απασχολεί κατ’ οίκον ή πουεργάζεταιπεριστασιακά, όπως σερβιτόροι ακόμη και τραγουδιστές. Το «εργόσημο» θαείναιπλέον ο μοναδικός τρόπος πληρωμής για δουλειά στο σπίτι.
 
Πώς θα χορηγείται
Σε 600 σημεία στη χώρα, θα μπορείο εργοδότης να πληρώνει το κουπόνι καταβάλλοντας το τίμημα τηςσυμφωνημένηςαμοιβής με τον εργαζόμενο και στη συνέχεια να το εξαργυρώνει οεργαζόμενος.
Η παραλαβή του θα ξεκινήσει απότις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ, ενώ σε λίγο καιρό θα μπορούν οι πολίτες να τοπαραλάβουν και από μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, που ήδη εκδηλώνουνενδιαφέροννα χορηγούν τα κουπόνια από τα καταστήματα τους, μελετώντας και τοενδεχόμενονα εντάξουν τα «εργόσημα» σε καθεστώς προσφορών προς τους καταναλωτές,ανάλογαμε το ύψος των αγορών τους.
 
Ποιους αφορά
Στο συγκεκριμένο καθεστώςυπάγονται όχι μόνον όσοι εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί, όπως εξήγησε ουπουργός, αλλά και μια κομμώτρια που πάει σε σπίτι να χτενίσει, μίααισθητικός,ο κηπουρός, ή κάποιος που παραδίδει κατ΄ οίκον μαθήματα. Με«εργόσημο» θα πρέπει να πληρώνονται και όσοι εργάζονται περιστασιακάστο χώροτου επισιτισμού, όπως για παράδειγμα, σερβιτόροι που κάνουν τα ρεπόσυναδέλφωντους ή και τραγουδιστές που πάνε να τραγουδήσουν κάπου, έστω και γιαδύο μόνονημέρες.
Ο Γ. Κουτρουμάνης διευκρίνισε ότιτο μόνο που απαιτείται είναι ο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου ΚοινωνικήςΑσφάλισης) τουεργοδότη και εργαζόμενου. Μέσα από την εξαργύρωση του «εργόσημου», θαπαρακρατούνται οι εισφορές για το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ.
Το μέτρο είναι για όλους,μετανάστες και μη. Ωστόσο εκτιμάται ότι αφορά κατά κύριο λόγοοικονομικούςμετανάστες που απασχολούνται σε σπίτια και σε αγροτικές εργασίες.
 
Πώς θα γίνει ο συντονισμός, ποιαθα είναι τα κίνητρα
Αν και, όπως ανακοινώθηκε, τομέτρο θα ξεκινήσει την εφαρμογή του από τις 20 Αυγούστου ΕΛΤΑ καιτράπεζες, πουθα είναι και οι βασικού προμηθευτές του «εργοσήμου» για την αρχή τηςεφαρμογήςτου μέτρου, δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη (στην Ξάνθη τουλάχιστον) και γι’αυτόδεν είναι σε θέση να εξετάσουν πώς θα γίνεται η προμήθεια και παροχήκαι τιπρακτικά ζητήματα ενδέχεται να προκύψουν. Αυτό όμως, που είναι κρίσιμο,είναιτι κίνητρα θα παράσχει το υπουργείο στους εργοδότες, ώστε να στραφούνστηνπληρωμή «μέσω εργοσήμου», καθώς δεν διευκρινίζεται αν θα υπάρχειελάχιστηπληρωμή ή πώς θα πειστεί τελικά ο εργοδότης και ο εργαζόμενος ναστραφούν σεπληρωμή με παράλληλη παρακράτηση εισφορών.
Σε αυτό το πλαίσιο της προώθησηςτου «εργοσήμου», ως διευρυμένης και αποκλειστικής τακτικής εντάσσεταικαι ηκατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, στα τέλη του Αυγούστου, για τηνπαράνομηεργασία, που αποτελεί ενσωμάτωση της κοινοτική οδηγίας στο εθνικόδίκαιο.  Οιδιατάξεις θα είναι πολύ σκληρές για όσουςαπασχολούν παράνομα μετανάστες, καθώς προβλέπεται ακόμη και ποινήφυλάκισης από3 μέχρι 6 μήνες σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενης παράβασης. Επίσης,προβλέπεταιέως και διακοπή λειτουργίας επιχείρησης ή η αφαίρεση της δυνατότηταςσύναψηςσύμβασης με το ελληνικό δημόσιο, ενώ σε επαναλαμβανόμενη παράβαση ταχρηματικάπρόστιμα θα είναι υψηλά, ενώ προβλέπονται και κυρώσεις από το ΣΕΠΕ καιτο ΙΚΑ.
Άλλο ένα κίνητρο που εντάσσεταιστα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και έχει να κάνει με τουςεργαζόμενουςμετανάστες είναι η προωθούμενη μείωση των απαιτούμενων ενσήμων γιαπαραμονή στηχώρα από 200 σε 120.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…