Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Φωλιά Βιβλίου»: Μια κυψέλη γνώσης και πολιτισμού

«Φωλιά Βιβλίου»: Μια κυψέλη γνώσης και πολιτισμού

0

ΜαριάνναΞανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Πιστεύονταςακράδαντα ότι ο πολιτισμόςκαι η χαρά της μάθησηςαποτελούν αντίδοτα στην εθνικήμας…μοναξιάκαι κατάθλιψη που μαςέχει οδηγήσει η οικονομικήκαι αξιακή μαςκρίση, το Δίκτυολόγου και Πράξης προβαίνει σε μιαακόμηαισιόδοξη πράξη υλοποιώντας την ιδέα του μέλουςτου κ. Γιώργου Κωτούλα για τηδημιουργία«Φωλεών Βιβλίου» σε χώρουςτης πόλης. Η πρώτη  «φωλιάβιβλίου»έχει  εγκατασταθείστην κεντρική πλατείαδίπλα από το θεατράκι και τα εγκαίνιά της πραγματοποιήθηκαντην Δευτέρα3 Οκτωβρίου στις 8 μ.μ.Ο δήμοςΞάνθης μεαπόφαση τουδημοτικούσυμβουλίουστήριξε την προσπάθειαπαραχωρώντας το χώρο ενώ παράλληλα ενέταξε τα εγκαίνια της πρώτης«φωλιάς» στοεορταστικό πρόγραμματων εκδηλώσεων των Ελευθερίων της πόλης.
 
Βιβλίααπ’ όλους για όλους…
Τοσκεπτικό έχει διττό χαρακτήρα: Αφ’ενός να δημιουργηθούνκυψέλες γνώσης σε διάφορασημείατης πόλης (πάρκα, πλατείες)δίνοντας τη δυνατότητα στους ξανθιώτες μικρούςκαι μεγάλους,να ‘ρθουν κοντά στο βιβλίο,  νανιώσουν τηχαρά της μάθησης,να αναπτύξουν διαύλουςεπικοινωνίας μεταξύτους μεαφορμήτο βιβλίο και  να δημιουργηθείέτσι ένα βιβλιόφιλο κοινό,προάγοντας τον πολιτισμό,αφ’ ετέρουδε να προαχθούν αξίες όπως η ανιδιοτελείς προσφορά και η αλληλεγγύη μέσααπό την εθελοντική προσφοράβιβλίων που αξιοποιούνται μ’αυτό τον τρόπο. Έτσι οι Ξανθιώτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουνβιβλίααπό τη βιβλιοθήκη να τα διαβάσουν στα παρακείμεναπαγκάκια να συζητήσουν γι αυτά αλλά και να συνεχίσουν στοδιάβασμαστο σπίτι και κατόπιν να ταεπιστρέψουν, δίνοντας άλλο ένα δείγμαπολιτισμού.Στο  χώρο καθημερινάθα υπάρχει ένα μέλοςτου δικτύου που θα δίνει τα βιβλία ενώ στόχος είναι να δημιουργηθούνάλλες 9 φωλιές βιβλίου.  
 
Οιπράξεις του Δικτύου Λόγου και Πράξης
Οφιλόλογος συγγραφέας ΘανάσηςΜουσόπουλος, συντονιστής δικτύου λόγου και πράξης μίλησεστο κοινό για το Δίκτυοκαι τις …πράξεις του: « Το  δίκτυοΛόγου και Πράξης που δραστηριοποιείταιεδώ και 1 χρόνο έχει μιαδυναμικήπου έχει ξεφύγει και απ’ τα δικά μαςχέρια και τα οράματάμας.Ο λαός έχει ανάγκη από την άμεσησυμμετοχικήκαι δημιουργικήδημοκρατίακαι μετα έργα του αυτό έχει αποδείξει.Έχουμετο μονοπάτιτης Ζωής, το Θεατράκι που ακόμηκαι άνθρωποι που δεν το φανταζόμαστετο εκτιμούνκαι το αξιοποιούν. Έμειναέκπληκτος που ο μητροπολίτηςΞάνθης είπε ότι περπατάειστο Μονοπάτι της Ζωής. Αν αυτό το κάνουν οι άρχοντες και δώσουν το καλόπαράδειγμαόλα τα έργα του ανθρώπου θα έχουντην καλύτερη αξιοποίηση. Γιατί πρέπει να κλείσει η απόσταση ανάμεσαστους άρχοντες και τους αρχομένουςκαι το δίκτυο αυτό προσπαθεί ναδείξει. Ότι δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσαστους ανθρώπους, όλοι οι άνθρωποι είναι καλοί αν τους δώσουμετην ευκαιρία μπορούννα το δείξουν. Ελπίζουμεαυτή η δυναμικήτου Δικτύουνα γίνει περισσότεροαναγνωρίσιμηκαι να έχουμεκαλή πορεία. Το ότι το Δ.Σ.του δήμουΞάνθης δέχτηκε αυτές τις ενέργειέςμαςκαι τις αναγνωρίζει δείχνει ότι μπορούμεπάνω από κόμματανα εργαστούμεόλοι μαζί…χριστιανοίκαι μουσουλμάνοικαινεοπρόσφυγες για το καλό της καθημερινήςζωής. Η φωλιά βιβλίου δεν θα είναι μόνοένας χώρος που θα δίνουν βιβλίααλλά και ένας  χώροςγια εκδηλώσεις, γιαεκθέσεις».
Οκ. Μουσόπουλος προέτρεψε τουςΞανθιώτες να αγκαλιάσουν την «Φωλιά βιβλίου» και να στηρίξουν τηνπροσπάθειαπροσφέροντας βιβλία τους
Ηπρώτη «Φωλιά του Βιβλίου) είναικατασκευασμένηαπό αλουμίνιοκαι γυαλί (την κατασκευή επιμελήθηκεως δωρεά η εταιρία ALTECH τωναδελφών Φουρλακίδη)
 
Μπένης:«Ο δήμος στηρίζει το Δίκτυο Λόγου καιΠράξης»
Σταεγκαίνια της πρώτης «Φωλιάς»παρέστη ο μητροπολίτηςΞάνθης κ. Παντελεήμωνο οποίος χαιρέτησε την προσπάθειακαθώς επίσης και ο αντιδήμαρχοςκ.ΔημήτρηςΜπένης ο οποίος στο σύντομοχαιρετισμότου είπε ότιο δήμοςθα είναι αρωγός στις δράσεις του ΔικτύουΛόγου και Πράξης. Επίσης παρώνήταν ο πρόεδρος του Δ.Σ.κ. ΧαράλαμποςΔημαρχόπουλοςπου δήλωσε: «Το Δ.Σ.μεομόφωνηαπόφασηστηρίζει αυτή τη δράση. Το Δίκτυομαςεξέπληξε όλους μετις δράσεις στο Μονοπάτι της Ζωής».Από το Δίκτυομίλησανεπίσης ο Μιχάλης Σπανίδης ο οποίος σημείωσε:«Σε μιαεποχή μίζερηςκαθημερινότηταςτο Δίκτυοπροβαίνει σε μιααισιόδοξη πράξη» και ο ΓιώργοςΚωτούλας ο οποίος ανέγνωσε το ποίημάτου «Ανθρώπων έργα» που είναι αφιερωμένοστους ανθρώπους που έστησαν το ΔίκτυοΛόγου και Πράξης και στα 40χρόνια προσφοράς του Θανάση Μουσόπουλου. Εκθέτοντας τους λόγους πουοδήγησανστη δημιουργίατου Δικτύουο κ. Κωτούλας είπε: « Θέλουμετην πόλη μαςπιο όμορφη,πιο ανθρώπινη και πιο πολιτισμένη,πιο πολυσυζητημένηκαι πιο δακτυλοδειχτούμ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

O Toquel live στην Ξάνθη

Θα παρουσιάσει τον νέο του δίσκο «1111» στο Misirlou την Παρασκευή 5 Απριλίου Ο Toquel παρ…