Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 «Έ-ΦΕΞ-ε» πολιτισμός κόντρα στην κρίση

«Έ-ΦΕΞ-ε» πολιτισμός κόντρα στην κρίση

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Η ΦΕΞ σαν κάθε άλλο «θηλυκό»είναι δημιουργική και αστείρευτη. Μοιάζει με την πόλη της Ξάνθης, μετις χίλιεςδύο πτυχές της, που καθένας κρατά εκείνες τις εικόνες που του είναι πιοελκυστικές γιατί είναι αδύνατο να απομυζήσει, όλη την ποικιλία και τηδιαφορετικότητα. Μιλώντας για τη ΦΕΞ, τι να σκεφτεί κανείς πρώτα; Ταχορευτικάτμήματα; την κινηματογραφική λέσχη; Τις συναυλίες που διοργανώνει; Ταφεστιβάλ,τις βιβλιοπαρουσιάσεις  ήτις άλλεςδραστηριότητες που διοργανώνει στις δύο στέγες της, το λαογραφικόΜουσείο καιτο Σπίτι Πολιτισμού;
Και φέτος η Φιλοπρόοδη ΈνωσηΞάνθης ξεκινά με πλήρη προγραμματισμό για το πρώτο εξάμηνο του 2011,διαθέτοντας ένα καλαίσθητο και πλήρη οδηγό των πολλών εκπαιδευτικών καιπολιτιστικών δραστηριοτήτων που διοργανώνει. Τα εργαστήρια της ΦΕΞείναι πλέονπάνω από 20 και οι φίλοι της έχουν ξεπεράσει τους 800. Το πρόγραμμαείναιγεμάτο από βιβλιοπαρουσιάσεις, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις, ενώπρογραμματισμός υπάρχει για να διοργανωθούν όλα τα φεστιβάλ πουαναλαμβάνει,όπως το φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής και το Χατζιδάκειο που η ΦΕΞ τελικάυλοποίησε για την περσινή χρονιά.
Μα καλά, η κρίση δεν περιόρισε τηδυναμική σας; «Όχι», απαντά ο διευθυντής του Μουσείου ΠασχάληςΞανθόπουλος,εξηγώντας πόσο κακό κάνει η τρομοκρατία των ΜΜΕ στην ψυχολογία τουκόσμο καιπόσο διαστρεβλωμένη είναι η έννοια το «βγαίνω άρα πληρώνω» μεαποτέλεσμα ναμένουμε μέσα και να βλέπουμε και άλλη τηλεόραση…
«Κάθε μας εκδήλωση και κάθε μαςσχέση τη χτίζουμε στη βάση του χαμηλού μπάτζετ, της πλήρους αξιοποίησηςκαι τηςανταποδοτικότητας, αυτό είναι το ένα στοιχείο και το άλλο είναι ότι ηπλειονότητα των μελών μας είναι δραστήρια και θέλουν να κάνουν το κάτιπαραπάνω», σημειώνει ο Πασχάλης Ξανθόπουλος, ο οποίος και εξηγεί ότιβασικόρόλο παίζει η προσέγγιση προβολής αλλά και ο τρόπος με την οποίοαντιμετωπίζειςτον ευεργέτη. «Οι ευεργέτες πάντα έρχονται όταν υπάρχει συγκεκριμένηπρόταση ήμελέτη. Αξιοποιούμε κάθε συνεργασία με το πανεπιστήμιο, μεταπτυχιακέςκαι άλλεςεργασίες φοιτητών, κι έτσι έγινε και στην περίπτωση της αποκατάστασηςαντικειμένων για την οποία υπήρξε μελέτη από φοιτητή της Κομοτηνής»,προσθέτειο ίδιος, τονίζοντας ότι και στο πρώτο σκέλος της προβολής πρέπει ναυπάρχειδραστηριοποίηση: «έστειλα υλικό σε όλα τα τουριστικά γραφεία και τιςεργατικέςεστίες σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, μας μαθαίνουν τα σχολεία και αν καιπηγαίνουνστην Κομοτηνή για τετραήμερες εκδρομές, έρχονται για μία μέρα στηνΞάνθη καιδεν παραλείπουν να επισκεφθούν το μουσείο».
Όπως εξηγεί ο διευθυντής τουΜουσείου, αυτό που πρέπει να κάνει η Ξάνθη και στο οποίο αποφασιστικάσυμμετέχεικαι η ΦΕΞ είναι να αλλάξει την εικόνα της. «Δεν είμαστε το γερμένοπαραθυρόφυλλο, το γεράνι και η μουσουλμάνα που διαβαίνει μοναχική στασοκάκιατης Παλιάς Πόλης, δεν είμαστε μια νεκρή πόλη, ούτε ‘αναγεννιόμαστε’μόνο τηνπερίοδο του καρναβαλιού. Πρέπει να δείξουμε αυτό που πραγματικάείμαστε, μιαπόλη ζωντανή, με ανθρώπινο πλούτο και με μια μοναδική διαφορετικότηταπου δενείναι μόνο το μουσείο ή η Παλιά Πόλη. Είναι στη γοητευτική ποικιλίαστιςμουσικές, στις θρησκείες και τις φυλές –που δεν περιορίζεται σεχριστιανούς καιμουσουλμάνους- στην κουζίνα, στα βοτάνια, τα τσάγια και τους καφέδες,καθώς καιτα ντόπια γλυκά που μπορεί να είναι ξένα μεταξύ τους, όπως τασιροπιαστά με τησοκολάτα, αλλά δένουν περίφημα στο περιβάλλον της Ξάνθης», περιγράφει οίδιος,δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στα «χίλια χρώματα» της πόλης μας.
Όσον αφορά στα εργαστήρια, ταοποία αποτελούν και σημαντική πηγή εσόδων για τη ΦΕΞ, διευκρινίζει ότιδενείναι σχολεία, ούτε εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά δρουν παράλληλα σεοποιαδήποτεεκπαιδευτική δραστηριότητα, δίνοντας στα μέλη τη δυνατότητα πέρα απότηνψυχαγωγία να βρουν και βαθύτερα πράγματα. Μάλιστα, ο ΠασχάληςΞανθόπουλοςεξηγεί πώς ωριμάζουν αυτοί που παρακολουθούν εργαστήρια για 4-5 χρόνιακαι πώςεξελίσσονται και οι μεταξύ τους σχέσεις. Οι λέσχες κινηματογράφου,φωτογραφίαςκαι θεάτρου, έχουν ξεκινήσει μία προσπάθεια καταγραφής, μέσωσυνεντεύξεων καιτου πλούσιου αρχείου της ΦΕΞ, της ιστορίας της Ξάνθης, ανάλογα με τοαντικείμενό τους. Σε αυτή την προσπάθεια έχουν ενταχθεί όλοι με πολύμεράκι καιενδιαφέρον, καθώς νιώθουν και την προσφορά τους στην πόλη και τηνιστορία της.Άλλωστε, στα σχόλια που δέχεται κάποιες φορές η ΦΕΞ ότι είναι «πολλήκουλτούρα»ο διευθυντής του Μουσείου απαντά: «η ΦΕΞ καλύπτει μεγάλο φάσμα δράσεωνκι έτσιυπάρχουν όλα. Άλλωστε η κουλτούρα δεν είναι κάτι υποτιμητικό. Απλάδίνουμε τηδυνατότητα μαζί με ψυχαγωγία και υπάρχει και ένα ακόμη όφελος, ένακέρδος σεάλλο επίπεδο. Αυτός που πάει λάτιν και τάνγκο δεν πρέπει «σόνι και ντε»ναπαρακολουθήσει και λατινοαμερικάνικο φεστιβάλ ή ποίηση αλλά οιπερισσότεροιενδιαφέρονται να μάθουν από πού πηγάζει αυτό το πάθος».
Η ΦΕΞ λοιπόν, ξεκινά τη νέαχρονιά με νέες δραστηριότητες παίρνοντας θέση στο «τιμόνι» τωνπολιτιστικώνδρωμένων της Ξάνθης, κόντρα στο επιχείρημα «η κρίση ‘περικόπτει’ τονπολιτισμό». Κρατά τη συνέπεια και τη συνέχειά της, διατηρώντας ποιότητακαιπεριεχόμενο, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί ανάσα διαφυγής καιαναζωογόνησης,αλλά και ένα πολιτιστικό μελίσσι, όπου η διάθεση ξεπερνά ή τουλάχιστονδίνειτρόπους διευθέτησης στις οικονομικές απαιτήσεις.
Κλείνουμε με αριθμούς,σημειώνοντας ότι σε ανοδική τροχιά βρίσκεται η επισκεψιμότητα στομουσείο τηςΦΕΞ, η οποία και αποτελεί την άλλη σημαντική πηγή εσόδων για τοΜουσείο.Αναφέρουμε ενδεικτικά, το 2006 η επισκέπτες συνολικά ήταν 4.484, το2007 ήταν6.022, την επόμενη χρονιά έκανε «κοιλιά» λόγω εργασιών, συγκεντρώνοντας5.418επισκέπτες και το ποσό των 10.837 ευρώ (2 ευρώ εισιτήριο). Το 2009εκτοξεύτηκεη επισκεψιμότητα με 8.015 επισκέπτες, 668 ανά μήνα και 16.030 ευρώ ενώηπερσινή χρονιά που ήταν και χρονιά έναρξης της κρίσης που σήμανε καιπερικοπήτων εκδρομών των ΚΑΠΗ και άλλων συλλόγων, το Μουσείο επισκέφθηκαν 7970επισκέπτες και το συνολικό ποσό που εισπράχθηκε ήταν 15.940 ευρώ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…