Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 «Είμαστε οι αδικημένοι…», λένε οι μηχανικοί

«Είμαστε οι αδικημένοι…», λένε οι μηχανικοί

0

ΕλένηΔιαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Δικηγόρουςκαι μηχανικούςέχει αναστατώσει τις τελευταίες ημέρεςουπουργός Οικονομικώνκ. ΓιώργοςΠαπακωνσταντίνου, δημοσιοποιώνταςτις προθέσειςτου για το άνοιγματων, λεγόμενων,«κλειστών» επαγγελμάτωντους και πραγματοποιώνταςμαζίτους μιασειρά από συναντήσεις μετην παρουσία των συναρμόδιωνυπουργών.
Σεαντίθεση μετους εμπλεκόμενουςυπουργούςπου τήρησαν πιο μετριοπαθήστάση,  από τηνπλευρά του ο κ. Παπακωνσταντίνουδήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μηνκαταργηθούν οι ελάχιστες αμοιβές,απλώςαναζητείται φόρµουλα ώστε να µην υπάρξουν απώλειες για τα Ταµεία τωνδύοκλάδων, πράγμαπου, σύµφωνα µε τους σχεδιασµούς του υπουργείου, θαγίνει µέσω των «αµοιβών αναφοράς», µε βάση τις οποίες θα καταβάλλονταιοιασφαλιστικές εισφορές δικηγόρων και µηχανικών.
Στουςμηχανικούςτουπουργείο προτείνει στα πλαίσια της διαβούλευσης νόμιμεςή τιµές αναφοράς µεδυνατότητα περαιτέρω µείωσης, αντί για τις ελάχιστες αµοιβές πουισχύουνσήµερα. Για τους μηχανικούςωστόσο, η κατάργησητων ελάχιστων αμοιβώναποτελεί «κόκκινο πανί»κι αυτό για μιασειρά λόγων, που μεσαφήνεια μαςεξήγησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Αργύρης Πλέσιας.Στο σύνολό τους αφορούν θέματαποιότητας,ωφέλειας και για το κράτος, έλλειψη κοινοτικής δέσμευσηςγια το κράτος, αλλά και ίσης μεταχείρισηςτων επαγγελματιών,αφού,όπως επισημαίνειο κ. Πλέσιας «μετον ένα ήτον άλλο τρόπο από τους τέσσερις κλάδους των συμβολαιογράφων,των φαρμακοποιών,των δικηγόρων και των μηχανικών,ένας ένας φεύγουν απ’ το πλαίσιο και μένειτο δικό μαςεπάγγελμανα ανοίξει, λες και οι μηχανικοίείναι ‘αποπαίδια’», σημειώνειο κ. Πλέσιας
 
Ταεπιχειρήματα των μηχανικών για την «οχύρωση» τουεπαγγέλματός τους
Γιατους μηχανικούςτοσύστηματων ελάχιστων αμοιβώνθεσμοθετήθηκετο 1953 μετον ΚώδικαΑμοιβώνΜηχανικών μετοσκεπτικό ότι έτσι διασφαλίζεται η ελάχιστη ποιότητα αποδεκτής μελέτης.
Οκ. Πλέσιας διευκρινίζει: «Η μελέτηαποτελεί προϊόν διερεύνησης. Χρειάζεται προσανατολισμός,χρήση ενέργειας, βιοκλιματικάστοιχεία, αντισεισμικήπρόβλεψη, καλή χρήση γιατον πελάτη και ανταπόκριση στις ανάγκες του, δοκιμήκαι επαναδιερεύνηση, ώστε να εξασφαλιστεί οικονομοτεχνικάτο βέλτιστο προϊόν. Διαφορετικάτραβάς τέσσεριςγραμμέςκαι έχεις έτοιμημιαμελέτησε ελάχιστο χρόνο. Θέλωνα πω ότι η μελέτηδεν είναι εμπορικόπροϊόν. Και εν πάσι περιπτώσει ας κοστολογήσουμετις ανθρωποημέρες,όπως στον εργάτη έχουμετον κατώτατο μισθό.Για εμάςοιελάχιστες αμοιβέςείναι δικλείδα ασφαλείας για τη βέλτιστη οικονομοτεχνικήαπόδοση και ποιότητα».
Μάλιστα,σε αυτή την ανάλυση προστίθεται η επιχειρηματολογίαότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένας οργανισµόςπιστοποίησης και επομένωςο καθένας θα προχωρά σεπολύ µεγάλες εκπτώσεις προκειµένου να γίνει ανταγωνιστικός.
Ακόμη,και από την πλευρά του ΤΕΕΘράκης τονίζεται ότι μετην κατάργηση των ελάχιστωναμοιβώνκαι το κράτος χάνει ΦΠΑ και άλλα έσοδα από φόρους,που έχει τώρα εξασφαλισμέναμεβάση τον Κώδικα. Επιπλέον, όπως συμπληρώνειο κ. Πλέσιας, η Ευρωπαϊκή Οδηγία 17/2006προβλέπει ότι στις αμοιβέςτων παρόχων υπηρεσιών(όπως οι μηχανικοίκαι οι αρχιτέκτονες) η υπάρχουσα εθνική νομοθεσίαείναι υπέρτερη της ανταγωνιστικότητας στηνεσωτερική αγορά της ΕΕ. Βέβαια, όσον αφορά στη σύγκριση μετην Ευρώπη ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης δίνει έμφασηκαι αλλού: «Για ένα σπίτι 120 τ.μ.ο έλληνας μηχανικόςπαίρνει το 25-30% της αντίστοιχης γερμανικήςαμοιβήςκαι γι’ αυτό δεν δραστηριοποιούνται ευρωπαίοι μηχανικοίστην ελληνική αγορά και όχι λόγω των κατώτατων αμοιβών».Επιπλέον, θέτει και την παράμετροτου κόστους των υλικών, όπου η κυβέρνηση «δεν βάζειχέρι» στην κατακόρυφη αύξηση, παρόλο που αποτελεί μεγαλύτερομέροςτων εξόδωντης κατασκευής. Το παράδειγματου κ. Πλέσιαείναι ότι: «σε μίακατασκευή 100 τ.μ.για 100.000 ευρώ, η αμοιβήτης μελέτηςκαι επίβλεψης είναι 3.500 ευρώ, ενώ το κόστοςυλικών –που σε ένα μόλιςμήνααυξήθηκε 6%- είναι 55.000, αλλά κανένας περιορισμόςδεν τίθεται προς εκείνη την πλευρά».
Καταλήγονταςωστόσο, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, επισημαίνονταςότι το ΤΕΕ ήταν πρωτοστάτης στη σύνθεση τωνεπιστημονικώνφορέων, μεταφέρειτοαίσθημααδικίας που διακατέχει τους μηχανικούς,καθώς, όπως ειπώθηκε και στην αρχή, «η Πολιτείαδεν μεταχειρίζεταιισότιμαόλους τουςκλάδους των κλειστών επαγγελμάτων».«Ναπληρώσουμεαν αλλάζει συνολικά η πολιτική της κυβέρνησης, αλλά ναπληρώσουμεόλοι», σημειώνειο κ.Πλέσιας. Σε αυτή τη θέση νιώθουν ότι βρίσκονται οι μηχανικοίεπειδή διαπιστώνουν ότι οι ισχυρές ομάδεςπίεσης καταφέρνουν και κερδίζουν «μάχες», ακόμηκαι όσοιπαρανομούνκάποιες φορές.
Πάντως,οι εκπρόσωποι των μηχανικώνδιοργανώνουν συνεχείς έκτακτες συνελεύσεις, ενώ προετοιμάζονταικαι για το απαντητικό κείμενοεπί των προτάσεων της κυβέρνησης, η οποία «κάθεται σεαναμμένακάρβουνα», επειδή θέλει να προχωρήσει γοργά ηδιαδικασία και το νομοσχέδιονα κατατεθεί στηΒουλή έως τα τέλη του Ιανουαρίου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…