Ξεκινούν οι ψεκασμοί… Αλληλούια

0

ΕλένηΔιαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Επιτέλουςκαι οριακά πριν φύγει και οΙούλιος ανακοινώθηκε ότι ξεκινούν οι ψεκασμοίγια τα κουνούπια, ως πρόληψη για τον ιό του ΔυτικούΝείλου που και φέτος έκανε τηνεμφάνισηστη χώρα μας,μεκρούσμαπου σημειώθηκεστην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Οιλόγοι που προκάλεσαν τη μακράκαθυστέρηση οφείλονται σε τυπικούς λόγους ακύρωσης του σχετικού διαγωνισμούαπό το Ελεγκτικό Συνέδριο και όπωςδηλώνεται έχουν πλέον εξαλειφθεί και ξεκινούν άμεσαοι ψεκασμοίμεαπόφαση του υπουργείου Υγείας καιΚοινωνικής Αλληλεγγύης που αναθέτει την ευθύνη στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Τουπουργείο δενγνωστοποίησε πώς προσπελάστηκαν τα τυπικά και ουσιαστικά προβλήματακαι πώς θα πραγματοποιηθούνοι ψεκασμοί,ωστόσο, το πιο προφανές είναι ότιοι ψεκασμοίθα γίνουν μεβάση όσα όριζε ο αρχικός διαγωνισμόςπου ακυρώθηκε.
Νασημειωθείεπίσης, ότι καθυστερήσεις σημειώθηκανκαι σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου εμφανίζεταιέντονο πρόβλημα.Παράδειγμααποτελεί η Θεσσαλονίκη, όπου οιψεκασμοίξεκίνησαν στα τέλη Μαΐου, αλλά σταμάτησανμετάαπό δήλωση της αναδόχου εταιρίας «Οικοανάπτυξη» ότι αν δενκαταβληθεί άμεσατο ποσό που θα εξασφαλίσει την ομαλήσυνέχιση του έργου της καταπολέμησηςτων κουνουπιών θα υπάρξουνεπιπλοκές, όπως και συνέβη.
 
Έγκαιρηη προεργασία, καθυστέρηση στη διαδικασία
Στησχετική ανακοίνωσή του ΥπουργείουΥγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφέρει: «Μετά την ακύρωση του δημόσιουδιεθνούς διαγωνισμού,για την καταπολέμησητων κουνουπιών στην ΑνατολικήΜακεδονία-Θράκη από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ,αποφάσισε τηνενεργοποίηση του μηχανισμούτου ΚΕΕΛΠΝΟ, ώστε  νασυνεχίσει τους ψεκασμούς, στην ενλόγω περιφέρεια.
Έγκαιρατο Υπουργείο ,είχε αποστείλειμεεγκυκλίους του προς όλες τιςΑποκεντρωμένεςΔιοικήσεις,τις αιρετές Περιφέρειες και τους Καλλικρατικούς Δήμουςτης χώρας, σαφείς οδηγίες για την υλοποίηση των προγραμμάτωνκαταπολέμησηςκουνουπιών, στις περιοχέςευθύνης τους.
Επιπρόσθετα,το Υπουργείο Υγείας καικοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία μετο ΚΕΕΛΠΝΟ, τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας καιΑνατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχει ξεκινήσει από το Μάρτιο του2011,εκστρατεία ενημέρωσηςτου πληθυσμού,που αφορά στην προστασία από τακουνούπια. Το ΚΕΕΛΠΝΟ παρακολουθεί την εξέλιξη και διαβεβαιώνει ότι δενσυντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Παρακολουθεί δε ,την εξέλιξη τουφαινομένουκαι θα ενημερώνεισε εβδομαδιαίαβάση μέσωτης ιστοσελίδας www.keelpno.gr».
 
ΕυχαριστίεςΓιαννακίδη προσωπικά σε Τιμοσίδη
Μεδική του ανακοίνωση καιγνωστοποιώντας την έναρξη των ψεκασμών,ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Άρης Γιαννακίδης ευχαριστεί δημόσιαθερμάτον Υφυπουργό Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδηγια την άμεσηκαι αποτελεσματικήτου παρέμβασηγια το μείζοναυτό θέμα.
 
Γιαανεπάρκεια και αλαζονεία κατηγορεί τονπεριφερειάρχη ο Γ. Παυλίδης
«Πρωτοφανές! Θα ραντίσει για τακουνούπια το ΚΕΕΛΠΝΟ, λόγω του ιού του Νείλου. Επιβεβαιώνουν ότι απέτυχε και κρίνεται ανεπαρκής η  Περιφέρεια ΑνατολικήςΜακεδονίας – Θράκης!»,αναφέρει σε ανακοίνωση ο επικεφαλής της Π.Π. «Περιφερειακή Αναγέννηση»ΓιώργοςΠαυλίδης, ο οποίος ασκεί δριμείακριτική κατά των χειρισμώνσχετικά μετο θέματων ψεκασμώνπου είχε ωςαποτέλεσματην χρονοβόρα διαδικασία.
Επιπλέονο κ. Παυλίδης σημειώνει:«έσπευσε και ευχαριστεί  οκ. Γιαννακίδης  μεβιαστικό δελτίο τύπου το Υπουργείο, για να συγκαλύψειεπικοινωνιακά την κατάσταση ,αφού ανέλαβαν το έργο της περιφέρειας καιτοναντικατέστησαν, λόγω-προφανώς- ανεπάρκειας και γιατί κινδυνεύει , μεευθύνη του, η δημόσιαυγεία!
Ταείπαμεπολλές φορές.. Δενμπορούν.Δυστυχώςγια το θεσμόκαι τους πολίτες που δεν φταίνε σετίποτε..
ΤοΥπουργείο Υγείας και ο κ. Τιμοσίδηςτους έριξε σωσίβιο , αλλά αυτόδεν αρκεί».
Παράλληλα,καταθέτει δημόσιαερωτήματα,όπως: « Γιατί ο κ. Τιμοσίδηςαναφέρεται σε συνέχιση, ενώποτέ δεν άρχισαν οι ψεκασμοί;Προϋπόθεσηείναι σύμβασημετον εργολάβο, η σύμβασηγια να υπογραφεί προϋποθέτει έγκριση του ΕλεγκτικούΣυνεδρίου, που, εδώ, ακύρωσε τον διαγωνισμό;Είναι τυχαία η κινητικότητα μετάτο πρόσφατο κρούσματου ιού του Νείλου στη Καρδίτσα; Με ποιους μηχανισμούςθα κάνουν την  καταπολέμηση,αφού το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι μιακεντρική υπηρεσία των Αθηνών; Μεποιες διαδικασίες; Το χρονικά «άμεσα»,κατά το υπουργείο, μετάτην απώλεια του κρίσιμου4μήνουΑπριλίου-Ιουλίου πότε προσδιορίζεται; Τον Αύγουστο; Τον Σεπτέμβριο;Για ποιους λόγους το ΕλεγκτικόΣυνέδριο ακύρωσε τον διαγωνισμό,αυτεπαγγέλτως και χωρίς να υπάρχει ένσταση; Ποιοι έχουν την ευθύνη γι’αυτό;Γιατί το Υπουργείο δεν πήρε τα μέτρατου ενωρίτερα για την δημόσιαυγεία,παρά τις κατ’ επανάληψη προειδοποιήσεις μας;Πριν πόσες μέρεςεκδόθηκε η ακυρωτική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που δια τουυπουργείουΥγείας έγινε γνωστή και όχι από την περιφέρεια;».
Τηνευθύνη για ενέργειες καιπαραλείψεις ο κ. Παυλίδης απέδωσε στον ίδιο τον περιφερειάρχη,δηλώνοντας:«υπάρχουν βαριές ευθύνες του κ. Γιαννακίδη. Τους προειδοποιήσαμε.Επιχειρήσαμενα τους βοηθήσουμε.Δενστάθηκε δυνατό, αντιμετωπιστήκαμεαλαζονικά.Επιβεβαιώνουν καθημερινάότι δεν μπορούν.  Ο τόπος, οι πολίτες, όμως, δεν φταίμε..Έχουμετα προβλήματατης οικονομικήςκρίσης και της καθημερινήςεπιβίωσης, μαςφόρτωσαν και τον κίνδυνο τωνκουνουπιών. Ας ελπίσουμ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα πράσινα άλογα

Έναςαπό τους πιοσυχνούς λεξιλογικούς μύθους σχετίζεται με την αρχαιοελληνική, δήθεν,προέλε…