Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 «Πράσινο φως» για την ΕΟΖ από τον Όλι Ρεν

«Πράσινο φως» για την ΕΟΖ από τον Όλι Ρεν

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
«Πράσινο φως» απ’ τον Όλι Ρεν πήρε η δημιουργία ΕΟΖ στην περιοχή μαςκαθώς με τις πρόσφατες δηλώσεις του φαίνεται πως «ανοίγει ο δρόμος» γιατηναποδοχή του αιτήματος, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν εκτόςσυζήτησης.«Πιστεύουμε ότι είναι μια καλή ιδέα να εξετάσουν οι ελληνικές αρχές τοενδεχόμενο ανάληψης πρωτοβουλιών του είδους αυτού. Αν το αποφασίσει ηκυβέρνηση, η Επιτροπή είναι πρόθυμη να συζητήσει με τις ελληνικές αρχέςτηδυνατότητα υλοποίησης των ιδεών αυτών», επισήμανε ο κ. Ρεν.
 
«Φαβορί» για την πρώτη ΕΟΖ η ΑΜΘ
 «Φαβορί» για τηνυλοποίησητης πρώτης ΕΟΖ στη χώρα μας φέρεται να είναι η περιφέρεια τηςΑνατολικήςΜακεδονίας-Θράκης, καθώς υφίσταται ήδη κατατεθειμένο σχετικό  αίτημα με την απαραίτητητεκμηρίωση,  από τοΧρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης.Υπενθυμίζεται ότι είναι αυτό που κίνησε όλη τη διαδικασία αναθέτονταςσε μεγάλοδικηγορικό γραφείο της Φραγκφούρτης την νομική διεκπεραίωση και υπάρχειήδηέτοιμη έκθεση που έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σημειώνουμεόμως ότιστην αρχική πρόταση της  προέδρου  του Φόρουμ κας ΚατερίναςΚαραγιάννης –σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις της στο «Ε» – η δημιουργία ΕΟΖ περιορίζοντας στους τρεις νομούς της  Θράκης και όχι στηνπεριφέρεια Αν. Μακεδονίας– Θράκης. Η επέκτασή της αποτέλεσε αίτημα του Περιφερειακού συμβουλίουΑΠΘ μετάαπό σχετική του απόφαση. Να συμπληρώσουμε ότι υπέρ αυτής της πρότασηςτάχτηκανκαι τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας. 
 
Καταρτίζεται ο φάκελος από την γενική γραμματεία Στρατηγικώνεπενδύσεων
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γενική γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεωντου υπουργείου Ανάπτυξης αναμένεται εντός των επόμενων ημερών ναολοκληρώσειτην κατάρτιση του σχετικού φακέλου για την ΕΟΖ, ο οποίος στη συνέχεια-εκτόςαπροόπτου πολιτικών εξελίξεων- θα προωθηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο γιατη λήψητης απαραίτητης απόφασης. Αυτή η απόφαση θα σημάνει και την επίσημηκατάθεσητου αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι ήδη ενήμερη, μέσωεπαφών,τις οποίες έχει πραγματοποιήσει η γενική γραμματεία ΣτρατηγικώνΕπενδύσεων.
 
Όρος το ίδιο ασφαλιστικό-μισθολογικό καθεστώτος για τους εργαζόμενουςεντός ΕΟΖ
Απαράβατος όρος από την πλευρά της κυβέρνησης αναμένεται ότι θααποτελέσει η διατήρηση του ίδιου ασφαλιστικού-μισθολογικού καθεστώτοςγια τουςεργαζόμενους εντός ΕΟΖ, όπως και στην υπόλοιπη χώρα. Αυτό ήταν και ένασημείοαιχμής για το οποίο είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις. Να σημειώσουμε όμωςότι οιΟΕΒΕ της ΑΜΘ εξέφρασαν  σοβαρέςαντιρρήσεις για τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στο ωράριολειτουργίαςτων καταστημάτων, τα εργασιακά και άλλα θέματα, ζητώντας οπωσδήποτεδιαπραγμάτευση.
 
Τα θετικά της ΕΟΖ
Ως μία «νησίδα καλού κράτους» σε μία χώρα, που χειμάζεται από τηγραφειοκρατία, είναι το συμπυκνωμένο νόημα που συνιστά την αναγκαιότηταδημιουργίας ΕΟΖ ιδιαίτερα για περιοχές όπως η δική μας ο στόχος είναι ν’  αποτελέσει «ανάχωμα» στοφαινόμενο φυλλορροήςεγχώριων επενδύσεων στη Βουλγαρία και την Τουρκία.
Σημαντικά κίνητρα αποτελούν: η ελκυστική εταιρική φορολογία (10%) και μάλιστα σταχαμηλότερα δυνατάεπίπεδα, που ισχύουν και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, ενώδιευκολύνσεις θαυπάρχουν στο επίπεδο των αδειοδοτήσεων και των διοικητικών διαδικασιών,οιοποίες απαιτούνται για την ανάπτυξη μίας επένδυσης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…