«Πολιτεία και Περιφερειακά ΜΜΕ»

0

           Τέλος σεχρόνιες παθογένειες που αφορούν τη σχέση πολιτείας και περιφερειακούΤύπουφιλοδοξεί να βάλει σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που σε λίγεςημέρες θαδοθεί σε δημόσια διαβούλευση, όπως ανακοίνωσαν χθες ο υφυπουργόςΕσωτερικών,Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωποςΓιώργοςΠεταλωτής και ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας – Ενημέρωσης ΓιώργοςΠετρουλάκης, μιλώντας στην ημερίδα που διοργανώθηκε στο ΙνστιτούτοΕπαρχιακούΤύπου, στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου, με θέμα «Πολιτεία καιΠεριφερειακά Μέσα ΜαζικήςΕνημέρωσης (ΜΜΕ)».
Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως τόνισε εξειδικεύοντας τα βασικάσημεία του νομοσχεδίου ο κ. Πετρουλάκης, είναι να μπει τέλος στην«πελατειακήλογική» που διέπει τις σχέσεις κράτους και περιφερειακών εφημερίδων σεό,τιαφορά τις κρατικές δημοσιεύσεις και τη διαφήμιση, να περιοριστεί ηγραφειοκρατία, αλλά και να σταματήσει το φαινόμενο των εφημερίδων χωρίςεπαγγελματίες δημοσιογράφους.
           Βασικό ρόλοστο νέο αυτό πλαίσιο λειτουργίας αναμένεται να παίξει το μητρώοεμπιστοσύνηςτης Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης – Επικοινωνίας. Το μητρώο πρόκειταινααντικαταστήσει την περίφημη λίστα που αφορά τις κρατικές δημοσιεύσεις -διαφημίσεις. Οι εφημερίδες που θα πληρούν τις προϋποθέσεις θαεντάσσονται άμεσαστο μητρώο και θα επωφελούνται σημαντικά καθώς πρόθεση της κυβέρνησηςείναι ναπηγαίνει σε αυτές το σύνολο -και όχι ένα μέρος- των υποχρεωτικώνδημοσιεύσεωντων κρατικών φορέων. Επιπλέον, όπως εξήγησε ο κ. Πετρουλάκης, η κρατικήδιαφήμιση θα δίνεται πλέον «χωρίς ενδιάμεσους».
 
Ο Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ
           Στησπουδαιότητα του περιφερειακού Τύπου αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ.Πεταλωτής,ο οποίος και διοργάνωσε τη διημερίδα, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο, μεεπισκέψεις στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ.Βενιζέλος» καιστο Μουσείο Τυπογραφίας.
           «Πιστεύωακράδαντα», είπε, «πως ο ρόλος του περιφερειακού Τύπου δενυποβαθμίζεται, ούτεπεριθωριοποιείται. Αντίθετα, πρέπει να ενισχύεται και είναι πλέονδιττός: Οπεριφερειακός Τύπος ενημερώνει με συνέπεια, πληρότητα και εγκυρότητατην τοπικήτου κοινωνία, αλλά επιπλέον σήμερα, στην εποχή του διαδικτύου,αναδεικνύει,ενημερώνει και προειδοποιεί την κεντρική διοίκηση για τα τοπικάπροβλήματα».
           «Θέλουμε ναενισχύσουμε τη σοβαρότητα, τον επαγγελματισμό και μάλιστα σε περιόδουςόπου ταΜΜΕ, τα Social Media, έχουν διευρύνει πολύ το πεδίο δράσης τους. Εμείςεπιδιώκουμε τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης να είναι υγιή οικονομικάκαι νακινούνται σύμφωνα με τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού και τηςδεοντολογίας.Και στόχος μας είναι να συμβάλλουμε σε αυτή την κατεύθυνση χωρίς νακάνουμεεκπτώσεις ποιότητας». Τέλος, ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι «ταπεριφερειακά ΜΜΕμπορούν πράγματι αποτελεσματικότερα να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση τηςπρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που βιώνει σήμερα η χώρα μας. Κι αυτόγιατί εντοπίζουνμε μεγαλύτερη αμεσότητα και αποτελεσματικότητα τις ανησυχίες τωνπολιτών και ταζητήματα που τους απασχολούν. Οι σχέσεις περιφερειακού Τύπου καιπολιτών είναιαμφίδρομη, ενημερώνουν αναδεικνύουν, προκαλούν λύσεις».
 
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ -ΤΟΜΗ  
           Ο κ. Πετρουλάκηςεπεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η νομοπαρασκευαστική επιτροπή της ΓενικήςΓραμματείας Ενημέρωσης – Επικοινωνίας, η οποία επεξεργάστηκε τιςπροτάσεις γιατην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, παρέδωσε προχθές τα συμπεράσματατηςδιαβούλευσης που είχε με φορείς και εκπροσώπους του περιφερειακού Τύπου  και πρόσθεσε ότι πολύσύντομα θα ξεκινήσουν ηανοιχτή ηλεκτρονική διαβούλευση και η κοινοβουλευτική διαδικασία.  Μιλώντας για τα προβλήματαπου έρχεται ναθεραπεύσει το εν λόγω νομοσχέδιο ο κ. Πετρουλάκης υπογράμμισε, μεταξύάλλων,την «αποπνικτική γραφειοκρατία» και συμπλήρωσε: «Πολύ παρακαλετό, πολλάτηλέφωνα, κανόνες γεμάτοι εξαιρέσεις, εξαιρέσεις που γίνονται κανόνεςκαι σεόλα αυτά ελάχιστη ουσία. Αδυναμία πραγματικού ελέγχου, προϋποθέσεις πουυπάρχουν απλά για να υπάρχουν και κάποιοι επιτήδειοι να επιβιώνουν».  Για τα συμπεράσματα τηςΝομοπαρασκευαστικήςΕπιτροπής ο κ. Πετρουλάκης επεσήμανε ότι η κεντρική ιδέα της παρέμβασηςπουεπιδιώκει η κυβέρνηση είναι να υπάρχουν «λιγότερες προϋποθέσεις, αλλάουσιαστικότερηεφαρμογή των κανόνων».
 
«ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ»
           Ειδικότεραγια την περίφημη λίστα, που αφορά τις κρατικές δημοσιεύσεις, ο κ.Πετρουλάκηςτόνισε ότι «θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να απομακρυνθούμε από τηλογική τηςλίστας και να πάμε στη λογική ενός μητρώου εμπιστοσύνης» και εξήγησεότι άπαξμια εφημερίδα τηρεί τις προϋποθέσεις θα εντάσσεται άμεσα -και όχι μετάαπό3ετίες- στο μητρώο, ενώ η ένταξή της θα συνεπάγεται ισχυρή δέσμευσηπρος τιςυποχρεώσεις της. «Δεχόμαστε καταγγελία ότι μπήκες στο μητρώο καικαταχράσαιαυτή την εμπιστοσύνη που σου δίνει η πολιτεία; Ερευνάται και αν είναιόντωςέτσι τότε ο πέλεκυς είναι αυτόματος. Εμπιστοσύνη από τη μία, πραγματικήτιμωρίααπό την άλλη για όποιον καταχραστεί αυτή την εμπιστοσύνη», είπε σχετικάο κ.Πετρουλάκης, ενώ αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα που θα απολαμβάνει μιαεφημερίδα που εντάσσεται στο μητρώο εμπιστοσύνης εξήγησε: «Η ένταξη σεαυτό πουθέλουμε να εξελιχθεί σε μητρώο πρέπει να έχει πραγματικό όφελος για μιαεφημερίδα. Σήμερα το υφιστάμενο πλαίσιο αφορά μόνο ένα μέρος τωνυποχρεωτικώνκρατικών δημοσιεύσεων. Η πρότασή μας, λοιπόν, είναι το σύνολο τωνυποχρεωτικώνδημοσιεύσεων που πραγματοποιούν οι κρατικοί φορείς να γίνεται σεεφημερίδες πουεντάσσονται στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης -Επικοινωνίας κιαυτό να αφορά και την κρατική διαφήμιση. Και μάλιστα κρατική διαφήμισηχωρίςυποχρεωτικούς ενδιάμεσους».
           Μάλιστα, οκ. Πετρουλάκης, μιλώντας για τη διαδικασία ένταξης μιας εφημερίδας στομητρώοεμπιστοσύνης, τόνισε ότι αυτή θα πρέπει να είναι αποκεντρωμένη. «Είναιανθρωπίνως αδύνατο και λειτουργικά απαράδεκτο να περιμένουμε ότι οέλεγχος γιατην ένταξη στο μητρώο για οποιαδήποτε εφημερίδα σε κάθε γωνιά τηςΕλλάδας ναγίνεται από ένα γραφείο σε κτήριο στην Καλλιθέα της Αθήνας», είπεχαρακτηριστικάκαι πρόσθεσε σε αυτό το θέμα υπάρχουν προτάσεις να έχουν λόγο οιΟργανισμοίΤοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και οι ίδιοι οι επαγγελματίες της έντυπηςενημέρωσης στην περιφέρεια. «Υπάρχει ξεκάθαρη εντολή από την πολιτικήηγεσία,τον πρωθυπουργό, τον Γ. Ραγκούση και τον Γ. Πεταλωτή να καταστήσουμεσαφές ότιαυτή η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να κάνει παιχνίδια, χάρες καιρουσφέτια, μεκανένα και με καμία εφημερίδα. Η δυνατότητα ένταξης στο μητρώο πρέπεινα είναιαντικειμενικό δικαίωμα αυτού που πληροί τις προϋποθέσεις και όχιπελατειακόπρονόμιο. Και σήμερα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε έτσι το σύστημα πουνα μηνεπιτρέψει σε καμία άλλη κυβέρνηση στο μέλλον να ξαναδεί τον χώροπελατειακά,ποτέ πια», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πετρουλάκης. Ιδιαίτερη αναφοράέκανε οκ. Πετρουλάκης και στο φαινόμενο των εφημερίδων χωρίς πραγματικούςδημοσιογράφους. «Εφημερίδα χωρίς πραγματικό δημοσιογράφο δεν γίνεται.Αυτά πουισχύουν σήμερα όσον αφορά τον αριθμό των απασχολούμενων δημοσιογράφωνείναιεπαρκή. Τώρα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα μιλάμε για πραγματικούςδημοσιογράφους με βεβαίωση ασφάλισης, με ασφαλιστική ενημερότητα καιοτιδήποτεάλλο διασφαλίζει ότι καμία εφημερίδα δεν θα προσποιείται ότι διαθέτειδημοσιογράφους», σημείωσε ο κ. Πετρουλάκης και έκλεισε λέγοντας:  «Ναι, πιστεύουμε ότι μεαυτές τις ρυθμίσειςείναι δυνατόν να σταματήσει το σημερινό απίθανο γραφειοκρατικό σύστημα.Ναι,πιστεύουμε ότι με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων σε συνδυασμό με τησυμμετοχήτων ίδιων των ενδιαφερόμενων στη διαδικασία, την αποκέντρωση και τηναπορύθμιση, θα βάλουμε τέλος στον συγκεντρωτισμό που μιλάει για ένασωρόυποχρεώσεις, χωρίς να προάγει ούτε κατ’ ελάχιστο την αναβάθμιση τουπεριφερειακού Τύπου. Και κυρίως θα εξαφανίσουμε από τον χώρο τηνπελατειακήλογική και τους αεριτζήδες».
 
Αλλάζει το τοπίο τηςενημέρωσης
           Στιςσημαντικές αλλαγές που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στο τοπίο τηςενημέρωσης τόσο των ηλεκτρονικών όσο και των έντυπων μέσων ενημέρωσηςαναφέρθηκαν πολλοί εισηγητές της χθεσινής ημερίδας, τις εργασίες τηςοποίαςσυντόνισε, στο πρώτο μέρος, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Επαρχιακού ΤύπουΓιάννηςΓαρεδάκης.
           Ο κ.Γαρεδάκης σημείωσε στην αρχική του τοποθέτηση ότι «η σχέση πολιτείαςκαιπεριφερειακών μέσων ενημέρωσης ήταν πάντα λίγο περίεργη. Δεν θέλω ναχρησιμοποιήσωάλλη λέξη. Από τη μία πλευρά ήταν η πολιτεία, η οποία με τους κατάκαιρούςεκπροσώπους της, όχι όλους, επιχειρούσε να χειραγωγήσει τα μέσα και απότηνάλλη είμαστε εμείς, οι εκδότες, οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης, οιοποίοιεπιλέγαμε πολλές φορές να ακολουθούμε πίσω από το άρμα κάποιωνπολιτικών, διότιέτσι νομίζαμε ότι θα ενισχύσουμε τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης. Αυτήήταν μιαλάθος τακτική και από τη μία πλευρά και από την άλλη. Αγωνιστήκαμε εδώκαιχρόνια να ψηφιστούν κάποιοι νόμοι για να υπάρξει μια ισορροπία κι έναουσιαστικό αποτέλεσμα. Νόμοι ψηφίστηκαν, δυστυχώς δεν εφαρμόστηκαν.Βρισκόμαστεσε μία νέα περίοδο, ο κ. Πεταλωτής κάνει μία προσπάθεια να υπάρξει έναςνέοςνόμος. Εύχομαι αυτός ο νόμος να εξυπηρετήσει τα μέσα ενημέρωσης τηςπεριφέρειαςκαι κυρίως να καταστεί δυνατή η εφαρμογή του. Διότι δυστυχώς μέχρισήμερα κάτιτέτοιο δεν έχει γίνει».
 
Πολλά τα προβλήματαστον χώρο του Τύπου
           Τοεξαιρετικά δυσμενές τοπίο που διαμορφώνεται και στον χώρο του Τύπουεξαιτίαςτης οικονομικής κρίσης περιέγραψαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος τουΣυνδέσμουΗμερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) Γιάννης Λασκαράκης και οπρόεδρος τηςΈνωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Επαρχιακών Εφημερίδων (ΕΙΗΕΕ) ΓρηγόρηςΤριανταφυλλόπουλος.
Ο κ. Λασκαράκης τόνισε ότι ο περιφερειακός Τύπος, παρά τηνκρίση, δεν χάνει αναγνώστες, χάνει όμως διαφημίσεις και καταχωρίσεις,«πουέχουν μειωθεί δραματικά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
           Μάλιστα,τόνισε ότι εξαιτίας αυτής της μείωσης 15 εφημερίδες – μέλη του ΣΗΠΕέκλεισαν τοτελευταίο εξάμηνο, γεγονός το οποίο ο κ. Λασκαράκης χαρακτήρισε«τραγικό»,επισημαίνοντας ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να «χάνει ο πολίτης τηςπεριφέρειαςτην έκφρασή του».
           Ο ίδιοςτόνισε ότι αν μερικές εφημερίδες διατηρούνται ακόμη, αυτό συμβαίνειχάρη στομεράκι και την μπόρεση των εκδοτών, αλλά και χάρη στη συμπαράσταση τωνεργαζομένων, μεταξύ των οποίων και οι δημοσιογράφοι. Ο κ. Λασκαράκηςζήτησε τηστήριξη των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης «όχι όλων ανεξαιρέτως, αλλάμε βάσησυγκεκριμένα κριτήρια», όπως χαρακτηριστικά είπε, εκφράζοντας τηνανησυχία τουγια το ενδεχόμενο «άλωσης» του περιφερειακού Τύπου από μέσα ενημέρωσηςτηςΑθήνας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Λασκαράκης στο θέμα των μεσαζόντωνσε ό,τιαφορά τις διαφημίσεις – καταχωρίσεις, λέγοντας ότι «μας ταλαιπωρούνσυνέχεια»,ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η ανωνυμία των blogs «είναιτραγική, είναιχυδαία».
           Από τηνπλευρά του, ο κ. Τριανταφυλλόπουλος άσκησε κριτική στις προηγούμενεςκυβερνήσεις για τη στάση τους σε θέματα που αφορούν τον περιφερειακόΤύπο,εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «αυτή η κυβέρνηση θέλει, αλλά δεν έχουμετηνπολυτέλεια του χρόνου».
Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος υπογράμμισε ότι 5 ιστορικέςεφημερίδες – μέλη της ΕΙΗΕΕ έχουν ήδη κλείσει ή πρόκειται να κλείσουν,ενώπερισσότερες από 20 είναι πιθανό να μετατραπούν από καθημερινές σεεβδομαδιαίεςμέχρι το Πάσχα. Παράλληλα, ζήτησε τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούνπληρωμές καικαταχωρίσεις στον Τύπο, τονίζοντας ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει ναυπάρξειεξίσωση των portals με τις εφημερίδες, καθώς και ότι θα πρέπει ναμειωθούν οιτιμές που χρεώνει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…