Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Γιατί αποκλείονται οι τοπικές επιχειρήσεις από το «Ψηφιακό Επιμελητήριο»;

Γιατί αποκλείονται οι τοπικές επιχειρήσεις από το «Ψηφιακό Επιμελητήριο»;

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
«Ανήμερα» της διεξαγωγής του διαγωνισμού για το «ΨηφιακόΕπιμελητήριο» του ΕΒΕ Ξάνθης, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ η κ. ΔήμητραΠαπαγεωργίου, εκπρόσωπος της εταιρίας Infonorth και μέλος τουΕπιμελητηρίου Ξάνθης με λεπτομερή καιπεριγραφική επιστολή της προς τα τοπικά ΜΜΕ, καταγγέλλει το ΕΒΕ για τοντρόπουποβολής της προκήρυξης που περιλαμβάνει προδιαγραφές οι οποίεςαποκλείουν τιςεπιχειρήσεις της Ξάνθης από τη συμμετοχή και συνιστούν, όπωςισχυρίζεται,«φωτογραφικό» διαγωνισμό που ευνοεί τις μεγάλες εταιρίας των μεγάλωναστικώνκέντρων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η κ. Παπαγεωργίου κατέθεσε συνολικά 3αιτήσειςστο ΕΒΕ με σκοπό να της παρασχεθούν διευκρινίσεις σχετικά με τιςπροδιαγραφέςπου απαιτούνται και προκειμένου να λάβει αντίγραφα από επίσημα έγγραφατουΕπιμελητηρίου που θα έδιναν τη δυνατότητα στην εταιρία της να υποβάλειένστασηκατά του διαγωνισμού. Ωστόσο, η ίδια, που είχε τη δυνατότητα να δει τοφάκελο,διαπίστωσε προχειρότητα και έλλειψη ή πλημμέλεια διενέργειας τυπικώνδιαδικασιών, όπως της διαβούλευσης.
Το «Ε» παραθέτει σήμερα την επιστολή της κ. Παπαγεωργίου, ενώ στοθέμα θα επανέλθει για να φιλοξενήσει την άποψη της Διοίκησης τουΕπιμελητηρίουτης Ξάνθης, καθώς και για να διευκρινίσει σημεία σχετικά με τιςπροσπάθειες τηςκ. Παπαγεωργίου, αλλά και τις διαπιστώσεις στις οποίες κατέληξε, πουπροσφέρονται για συμπεράσματα σχετικά με τη λειτουργία τουΕπιμελητηρίου.
 
Δ. Παπαγεωργίου: Γιατί αποκλείστηκαν οι τοπικές επιχειρήσειςαπότο διαγωνισμό;
Σας αποστέλλω την προσπάθεια που έχω κάνει ως επιχείρηση να βγάλωάκρη, με τον διαγωνισμό Ψηφιακό Επιμελητήριο που , τελικά, διεξάγεταιαύριο(σ.σ. σήμερα) στις  3/5/11.
Επίσης σας επισυνάπτω και τις τρείς αιτήσεις που έχω συνολικάυποβάλλει για χορήγηση στοιχείων, που κατά την άποψη μου θαστοιχειοθετούσε τηνένσταση μου για την διεξαγωγή του εν λόγω διαγωνισμού, καθώς καιαποσπάσματααπό την προκήρυξη με τα πρώτα σχόλια που έκανα.
Σας παραθέτω το καταρχήν πρόβλημα μας :
Δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε ως επιχείρηση στον διαγωνισμό , γιατί όπως θα δείτε στασημεία τηςδιακήρυξης που σας αποστέλλω, ρητώς μεποινή αποκλεισμού, μπορούν να συμμετάσχουν μόνο επιχειρήσεις που έχουνεκτελέσει ανάλογα έργα (εννοείται και σε αντίστοιχο προϋπολογισμό) σεανάλογουςφορείς με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις. Βέβαια στην πρώτη μου αίτηση , μεπήρετηλέφωνο ο πρόεδρος κος Ανδρικόπουλος (προς τιμήν του), ο οποίος μουέδωσε τοδικαίωμα να δω όλο τον φάκελο για να μην ψάχνουν οι υπάλληλοι.
Πράγματι πήγα, και μου έδειξαν έναν ελλιπέστατο φάκελο, χωρίς τηνημερομηνία ανάρτησης  στοδιαδίκτυο (τοαποδεικτικό του), χωρίς τα αποκόμματα από τις εφημερίδες που τονδημοσίευσαν,παρά μόνο την αλληλογραφία με την διαχειριστική αρχή της  «Ψηφιακής Σύγκλισης» πουαπό το 2008(!), έχειζητήσει το ΕΒΕ την ένταξη τους, έχουν κάνει Τεχνικό Δελτίο και  φθάσαν το 2011 (μεπαρατηρήσεις) να τοβγάλουν σε διαβούλευση! Και  πουδεν τηναντιληφθήκαμε (αν και υποτίθεται παρακολουθούσαμε το θέμα). Και φυσικάδενκάναν τον κόπο να ενημερώσουν τα μέλη τους ότι βγάλαν σε διαβούλευση,ένανδιαγωνισμό 200.000€ που ίσως να μπορούσε να συμμετάσχει κάποιο μέλοςτους, καιούτε μερίμνησαν να μην έχουν τις απαγορευτικές διατάξεις (που τουςυπέδειξε τουπουργείο όπως ισχυρίζονται), ώστε αυτές οι ταλαίπωρες επιχειρήσεις πουμε τηνσυνδρομή τους τούς πληρώνουν, να μπορούν να εργαστούν κι αυτές στοντόπο τους.Επίσης χωρίς την λίστα των ατόμων που πήραν τεύχη, χωρίς ιστορικόαλληλογραφίαςτους, πρωτόκολλα κ.λ.π.
Βέβαια είναι αλήθεια ο δικτυακός τους τόπος είναι τουλάχιστον χάλια,γιατί τον ενημερώνουν φαντάζομαι πολύ αραιά ή δεν ασχολούνται καθόλου.Θα σαςσυνιστούσα να δείτε από άλλα επιμελητήρια για να καταλάβετε τι λέω!.
 Στις παρατηρήσειςμου , ανυπάρχουν παρατηρήσεις και αποτελέσματα από την δημόσια διαβούλευση, ως  όφειλαν όχι μόνο να έχουναρχειοθετημένα αλλάκαι αναρτημένα στον ιστότοπο τους, αλλά δεν γνώριζαν «γιατί τον φάκελοίσως νατον έχει ο κ. Χατζόπουλος, που δεν είναι αυτήν την στιγμή» και θαψάξουν να τονβρούν…
Μετά από 2 ημέρες, με φώναξαν και μου δείξαν ένα δισέλιδο κείμενο(χωρίς ημερομηνίες και διακριτικά ,κόψε ράψε σε κειμενογράφο) μεερωτήσεις καιαπαντήσεις  από 2εταιρείες(Θεσσαλονίκης; Δεν θυμάμαι καλά) και ένα αντίγραφο ηλεκτρονικούταχυδρομείουαπό ερώτηση (που ήταν μέσα στο δισέλιδο). Σε ερώτηση μου αν μπορώ να ταέχω σεφωτοαντίγραφα, μου αρνήθηκαν για αυτό έκανα εκ νέου αίτηση, ώστε να ταλάβω.Γιατί αν θα δείτε στα άλλα επιμελητήρια, η διαβούλευση έχεισυγκεκριμένη φόρμακαι μορφή και είναι αναρτημένη στον ιστότοπο τους, και παρέχουνδιευκρινήσειςκαι παραπομπές , με ημερομηνίες και όλα τα συναφή. Επομένως αυτό πουείδαουδόλως με έπεισε για το νομότυπο του.
Πληροφορίες από άλλο συνάδελφο από Καβάλα που ήρθε για να πάρειτεύχος και πληροφορίες δυο φορές αυτοπροσώπως, δεν εξυπηρετήθηκε γιαδιευκρινήσεις γιατί κανένας δεν ήξερε και ό ένας υπεδείκνυε τον άλλοπουέλλειπε, ως γνώστη των προδιαγραφών. (Το όνομα του στην διάθεση τωνεφημερίδων).
Συμπέρασμα: και δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε, και δεν μπορούμε νακάνουμε ένσταση και κατά την γνώμη του Επιμελητηρίου της Ξάνθης, δενέχουμε τιςδυνατότητες να αναλάβουμε ανάλογες εργασίες στον τόπο μας .
Δηλαδή εμείς που τελειώσαμε το Πολυτεχνείο στην Ξάνθη, και ανοίξαμεεπιχείρηση από το 1987 στην Πληροφορική (αλλά και πολλοί άλλοιμορφωμένοι καιαξιόλογοι επιχειρηματίες της Ξάνθης), δεν έχουμε δικαίωμα να εργαστούμεκαι δενέχουμε τις γνώσεις, αλλά τα μονοπώλια των Αθηνών και των «έξυπνων» πουέχουντην θεία επιφοίτηση και θεία χάρη μπορούν ανενόχλητα να πουλάν και να μας αγοράζουν .
Οι δε προδιαγραφές των υπηρεσιών και πραγμάτων που θέλουν ναπρομηθευτούν είναι τόσο διαβολικά ίδιες με τα άλλα επιμελητήρια, πουδεν έχειςκαμία φαντασία πλέον  ότι‘παίζει’φωτογραφικός διαγωνισμός, για κάποιες εξειδικευμένες εταιρείες.  Αν έχετε αμφιβολίες να σαςστείλω τιςπροδιαγραφές που τρέχουν στα άλλα επιμελητήρια. Θέλει π.χ. η Αθήνα 3servers,θέλει και η Δράμα , θέλει και η Κέρκυρα, και η Ρόδος και η Ξάνθη.Άσχετα ανέχουν προμηθευτεί στο πρόσφατο παρελθόν. Και προσέξτε μιλάμε για τοΕπιμελητήριο της Ξάνθης που έχει να διαχειριστεί ένα απλό  μητρώο με πεπερασμένοαριθμό μελών καισυγκεκριμένες αρμοδιότητες .
Θα ήθελα να βγάλετε τα συμπεράσματα σας και να συνδράμετε ούτως ώστετέτοια φαινόμενα, στον δημόσιο βίο της Ξάνθης να εκλείψουν στο μέλλον και να μπορούν οι επιχειρήσεις μαςνα έχουνισότιμη αντιμετώπιση και «μέλλον» στον τόπο τους.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…