Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Γόρδιος δεσμός» με το Τουριστικό Αβδήρων

«Γόρδιος δεσμός» με το Τουριστικό Αβδήρων

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Mariaxanxan@yahoo.gr
 
 
 
«Πλάτη» επιχειρεί να βάλει οδήμος Αβδήρων προκειμένου να ξεμπλοκάρει η επένδυση του ιδιώτηεπιχειρηματίαπου εδώ και δύο χρόνια έχει μισθώσει μετά από δημοπρασία των ΕΤΑ τοΤουριστικόστην Σκάλα Αβδήρων. Για το λόγο αυτό ο δήμαρχος Αβδήρων κ. ΒασίληςΤσολακίδης,  φέρνειστο δημοτικόσυμβούλιο (σήμερα στις 19.00) το θέμα: «Συζήτηση και λήψη απόφασης γιατηνυποβολή αιτήματος προς την ΕΤΑ για την παραχώρηση στο Δήμο, του κτιρίουμε τονπεριβάλλοντα χώρο (στο λιμάνι των Αβδήρων-ταβέρνα Παπαργύρη) (εισηγητήςΔήμαρχος)».
 
Ο Δήμος Αβδήρων ζητάπαραχώρηση από την ΕΤΑ
Όπως μας πληροφόρησε ο δήμαρχοςΑβδήρων το αίτημα για παραχώρηση του Τουριστικού από την ΕΤΑ στο δήμοΑβδήρωντέθηκε προφορικά σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Διευθύνοντασύμβουλο τηςΕΤΑ κ. Λάμπρου, ο οποίος και επιφυλάχθηκε ν’ απαντήσει έως ότου έχειεπίσημηαπόφαση του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αβδήρων. Ο κ. Τσολακίδηςόμωςξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που γίνει αποδεκτό το αίτημα του δήμου, καιγίνει ηπαραχώρηση του κτιρίου και οικοπέδου από την ΕΤΑ στο δήμο,  δεν τίθεται κανέναπρόβλημα για τονεπιχειρηματία καθώς αναγνωρίζει την νομιμότητα της δημοπρασίας και τογεγονόςότι η επένδυση έχει προχωρήσει και απομένουν ελάχιστες εργασίες για ναείναιέτοιμο προς λειτουργία. Κατά συνέπεια η παρέμβαση του δήμου έχει τηνέννοια τηςαρωγής προς τον επιχειρηματία, ο οποίος αντιμετωπίζει διάφοραπροβλήματα με τηνγραφειοκρατία. Μάλιστα στην πρόθεση του δήμου είναι – όπως μαςδιευκρίνισε ο κ.Τσολακίδης –  νακαταρτίσει ένα τοπικόρυμοτομικό ώστε να προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης αδειών πουαπαιτούνται.
 
Που «κολλάει» η λειτουργία τουΤουριστικού      
Είναι γεγονός ότι έχουν ακυρωθείεπενδύσεις και επενδύσεις σε πανελλαδική και τοπική κλίμακα επειδή«έμπλεξαν»στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Και οι επιχειρηματίες γνωρίζουν πολύκαλά τί«βρόχος» είναι αυτός και σε πολλούς αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγονταγιαεκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος. Όταν όμως στα προσκόμματα τηςγραφειοκρατίας προστίθεται και το συγκεχυμένο τοπίο που απορρέει απότις ζώνεςτης συνθήκης Ραμσάρ και των υφιστάμενων αυθαίρετων κατασκευών καθώς καιτηνισχύ ή όχι διατάξεων προσδιορισμού του οικοπέδου που δημιουργεί σύγχυσηαναφορικά με το ιδιοκτησιακό του καθεστώς (Διάταξη του 2003 σύμφωνα μετηνοποία η περιοχή είναι στη δικαιοδοσία του Λιμενικού ταμείου – Διάταξη2005σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει λιμάνι παρά μόνο αλιευτικό καταφύγιοκαι κατάσυνέπεια η περιοχή υπόκειται στην διάταξη περί αιγιαλού) αλλά καιγραφειοκρατική εκκρεμότητα από την αποτύπωση των τετραγωνικών μέτρωντουοικοπέδου (έχει αποτυπωθεί με 3.840 τ.μ. χωρίς να συμπεριληφθεί οδρόμος πίσωαπό το οικόπεδο που ανοίχθηκε παράνομα και κατόπιν ασφαλτοστρώθηκε),  τότε το πρόβλημαμετατρέπεται σε «γόρδιοδεσμό»!
 
Έπεσαν λεφτά και τα έξοδατρέχουν…
Και αυτό ισχύει στην περίπτωσητου επιχειρηματία που έχει μισθώσει το Τουριστικό Αβδήρων και όπως μαςπληροφόρησαν από την εταιρεία του υλοποιεί μια επένδυση της τάξης του 1κ. ευρώενώ μέχρι στιγμής έχει ξοδέψει 600.000 ευρώ για την πλήρη ανακατασκευήτουκτιρίου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, ενώ παράλληλαπληρώνειμισθώματα των 13.000 ευρώ ετησίως στην ΕΤΑ και 3.000 ευρώ για δάνειοπου πήρεαπό την ΑΤΕ.  Η«κακοδαιμονία» όμως τουεν λόγω επιχειρηματία δεν σταματά μόνο στα εμπόδια που δημιουργούνταιαπό τοιδιότυπο καθεστώς που ισχύει στην περιοχή αλλά και από τηνπαρελκυστικότητα τουυπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ν’ ανοίξει τους φακέλους (η διαδικασίαείχεοριστεί για το τέλος Σεπτεμβρίου αλλά δεν έγινε)και να εγκρίνειεπενδύσειςτουριστικού χαρακτήρα σε αγροτικές περιοχές (μέτρο 3.1.1) στο οποίοέχουνυποβάλλει πρόταση προς χρηματοδότηση.
 
Μπορεί ο δήμος να κάνει κάτι;
Αν λοιπόν σ’ όλα αυτά η παρέμβασητου δήμου μπορεί να συμβάλλει σε μια επιτάχυνση των διαδικασιών και μιαθετικήέκβαση ως προς την υλοποίηση της επένδυσης, είναι καλοδεχούμενη. Ανόμωςγίνεται απλά για επικοινωνιακούς λόγους ή για δημιουργία εντυπώσεων για…πολιτικούς λόγους τότε …είναι αχρείαστη!      

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ισχύ το «Καλάθι των Νονών» – Έρχεται και το «Καλάθι του Πάσχα»

Παραμένει ενεργό το «Καλάθι της Σαρακοστής» έως τις 4 Μαΐου Από εχθές Δευτέρα 22 Απριλίου …