Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Νεογέννητο σώθηκε «ως εκ θαύματος»!

Νεογέννητο σώθηκε «ως εκ θαύματος»!

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mariana@yahoo.gr
 
 
 
«Ο ομφάλιος λώρος» με τη …ζωή κινδύνευσε να κοπεί από νεογέννητο στονοσοκομείο Ξάνθης, από την ακατάσχετη αιμορραγία που του προκλήθηκεεξαιτίας«ενός ελαττωματικού υλικού (μανταλάκι)», ευτελούς αξίας πουτοποθετηθείτε στονομφάλιο λώρο μετά τη γέννα – σύμφωνα με καταγγελίες του ΙΝΚΑ Ξάνθης.   Το σοβαρότατοπεριστατικό έλαβε χώρα στηνμαιευτική κλινική του νοσοκομείο Ξάνθης στις 25 Ιουνίου το βράδυ, λίγεςμόνοώρες από την γέννηση του μωρού. Σώθηκε «ως εκ θαύματος» αφού όπως λένεοιέγκυρες πληροφορίες μας, έχασε το «μισό του αίμα» και αν δεν είχεδυνατό οργανισμόκαι δεν γινόταν έγκαιρα οι απαιτούμενες προσπάθειες από τους γιατρούςκαι τονοσηλευτικό προσωπικό να το κρατήσουν στη ζωή και στη συνέχεια ναμεταφερθείεσπευσμένα στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, τονεογέννητο θαέχανε τη ζωή του λίγες ώρες αφότου γεννήθηκε!
 
Σώθηκε από «Θεία Πρόνοια»…
Το νεογέννητο αγοράκι βάρους 4.100 κιλών γεννήθηκε τις πρωινές ώρεςτης 25ης Ιουνίου και -σύμφωνα με πληροφορίες μας – οι πρώτες εξετάσεις έδειξαν ότι ήτανυγιέστατο.  Όπωςείναι γνωστό στα νεογέννητατοποθετείται ένα ειδικό σκεύασμα (μανταλάκι) στον ομφάλιο λώρο για νασταματήσει τη ροή αίματος καθώς σ’ αυτό το σημείο υπάρχει αρτηρία. Τοβράδυ καιενώ εξέταζαν την μητέρα γυναικολόγοι παρατήρησαν ότι το μωρό είχεαιμορραγία.Ειδοποιήθηκαν άμεσα παιδίατροι άλλαξαν το μανταλάκι όμως η αιμορραγίασυνεχιζόταν. Στη συνέχεια τοποθέτησαν τρίτο μανταλάκι όμως και πάλι ηαιμορραγία δεν σταματούσε. Μια λίμνη αίματος είχε σχηματιστεί…το μωρόδεναντιδρούσε. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό κατέβαλλαν επίμονεςπροσπάθειες να κρατήσουν την πίεσή του σταθερή ώστε να μπορέσουν να τομεταφέρουν στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Πράγμα που έγινε. Το μωρόμεταφέρθηκε με ασθενοφόρο συνοδευόμενο από παιδίατρο. Είχε χάσει το«μισό τουαίμα» σύμφωνα με γνώμες γιατρών και άντεξε γιατί είχε δυνατό οργανισμό.Το μωρόνοσηλεύτηκε όλο αυτό το διάστημα και εξήλθε υγιέστατο μόλις προχθές. Το«Ε»είχε επαφή με τον πατέρα ο οποίος ήταν συγκλονισμένος και επιφυλάχθηκεγια τηνγνωστοποίηση οποιαδήποτε ενέργειάς του τις επόμενες μέρες.     
 
Άλλα δυο περιστατικά με τα μανταλάκια καταγγέλλει το ΙΝΚΑ
Όμως δεν είναι το μόνο σοβαρό περιστατικό που συνδέεται με τα«μανταλάκια» και το νοσοκομείο Ξάνθης. Την επόμενη αμέσως μέρα (26Ιουνίου)  – σύμφωναμε την ίδιακαταγγελία του ΙΝΚΑ Ξάνθης – «παρουσιάστηκε το ίδιο πρόβλημα και σ’άλλα νεογνά, το πρόβλημα έγινε γρήγορα αντιληπτό και τοποθετήθηκε δεύτερο μανταλάκι στον ομφάλιο λώρο και έτσιδεν χρειάστηκετο παιδί να μεταφερθεί σε άλλο νοσοκομείο. Την επόμενη μέρα στις 27Ιουνίουάλλο παιδάκι αιμορράγησε ελαφρά και πάλι τοποθετήθηκε σ’ αυτό δεύτερομανταλάκι».
 
Για 10 λεπτά… οικονομία να χαθεί ανθρώπινη ζωή;
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε», η παρτίδα αυτή απ’ αυτά τα «μανταλάκια» που προμηθεύτηκε τονοσοκομείο Ξάνθης είναι κατά 10 λεπτά φτηνότερα απ’ τα προηγούμενα καιη ΈνωσηΓιατρών του νοσοκομείου Ξάνθης είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου μεανακοίνωσή της στις 15 – 3 – 2011 ότι το υλικό που τοποθετείται στονομφάλιολώρο είναι ελαττωματικό. Λίγο μετά παρενέβη ο εισαγγελέας.  Κατά κάποιες πηγέςαυτεπάγγελτα, κατά κάποιεςάλλες όμως μετά από μηνυτήρια αναφορά του διοικητή του νοσοκομείου κ.Μπαμπαλίδη εναντίον της Ένωσης για διασπορά ψευδών ειδήσεων, γεγονόςπουεπιβεβαίωσε στο «Ε» ο κ. Μπαπαλίδης. Επίσης μετά το σοβαρό περιστατικό της 25ηςΙουνίου η ΈνωσηΓιατρών ενημέρωσε εγγράφως (26 Ιουνίου) τη διοίκηση του νοσοκομείου καιτονεισαγγελέα. Όπως μας πληροφορεί η πρόεδρος της Ένωσης νοσοκομειακώνγιατρώνΞάνθης κα Θεοδώρα Λεπτίδου κλήθηκαν να καταθέσουν στα πλαίσιαπροκαταρκτικήςεξέτασης. Για το θέμα ενημερώθηκε και η Πανελλήνια ΟμοσπονδίαΝοσοκομειακώνΓιατρών και εντός των ημερών θα αναφερθεί με ανακοίνωση της στο θέμα.
 
Θα συσταθεί ΕΔΕ
Το «Ε» έθεσε το θέμα στον διοικητή του νοσοκομείου κ. Μπαμπαλίδη οοποίος αναφορικά με το αν είναι ή όχι ελαττωματικά τα «μανταλάκια» πουχρησιμοποιήθηκαν και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται είπε ότι έχειέγγραφαυπογεγραμμένα από τους γιατρούς της Μαιευτικής και της Παιδιατρικήςκλινικήςπου πιστοποιηθούν ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Όσον αφορά το σοβαρόπεριστατικό κ. Μπαμπαλίδης άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να ήταν τυχαίοκαθώςέχουν χρησιμοποιηθεί πολλά και δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα. Πάντωςεπιφυλάχθηκεμέχρι να βγει το πόρισμα της ΕΔΕ που θα συσταθεί.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…