Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 «Αλλάζουν τα φώτα» …τα νοικοκυριά στη ΔΕΗ

«Αλλάζουν τα φώτα» …τα νοικοκυριά στη ΔΕΗ

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Η τάση «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» φαίνεται ότι διευρύνεται καιεκφράζεται και σ’ άλλες σχέσεις του πολίτη – καταναλωτή με τη πολιτείαή μετους φορείς της.  Καιενώ άλλοτε γίνεταιαπό αντίδραση  -διαμαρτυρία όπως στηνπερίπτωση των διοδίων, σε σχέση με τη ΔΕΗ αυτή η τάση έχει κυρίως στηναιτιολογία της στην αδυναμία εξόφλησης των λογαριασμών λόγω τηςοικονομικήςύφεσης και οικονομικής δυσανεξίας στην οποία έχουν περιέλθει τανοικοκυριά.Βουνό οι ανεξόφλητοι καθυστερούμενοι λογαριασμοί συσσωρεύονται στη ΔΕΗπαρά τογεγονός ότι η επιχείρηση έχει προβεί σε κάποιες ενέργειες που στοχεύουνστηδιευκόλυνση των καταναλωτών ιδιαίτερα των πιο ευαίσθητων κοινωνικώνομάδων όπωςανέργων, ΑΜΕΑ, πολυτέκνων κ.λ.π. καθώς επίσης και των επιχειρήσεων μεμειώσειςστο εμπορικό τιμολόγιο. Όμως παρόλα αυτή διαπιστώνεται ολοένα καιαυξανόμενητάση ανεξόφλητων λογαριασμών!
 
Βουνό οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί της ΔΕΗ
Σύμφωνα με στοιχεία της επιχείρησης το συνολικό ποσό τωνκαθυστερούμενων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος έχει ανέβει το 2010 στα385 εκ.ευρώ., αύξηση 35,5% ! Οι αντίστοιχες οφειλές το 2009 ήταν 284 εκ. ευρώ.Ταστοιχεία αυτά αφορούν ουσιαστικά τους πελάτες χαμηλής τάσης. Οιανεξόφλητοιλογαριασμοί, και για την ακρίβεια εκείνοι που έχουν να πληρωθούν γιαδιάστημαμεγαλύτερο από έξι μήνες, αντιπροσωπεύουν πια το 6% του συνόλου τωνλογαριασμών. Το συνολικό ύψος είναι 21 εκατ. ευρώ. Να σημειώσουμε δεότι η ΔΕΗκόβει το ρεύμα αφού πρώτα έχει ενημερώσει τον καταναλωτή εγγράφως μετάαπό 2απλήρωτους λογαριασμούς αλλά  πρόσφατα,και με την προτροπή της ηγεσίας του υπουργείου ΠΕΚΑ, προχώρησε σερυθμίσειςοφειλών για εκείνους τους επιχειρηματίες στους οποίους η εταιρεία έχει«κόψει»την ηλεκτροδότηση και εκείνοι θέλουν επανασύνδεση. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των πελατών πουαδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα, αντιστοιχούν στο 2,1% του συνόλου τωνπελατών.Αν υποτεθεί ότι αυτοί της χαμηλής τάσης, είτε οικιακοί καταναλωτές είτεμικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι 5,8 εκατ., τότε σημαίνει πως περίπου120.000είναι εκείνοι που αφήνουν για περισσότερους από έξι μήνες τουςλογαριασμούςτους απλήρωτους.
 
Στο ίδιος μήκος…τάσης και η Ξάνθη
Αυξήθηκαν οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί και στο νομό μας. Όπως μαςενημερώνει ο διευθυντής Πωλήσεων και Εξυπηρέτησης πελατών της ΔΕΗ Ξάνθηκ.Καρανάσιος Κωνσταντίνος έχει διαπιστωθεί αυτή η αυξητική τάση που δενέχει τηναιτία της στις αυξήσεις των τιμολογίων που έχουν γίνει μόνο σεκαταναλωτές3.000 κιλοβατώρων (9%) και μετά από 6 χρόνια μηδενικής αύξησης αλλά στοότι ηκρίση έχει χτυπήσει τα νοικοκυριά σε βαθμό που αδυνατούν ναανταποκριθούν σταβασικά τους έξοδα: «Η ΔΕΗ έχει καθιερώσει το κοινωνικό τιμολόγιο πουκαλύπτει 4κοινωνικές ομάδες με χαμηλά εισοδήματα (12,000 ευρω), μακροχρόνιαανέργους,ΑΜΕΑ παρέχοντας εκπτώσεις 10% και 20%. Επίσης έχει μειώσει από 5,8 – 17% ανάκατηγορίες το εμπορικό τιμολόγιο προκειμένου να διευκολύνει τιςεπιχειρήσεις.Οι όποιες αυξήσεις έγιναν(0 – 800 κιλοβατώρες 2,1% – 3,1% και πάνω από3.0009%) αφορούν καταναλωτές με υψηλά εισοδήματα. Παρόλα αυτά μεγαλώνει ηλίστααυτών που δεν μπορούν να πληρώσουν…και αυτό είναι γενικευμένο φαινόμενοπουαφορά όλη τη χώρα».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…