Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Η ταινία του Νίκου Καλογερόπουλου «ΟΙ ΙΠΠΕΙΣ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ»

Η ταινία του Νίκου Καλογερόπουλου «ΟΙ ΙΠΠΕΙΣ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ»

0

Ο Νίκος Καλογερόπουλος επιστρέφει με μια ιδιαίτερα προσωπική και ανατρεπτική ταινία.  «Οι Ιππείς της Πύλου» μας ταξιδεύουν με γέλιο καισυναίσθημα σταπαράλογα της ζωής,  ενώστην πορεία δεναφήνουν τίποτα όρθιο.
Η ιστορία
Ο Τηλέμαχος, ηθοποιός με ένδοξο παρελθόν και αβέβαιο μέλλον,εγκαταλείπει στα πενήντα του την Αθήνα για να γλυτώσει από τιςτράπεζες. Με τηνβοήθεια του Μπάμπη του «Φου», βρίσκει καταφύγιο σ’ένα ερημωμένο κάστροστηνκαρδιά της Μεσσηνίας. Μοναδικοί κάτοικοι δύο αδέρφια που δε μιλιούνταικαι μιαανηψιά που τους βαρέθηκε κι έφυγε, η Δημοκρατία. Ο Τηλέμαχος τηνσυναντάειτυχαία και μαγεύεται. Λίγο τα σιρόπια του γιατρού για τα πνευμόνια τουπουέχουν γίνει ορυχείο, λίγο τα τσίπουρα, λίγο οι «απαγορευμένες ουσίες»τουΜπάμπη … οι θεοί βάζουν το χέρι τους κι η Δημοκρατία επιστρέφει στοντόποτης! Όνειρο, πραγματικότητα, ή και τα δυό? Κρίνετέ το εσείς, κι όποιοςτο βρεικερδίζει ένα παστέλι Καλαμών.
  Το πλούσιο κασττηςταινίας απαρτίζουν οι Νίκος Καλογερόπουλος, Ηλίας Λογοθέτης, Βάνα Μπάρμπα, Γιώργος Κιμούλης, ΤάκηςΣπυριδάκης,Δημήτρης Καμπερίδης, Ιουλία Καλογρίδη κ.α.
 
Λίγα Λόγια τουΣκηνοθέτη
«Οι Ιππείς της Πύλου είναι μια ανατρεπτική κοινωνικοπολιτικήσάτιρα και όχι μόνο.
Στους Ιππείς, η αλληγορία έχει τον πρώτο λόγο και ύστερα οιήρωες, που είναι απλοί καθημερινοί άνθρωποι και που ο καθένας έχει τοχούι του,την μοίρα του και τον χαρακτήρα του. Το απρόοπτον πρωταγωνιστεί στηνταινία, ταστοιχεία της φύσης και οι μύθοι, με πρώτον το μύθο του Προμηθέα, πουέδωσε τηνφωτιά στους ανθρώπους να ζεσταθούν και εκείνοι καήκανε.
Θέμα συνείδησης θέτουν οι Ιππείς. Συνείδησης καιαυτογνωσίας. Οι Ιππείς της Πύλου είναι οι συνειδητοί πολίτες, οιπολίτες τουκόσμου, οι κοσμοπολίτες που έλεγε και ο Αντισθένης ο φιλόσοφος.
Οι ενεργοί πολίτες που γίνονται εθελοντές και μπροστάρηδεςγια να αφυπνίσουν συνειδήσεις. Για να σας σηκώσουν από “κρεβάτια,καρέκλες,πολυθρόνες, ντιβάνια” και να σας φέρουν στα fora, στις διαδηλώσεις,στιςαγορές, στα θέατρα και στα σινεμά. Στα περιβόλια μέσα στους ανθισμένουςκήπουςστη ΖΩΗ και στην Μεσσηνία φυσικά μην ξεχνιόμαστε!!!
Λαθρομετανάστης στην πατρίδα του ο ήρωας μας ο ΤΗΛΕΜΑΧΟΣδραπετεύει από την έδρα του την Αθήνα, προς άγνωστη κατεύθυνση για ναγλυτώσειαπό Τειρεσία, τράπεζες, ΔΝΤ και τα ρέστα. Αντί-ήρωας στην ουσία.Μαθαίνειπαθαίνοντας. Φεύγει σαν κλέφτης από το θέατρο του και από την ΕΣΤΙΑτου,αφήνοντας πίσω του συντρίμμια, χρέη και όνειρα. Μια σκουπιδιάρα από τηνΠύλοέρχεται να φορτώσει τα σκηνικά και τη μοίρα του. Την έστειλε έναςφίλος. Ευτυχώςπου υπάρχουνε και αυτοί. Δυο τελάρα όμως από τα σκηνικά είναι μεγάλακαι δενχωράνε στην σκουπιδιάρα. Είναι η θεά Αθηνά και ο Προμηθέας λυόμενος οαρχιδοφούντης, κρίμα!
Πρέπει να φύγουν γρήγορα όμως πριν έρθουνε οι τράπεζες καιτου φορέσουν τα βραχιόλια. Πάμε, πάμε, πάμε λέει στον Μπάμπη, στονοδηγό τηςσκουπιδιάρας αλλά δεν ξέρει που πάει!! Πληροφορείται ότι πάει στηνΠύλο..σαντον άλλο Τηλέμαχο, τον γιο του Οδυσσέα που είχε πάει στη  Πύλο να μάθει νέα για τονπατέρα του…
Η θεά Αθηνά, ο Προμηθέας και ο Καραγκιόζης μένουν στο θέατροαμανάτι να κάνουν παρέα στην πρέζα και στους οικονομικούς μετανάστες.Εκεί στιςγειτονιές της Αθήνας στους δρόμους των παππούδων μας…Πλατεία Θεάτρου,Αθηνάς,Σωκράτους, Ευριπίδου, Σοφοκλέους, Αριστοφάνους, Αισχύλου, Μενάνδρου…ΗΑκρόποληστο βάθος.
Αχ πατρίδα μου καημένη! Κι απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη…
“Τίποτα δεν είναι τυχαίο, ούτε το ατύχημα” λένε οι λάμιεςστην ταινία.
Συντελεστές
Ηθοποιοί: Νίκος Καλογερόπουλος, Ηλίας Λογοθέτης, ΤάκηςΣπυριδάκης, Βάνα Μπάρμπα, Ιουλία Καλογρίδη, Δημήτρης Καμπερίδης,ΑντώνηςΘεοδωρακόπουλος, Αθανάσιος Σακελλαρίου, Βασίλης Τσιπίδης
Φιλική Συμμετοχή: Γιώργος Κιμούλης, Αντώνης Καφετζόπουλος

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γ. Παυλίδης: «Οι επιτροπές του κ. Γιαννακίδη, η διαρκής παραπομπή των προβλημάτων στις καλένδες»

Τώραπου η κοινωνία μας βρίσκεται σεαναβρασμό, οι συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν ακραίες δυσ…