Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Αγρότες …«κάντε υπομονή» 10 μέρες για τον ΦΠΑ

Αγρότες …«κάντε υπομονή» 10 μέρες για τον ΦΠΑ

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
«Ζήσε Μάη…για να πάρεις επιστροφή ΦΠΑ», λένε οι αγρότες και ως φαίνεταιμάλλονκατά τον Ιούνιο θαπάρουν τα 5 και πλέον εκ. ευρώ που αντιστοιχούν στο νομό μαςκαι αν…μέχριτότε έχουν εκταμιευτείτο ποσό στην ΤράπεζαΕλλάδος και δοθεί το ένταλμαπληρωμής.Να σημειώσουμε ότιη διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων έχειπερατωθεί από την ΕΑΣ Ξάνθης και ο φάκελος έχει αποσταλεί πριν ένα μήνα  στην Εφορία όπου καιδιενεργείται δειγματοληπτικόςέλεγχος για τηνεξακρίβωση των στοιχείων. Αυτό που ανησυχεί τους αγρότες είναι ηκαθυστέρησηπου παρατηρείται στην Ξάνθη καθώς στους αγρότες των γειτονικών νομώνΚαβάλας και Ροδόπης έχειαποδοθεί η επιστροφή του 9% επί της αξίας των πωλήσεων των αγροτικώνπροϊόντωνενώ πέρσι αυτά τα χρήματαταείχαν πάρει στις αρχές Απριλίου. Το θέμαήρθε και στη Βουλή μεερώτηση προς του υπουργούς Οικονομικώνκαι Αγροτικής Ανάπτυξης,  τουβουλευτήτης ΝΔΞάνθης κ. ΑλέξανδρουΚοντού ο οποίος και ζητά να πληροφορηθεί «Πότε θα καταβληθεί ηεπιστροφή τουΦΠΑ στους αγρότες του ΝομούΞάνθης και γιατί υπάρχει αυτή η διακριτή σε βάρος τους μεταχείρισηέναντι των αγροτών των γειτονικών Νομών;».

Υπομονήγια άλλες 10 μέρες…
Αυτό είναι το χρονικό διάστημαπου έθεσε ο προϊστάμενοςτηςΑ’ ΔΟΥΞάνθης κ. Φαρμάκηςμέσαστο οποίο οι υπάλληλοι της Εφορίας θα έχουνολοκληρώσει τους ελέγχους και στη συνέχεια θα κοπεί το ένταλμα πληρωμήςώστε ν’ αρχίσουν οι πληρωμές ανβεβαίως υπάρχει το κονδύλι…στην ΤτΕ. «Χρειαζόμαστεακόμη10 μέρεςγια να ολοκληρώσουμετουςελέγχους. Είμαστεπολλοίπροσεκτικοί καθώς παλιότερα είχαν βρεθεί εικονικά τιμολόγιακαι δεν θέλει κανείς να το διακινδυνεύσειΕπιπρόσθετα υπάρχει φόρτος εργασίας επειδή λόγω της παραλαβής τωνδηλώσεων καιτου κλειδάριθμου.Επιπλέονέχουμεκαι έλλειψηπροσωπικού και γι αυτό υπάρχει αυτή η καθυστέρηση. Κατανοούμε τηναγωνία των αγροτών αλλάπρέπει να καταλάβουν ότι και εμείςπρέπει να κάνουμετη δουλειάμας»,επισημαίνειο κ. Φαρμάκης.

Δενέχουμε περιθώρια…
«Ο αγροτικός κόσμοςτου νομούμαςπερνάει πολύ δύσκολα…Φέτος θαέχουμεμιαπολύ δύσκολη χρονιά γιατί δενέχουμεκαλή παραγωγή στασιτηρά λόγω της παρατεταμένηςξηρασίας. Επίσης όσοι έσπειραν ελαιοκράμβηκαι είναι πολλοί. γιατί καλλιεργήθηκαν 35.000 στρέμματαστο νομόμας,είναι μέσααφού οι καλλιέργειες σεποσοστό 70% καταστράφηκαν από το σκουλήκι και ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει αποζημίωση.  Αρκετοί που αναγκάστηκανν’ αλλάξουν καλλιέργειαόμωςχρεώθηκαν και έχουν ζημιά.Περιμένουμεπως και πως την επιστροφή του ΦΠΑ. Κατανοούμετα προβλήματααλλά και μειςδεν έχουμεπεριθώρια…», επισημαίνειο πρόεδρος του συλλόγουαγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης,δείχνοντας ότι υπομονήμεναλλά μέχριενός ορίου γιατί τίθεται θέμαεπιβίωσης των αγροτών.

Η ΕΑΣζήτησε πολιτική παρέμβαση για την απόδοση του ΦΠΑ
Στο μεταξύοπρόεδρος της ΕΑΣ κ. Χατζηελευθεριάδης αφού επισημαίνειότι από την ΕΑΣ όλη η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων και της υποβολήςτουφακέλου στην Εφορία έγιναν στην ώρα τους χωρίς καθυστέρηση εκφράζει τηνεπιφύλαξή του για το αν τελικά υπάρχουν λεφτά για να πληρωθούν. Για τοθέμαόπως μαςείπε επικοινώνησε και μετο γραφείο του αν. υπουργού κ. Ξυνίδη και τοναντιπεριφεριεάρχη κ. Καραλίδη ζητώντας να επιλυθεί άμεσα τοθέμαόπως στους γειτονικούς νομούς:«Δενμπορείστους γειτονικούς νομούςνα έχουν δοθεί και οι δικοί μαςαγρότες ακόμηνα περιμένουν.Πρέπει να πιέσει και ο δικός μαςυπουργός …»,τονίζει ο κ.Χατζηελευθεριάδης.
 
«Πονοκέφαλος»για τις ΕΑΣ οι αιτήσεις του ΟΣΔΕ
Στο μεταξύη ΕΑΣέχει κι άλλο «πονοκέφαλο» που ακούει στο όνομαΟΣΔΕ.Συγκεκριμέναπρόκειται για τις αιτήσειςπου υποβάλλουν κάθε χρόνο οι αγρότες αναφέροντας αναλυτικά τιςκαλλιέργειεςτους όπως και τις μεταβολέςπου έχουν σ’ αυτές και μεβάση αυτές παίρνουν της επιδοτήσεις. Αυτό το έργο έχει ανατεθεί στιςΕΑΣ καιεπιπλέον φέτος τους έχει ανατεθεί και το Μητρώο Αγροτών αλλά και ηείσπραξη τηςεισφοράς του ΕΛΓΑ. Μάλιστα το υπουργείο προκήρυξε μειοδοτικόδιαγωνισμό  βάζοντας ως ανώτερο πλαφόντα 26 ευρώ που μπορούννα παίρνουν οι ΕΑΣ ανάαίτηση. Σ’ αυτό συμμετείχεηΠΑΣΕΓΕΣ μετάεξουσιοδότησηαπό τις ΕΑΣ μόνοόμωςυπό τον όρο ότι στο διαγωνισμό θαέπαιρναν μέροςιδιώτες. Κάτι τέτοιο δενέγινε λέει ο κ. Χατζηελευθεριάδης και γι αυτό το λόγο μιλάγια εξαπάτηση των ΕΑΣ από την ΠΑΣΕΓΕΣ. Να σημειώσουμε ότιη ΕΑΣ Ξάνθης είναι μιααπό τις 12 ΕΑΣ που αποφάσισαν στη σύσκεψη τηςΚατερίνης να μηντηρήσουν τοπλαφόν των 26 ευρώ που θέτει το υπουργείο γιατί ζημιώνονται:«Έχουμενα υλοποιήσουμετρία έργα.Τις αιτήσεις ΟΣΔΕόπου οιυπάλληλοί μαςπάνε καθημερινάστα χωριά έχοντας κόστος μεταφοράς,το Μητρώο που είναιιδιαίτερα κοστοβόρο και τις εισφορές για τον ΕΛΓΑ. Απασχολούμεεποχικό προσωπικό.  Τοκόστος είναι μεγάλοκαι τα 26 ευρώ ανά αίτηση δεν καλύπτουν τοκόστος που είναι υπερδιπλάσιο. Εμείςξεκαθαρίσαμεότι θέλουμενα πληρωνόμαστεσύμφωναμετο περσινό τιμολόγιοπουήταν κλιμακωτόκαι ανάλογα μετο ύψος της επιδότησης τουαγρότη που υποβάλλει την αίτηση ΟΣΔΕ.Δενμπορούμενα χρεοκοπήσουμετην ΕΑΣ. Ηδιαδικασία δεν άρχισε ακόμη…Θα δούμετι θ’ αποφασίσεικαι το Δ.Σ.και αναλόγως θαπράξουμε.Πάντως δενκαλύπτεται το κόστος των έργων μετο ποσό των 26 ευρώ ανά αίτηση», επισημαίνειο κ. Χατζηελευθεριάδης.
Να σημειώσουμεαναφορικά μετο κλιμακωτότιμολόγιοότι η τιμήανά αίτηση ξεκινάαπό 55 ευρώ για επιδότηση μικρότερητων  5.000 ευρώ καιέως 300 ευρώ γιαεπιδότηση άνω των 25.000 ευρώ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…