Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 «Επιστροφή στο χωράφι» ορίζει η νέα ΚΑΠ

«Επιστροφή στο χωράφι» ορίζει η νέα ΚΑΠ

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου τοπολυαναμενόμενο σχέδιο μεταρρύθμισης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής(ΚΓΠ) γιαμετά το 2013. Το νέο σχέδιο θα ισχύει από το 2014 – 2020 και έχει ωςκύριουςάξονες την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τηςβιωσιμότητας τηςγεωργίας σε όλη την ΕΕ, την προστασία τους περιβάλλοντος και παράλληλαδίνεταιέμφαση στην ποιότητα και την υγιεινή των αγροτικών προϊόντων αλλά καιστηστήριξη των νέων αγροτών, προκειμένου να «εμπλουτιστεί» ο αγροτικός τομέας με «νέο αίμα». Επίσης ηαναθεωρημένηΚΓΠ θα προωθεί την καινοτομία, θα καταπολεμά την κλιματική αλλαγή καιθαστηρίζει την απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη.
 
Απ’ την ΚΑΠ του 2006 – 2013 στην ΚΓΠ του 2014 – 2020
Σε μια πρώτη εκτίμηση των μέτρων της νέας ΚΓΠ, και ιδιαίτερα στο τινέο φέρνει, τι καταργεί σε σχέση με την «παλαιά ΚΑΠ» και πως αυτό θαεπηρεάσειτη ζωή και την δραστηριότητα των αγροτών της χώρας μας, προβαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης αγροτώνΞάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης: «Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι με την νέαΚΑΠ δενθα υπάρχει περίοδος αναφοράς . Ο αγρότης ότι καλλιεργεί θα το δηλώνεικαι μεβάση αυτό θα παίρνει τη στρεμματική ενίσχυση. Αυτό είναι πολύ θετικόιδιαίτεραγια τους νέους αγρότες που δεν μπορούσαν να έχουν κοινοτική ενίσχυσηπαρά μόνοαπό το εθνικό απόθεμα αν δεν είχαν περίοδο αναφοράς από το 2006 – 2013.
 
Η ΚΑΠ έβγαλε τους αγρότες απ’ τα χωράφια – η ΚΓΠ επιχειρεί νατους επαναφέρει 
Να σημειώσουμε ότι βασική διαφοροποίηση της ΚΑΠ και της νέας ΚΓΠείναι ότι ενώ η ΚΑΠ «έβγαλε» τους αγρότες από το χωράφι αφού είτεκαλλιεργούσανείτε όχι έπαιρναν τις επιδοτήσεις η νέα ΚΓΠ επιχειρεί να τουςεπαναφέρει καθώςεπιδότηση θα παίρνουν μόνο οι ενεργοί αγρότες που δηλώνουν τιςκαλλιέργειέςτους. Ο κ. Δαλάτσης χαρακτηρίζει ως πιο «ορθολογισμένη» την νέα ΚΓΠ σεσχέση μετην ΚΑΠ, ενώ το γεγονός ότι προβλέπει σε ποσοστό 5% περιβαλλοντικέςεργασίες τοθεωρεί θετικό καθώς δίνει το κίνητρο για να σταματήσει η υπερκατανάλωσηλιπασμάτων που έχει σαν αποτέλεσμα την μόλυνση του περιβάλλοντος:«Προβλέπειπεριβαλλοντικές εργασίες και αυτό σημαίνει πιο ποιοτικά,  πιο «καθαρά» αγροτικά προϊόντα.» σημειώνει ο κ. Δαλάτσης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…