Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Διευρύνουν το «δε πληρώνω» οι φοιτητές της Ξάνθης

Διευρύνουν το «δε πληρώνω» οι φοιτητές της Ξάνθης

0

ΕλένηΔιαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Τηνπροσπάθειά τους να διευρύνουν την κινητοποίησή τους και να τη συνδέσουνμε τουςαγώνες της εργασίας, αλλά και των πολιτών, επέκτειναν την Παρασκευήμέλη τουΣυντονιστικού κατάληψης της Πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης, οι οποίοιβρέθηκαν απότο πρωί στο Νοσοκομείο και έκλεισαν το ταμείο των εξωτερικών ιατρείων,ώστε οκόσμος να εξετάζεται χωρίς την καταβολή των 5 ευρώ, που απαιτείται. Ηδράσηαυτή αποτελεί συνέχεια, την παράστασης διαμαρτυρίας των φοιτητών στοκτίριο τηςΔΕΗ τη Δευτέρα και τη στήριξη των δημοτικών υπαλλήλων την Τετάρτη στησυμβολικήκατάληψη του δημαρχείου. Στο χώρο του νοσοκομείου συγκεντρώθηκαν 40περίπουάτομα, που μοίραζαν φυλλάδια, ενημέρωναν τον κόσμο και εξηγούσαν τουςλόγουςπου βρέθηκαν εκεί.
«Οκόσμος ήταν διστακτικός στην αρχή και φοβόταν ότι δε θα εξεταστεί ανδεν πληρώσει,αλλά στη συνέχεια μας έλεγαν μπράβο, ‘κάντε το εσείς που είστε νέοι’»,λέει ηΑλεξάνδρα που συμμετείχε στην κινητοποίηση, αναφερόμενη στηνανταπόκριση τωνασθενών που βρέθηκαν στο νοσοκομείο. Συνολικά, η υποδοχή της δράσης τωνφοιτητών ήταν θετική από την πλειονότητα του ιατρικού και νοσηλευτικούπροσωπικού. «Το θέμα είναι ότι μεγάλη μερίδα της κοινωνίας επιβραβεύειτέτοιεςκινήσεις, αλλά δεν ενεργοποιείται», σημειώνει η ίδια.
Σχετικάμε το κλίμα που επικρατεί στο πανεπιστήμιο της Ξάνθης, που τελεί για 5ηεβδομάδα υπό κατάληψη, τις διαμαρτυρίες των φοιτητών που θέλουν να μηχαθεί ηεξεταστική, αλλά και τα παράπονα άλλων που δίνουν βαρύτητα στιςοικονομικέςθυσίες των οικογενειών τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο κύκλοςσπουδών τους,οι φοιτητές που στηρίζουν την κατάληψη απαντούν ότι με το νέο νόμο,αλλά καιτον τρόπο που διαμορφώνεται η κατάσταση στη σύγχρονη οικονομική ζωή, ταπτυχίααπαξιώνονται και δεν συνδράμουν με κανένα τρόπο στην επαγγελματικήσταδιοδρομία. Οι καθηγητές από την πλευρά τους τάσσονται κατά τωνκαταλήψεωνκαι, παρόλο που οι διαφωνίες τους έγκεινται σε διαφορετικά σημεία τουνόμου,παροτρύνουν τους φοιτητές να ανοίξουν τις σχολές και να αφήσουν νακριθεί ηαντισυνταγματικότητα του νόμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου καιέχουνασκήσει προσφυγή.
Γιατη συνέχεια, οι φοιτητές του Συντονιστικού κατάληψης είχαν διοργανώσεισυνάντηση στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής, όπου κάλεσαν εργαζομένουςαπόμεγάλες επιχειρήσεις και σωματεία της πόλης για την Παρασκευή τοαπόγευμα, ενώπροτίθενται να συμμετάσχουν και στην πανεργατική απεργία της 5ηςΟκτωβρίου. Μέχρι τότε ωστόσο, το ενδιαφέρον εστιάζεται και στην απόφασητηςνέας Γενικής Συνέλευσης που θα κρίνει την τύχη της κατάληψης, την Τρίτητοαπόγευμα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…