Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 «Αυτός ο αναπτυξιακός νόμος δεν κοιτά προς την Αθήνα»

«Αυτός ο αναπτυξιακός νόμος δεν κοιτά προς την Αθήνα»

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Υπό άλλη οπτική γωνία βλέπει τοννέο αναπτυξιακό νόμο ο αν. υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. ΣωκράτηςΞυνίδης, τοποθετώντας το κέντρο βάρος του στην προώθηση καινοτόμωνεπενδύσεωνκαι της νεανικής επιχειρηματικότητας ως εχέγγυα μια βιώσιμης ανάπτυξης,δίνοντας ένα άλλο νόημα και περιεχόμενο ως προς το μοντέλο ανάπτυξηςπουπροωθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος. 
 
«Αυτός ο αναπτυξιακόςνόμοςδεν κοιτάζει με κέντρο την Αθήνα»  
Στο περιθώριο της εκδήλωσηςπαρουσίασης βιβλίου του δικαστικού επιμελητή κ. Χρήσοτυ Μιχαλακόπουλουαπάντησεστην ερώτηση του «Ε» αναφορικά με την ένταξη και του νομού Αχαΐας μετροπολογίατης τελευταίας στιγμής στη ζώνη των κινήτρων της περιφέρεια μας,υποστηρίζονταςότι εδώ και χρόνια είναι ενταγμένες στα κίνητρα η Ηλεία, ηΑιτωολοακαρνανία, ΗΔυτική Ελλάδα, η Ανατολική Μακεδονία και το 1/3 της Ελλάδας και ότιαυτή έγινεμετά από αιτήματα τοπικών βουλευτών που υποστήριξαν ότι οι ορεινέςπεριοχές τηςΑχαΐας αδικούνται από την ένταξη της ορεινής Ηλείας στην ίδια ζώνη :«Όλη αυτήη ιστορία έχει ένα λάθος οπτική γωνία. Οι πίνακες αυτοί είναι η ουράτουαναπτυξιακού νόμου που έρχεται από παλιά. Όλη αυτή η λογική, οψευτοανταγωνισμόςκαι ο ψευτοτοπικισμός μας έχει δείξει ότι σε τίποτε δεν έχει βοηθήσειτηνανάπτυξη και εμείς στη Θράκη το γνωρίζουμε καλά.», τόνισε και πρόσθεσεότι «ανκοιτάζουμε με κέντρο την Αθήνα συμφωνώ ότι είναι ένα ντεσαβαντάζ. Όμωςδενκοιτάμε με κέντρο την Αθήνα και αυτός ο αναπτυξιακός νόμος δεν κοιτάζειμεκέντρο την Αθήνα.»
 
Αλλαγή του οικονομικούμοντέλου…  
Σ’ ότι αφορά το μοντέλο πουπροωθεί ο νέος αναπτυξιακός ο κ. Ξυνίδης επεσήμανε: «Η προσωπική μουάποψηείναι ότι επενδύσεις θα έρθουν όταν μπορέσουμε και να δημιουργήσουμε τοπεριβάλλον και τις προοπτικές μια νέου τύπου ανάπτυξη που έχει να κάνειμε τηνεπιχειρηματικότητα την καινοτομία, με τη διασύνδεση των επιχειρήσεων μεταμεγάλα επενδυτικά σχέδια που έχουν συγκεκριμένη στόχευση και όλα αυτάέχουνσυνολικά έχουν στόχο την μετατροπή ενός μοντέλου οικονομίας ξοφλημένουτοοποίος δεν μας έχει δώσει τίποτε σε μια ένα άλλο μοντέλο οικονομικήςανάπτυξηςπου μπορεί να στηρίξει και την οικονομία της χώρας. Σ’ αυτή τηνοικονομίαοπωσδήποτε η Θράκη και η περιφέρειά μας έχει το ρόλο της».
 
Όπερ έδει δείξαι…
Τέλος πρόσθεσε: «Επειδή όλοικρινόμαστε από τα γεγονότα, σε μια Ξάνθη που έχει να δει επενδύσεις εδώκαιδεκαετίες θα κριθούμε από το αν θα έρθουν ή όχι επενδύσεις».
 
Όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα…
Απαντώντας σε ερωτήσειςδημοσιογράφων  αναφορικάμε την «Φωνή τηςΑμερικής» η οποία συγκαταλέγεται στα ακίνητα «φιλέτα» για τα οποίαδρομολογείται η αξιοποίησή τους και ιδιαίτερα στο σημείο ότι αυτόεκλαμβάνειμια αρνητική διάσταση από τις υποδείξεις της τρόικας για εκποίησηδημόσια;περιουσίας 50 δις μέχρι το 2015, ο κ. Ξυνίδης υποστήριξε ότι ηαξιοποποίηση τηςΦτΑ αποτελεί κυβερνητικό σχεδιασμό που δεν σχετίζεται με την τρόικα καιεξέφρασε μάλιστα την ευχή να γίνει αυτό σύντομα προτού συληθεί ο χώροςκαιαπαξιωθούν οι εγκαταστάσεις: «Ο κυβερνητικός σχεδιασμός παραμένει ωςείχε. ΗΦωνή της Αμερικής είναι ένα κομμάτι της περιουσίας του Δημοσίου τοοποίο έχειτεθεί σε εκδήλωση ενδιαφέροντος για να αξιοποιηθεί, κάτι για το οποίοεμείςστην περιοχή θα έπρεπε να πανηγυρίζουμε. Η φύλαξη της συγκεκριμένηςέκτασηςσυνεχίζεται με πολύ κόπο και χρήμα του δημοσίου και αν δεν συνεχιστεί,  θα συληθεί. Έτσι ότι είναινα γίνει πρέπει ναγίνει άμεσα. Δεν σας κρύβω ότι εδώ και ενάμιση χρόνο προσπαθώ να ωθήσωαυτή τηνυπόθεση. Το γεγονός ότι συμπεριλήφθη σε αυτή την προκήρυξηενδιαφέροντοςσχετίζεται με αυτή την προσπάθεια – χωρίς να θέλω να πω ότι εγώ τοπροκάλεσα.Αν μείνει έτσι η Φωνή σε λίγο θα είναι απλώς ένα κομμάτι συνέχειας τουκάμπουενώ σήμερα με τις υποδομές που υπάρχουν θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο  οικονομικής δραστηριότηταςστην περιοχή πουθα δώσει θέσεις εργασίες και, κυρίως, θα παράξει οικονομία για την γύρωπεριοχή.» τόνισε ο Σωκράτης Ξυνίδης.
 
Περί του … «Τροικού πολέμου»
Ιδιαίτερα ενοχλημένος για το ύφοςκαι τον τρόπο που εκφράστηκαν οι εκπρόσωποι της τρόικας σ’ ότι αφορά τοζήτηματης δημόσιας περιουσίας συνολικά αλλά και τις ευθείες παρεμβάσεις τουςσταεσωτερικά της χώρας υπό τη μορφή υποδείξεων φάνηκε ο κ. Ξυνίδης: « «Δενμεενδιαφέρει τι υπολογίζει ή όχι η τρόικα και πως εκτιμά την αξία τηςδημόσιαςπεριουσίας. Εμένα με ενδιαφέρει ότι ένα κομμάτι του νομού που θαμπορούσε ναείναι εργαλείο ανάπτυξης , δεν έχει σήμερα προοπτική. Πιστεύω ότι με αυτή την προκήρυξη θα πάρει έναδρόμο και όλοιπρέπει να ευχόμαστε κάτι να γίνει και όχι να μην γίνει.»,
Σ’ ότι αφορά την τρόικα είπε:«Σαφώς και τίθεται ένα τέτοιο θέμα για τη δημόσια περιουσία αλλά μέχριτουσημείου να φαντάζεται κάποιος ότι μπορούμε να πουλήσουμε ένα νησί ή ένακομμάτιτης επικράτειας και όσα ακούγονται είναι ιστορίες για αγρίους που τιςέχουμεβαρεθεί» είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε: «Η χώρα δεν τελεί υπόκατοχή αλλάυπό επιτήρηση για την τήρηση των όρων που τέθηκαν για το δανεισμό της.Αυτό δενσημαίνει ότι κανένας θα ‘ρθει να μας υποδείξει τι θα κάνουμε με τηδημόσιαπεριουσία μας».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…