Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Ξάνθη πυλώνας αειφορίας- γαστρονομίας

Ξάνθη πυλώνας αειφορίας- γαστρονομίας

0

Aξιότιμοι κκ διοργανωτές τηςεκδήλωσης: ‘Καταγραφήπροβλημάτων-προτάσεις επαγγελματιών και φορέων στον τουρισμό’ .Ηπρωτοβουλίασας είναι πολύ αξιόλογη.
Φρονώ ότι η προβολή, η επισκεψιμότητα, το μέλλον του τόπου και τηςπεριοχής, θα εκφραστεί εφεξής μέσα από το πλέγμα σχέσεωνΑΕΙΦΟΡΙΑΣ-ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ.
Τολμώ να πω ότι τρέχαμε μόνιμα πίσω από τα γεγονότα, μόνιμαεπιμηθείς, ποτέ προμηθείς. Προμηθέας είναι αυτός που σπεύδει ναπρολάβει τιςεξελίξεις, ο οξυδερκής, αυτός που έχει ορίζοντα στη σκέψη, τιςανησυχίες, τουςπροβληματισμούς. Ποια ήταν η επόμενη μέρα του Δήμου Ξάνθης, μετά τηνβράβευσήτου για την αειφόρο ανάπτυξη πριν από 15 χρόνια στη Λισσαβόνα;
Γιατί ο ίδιος Δήμος αδυνατεί να ζεστάνει το κολυμβητήριο σήμερα, ενώγια τον ίδιο λόγο-μετατροπή της υδάτινης ενέργειας σεηλεκτρική-βραβεύτηκε
σε πανευρωπαϊκή κλίμακα τότε;
Κάποια στιγμή, οι Δήμοι τοπικά, όπως πανελλαδικά ,ένωσαν τιςδυνάμεις τους, ιδρύοντας την Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ Ν. Ξάνθης.Από τηνΑναπτυξιακή δεν περίμενε κανένας να παρίσταται στο Μητροπολιτικό ΜέγαροτηςΝέας Υόρκης όταν σε παγκόσμιο ιατρικό συνέδριο, παρουσιάστηκε από τουςεπιστήμονες η πρώτη χειρουργική επέμβαση σε ανθρώπινο κρανίο το 500π.Χ. σταΆβδηρα. Ούτε περίμενε κανείς να ξεκινήσει κάτι για τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ ή τονΟΡΦΕΑ. ΟΟρφέας και η Ευρυδίκη πέρυσι το καλοκαίρι, παρουσιάστηκαν στην Επίδαυροαπό τηνΕθνική Λυρική Σκηνή της Γαλλίας.
Κι όμως η Αναπτυξιακή, από κοινού με τις αντίστοιχες της Ροδόπης καιτου Έβρου είχαν την άνεση και τη δυνατότητα να πάρουν σε παγκόσμιακλίμακα
πρωτοβουλία ή πρωτοβουλίες.
Τον ΟΡΦΕΑ και το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ δεν μπορεί κανένας να μας τουςαμφισβητήσει.
Ήρθε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο με μια εκδήλωση πρόπερσι στηνΑλεξανδρούπολη να μας θυμίσει ότι εδώ, μια φορά κι έναν καιρό…
Ο καλός ο καιρός των Ρωμιών, βοήθησε και την ίδρυση του μουσείουΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ στην Κομοτηνή. Σε τριανταπέντε μέρες από σήμερα, οιτηλεοπτικοίδέκτες όλου του κόσμου θα προβάλλουν μια τεράστια μάσκα, κάποιουμασκαρά απότην Ξάνθη.
Αν στη θέση της μάσκας ήταν μια τεράστια πεντάχορδη λύρα, αυτή πουεξημέρωνε ακόμα και τα άγρια θηρία, θυμίζοντας στους λαούς της Γης, ότιστηγωνιά αυτή του πλανήτη κάποιος κάποτε ιδρυτής του μονοθεϊσμού και τουορφισμούμε ύμνους που ανάγονται χρονικά 4000 χρόνια πριν από εμάς, ποιόν θαέβλαπτε;
Ο μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος τιτλοφορεί κάποιο έργο του, ΗΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ. Μια χορωδία από τις ανεπανάληπτες που έχουμε,μπορεί νατο αποδώσει. Τον Ορφέα και τις Μαινάδες δεν είναι δύσκολο να τιςενσαρκώσουμεστο πρόσωπο κάποιων μαθητών ή φοιτητών.
Μία τριλογία ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τα θέματα αυτά άνετα μετις υποδείξεις ιστορικών θα μπορούσαν να ενσαρκώσουν κάποιο ρόλοανάμεσα στονΔημόκριτο, τον Καραθεοδωρή και τον Αϊνστάιν.
Το έτος 2008,οι Σίνες, το είχαν ανακηρύξει ΕΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Ήμασταν παντελώς απόντες. Έναν αντίστοιχο χαρακτηρισμόέδωσαν καιστη φετινή χρονιά. Κάποιο από τα συγγράμματα του τρις βραβευμένου απότην ΑκαδημίαΑθηνών κ. Πέτρου Γεωργαντζή ή του πολυγραφότατου συγγραφέα ποιητή καιφιλόλογουκ. Θανάση Μουσόπουλου είναι δύσκολο να μεταγλωττιστεί και νακυκλοφορήσει στηνΚίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα και γιατί όχι τις ΗΠΑ, την Ρωσία καιαλλού; Πόσουςμορφωτικούς ακόλουθους των πρεσβειών που βρίσκονται στη χώρα μας έχουμεκαλέσεινα ενημερώσουμε;
Οι Δελφοί, η Αρχαία Ολυμπία, η Επίδαυρος, το Πυθαγόρειο της Σάμουέχουν χαρακτηριστεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.
Τα Άβδηρα τι είναι; Μνημείο εξοχικών παραθαλάσσιων κατοικιών;
Λίγο πριν από το πολυθρύλητο μιλλένιουμ είχαμε κι εμείς οι Ρωμιοίδορυφόρο. Τον ΕΛΛΑΣ SAT.Αυτός ο δορυφόρος μήπως, λέω μήπως μπορεί να μας
προσδιορίσει περίπου τη θέση του αρχαίου μαντείου του Διόνυσου, σταορεινά της Ροδόπης, που σύμφωνα με τους ιστορικούς του αρχαίου  κόσμου ήταν ίσης αξίας μεεκείνο των Δελφών;Ο Μέγας Αλέξανδρος, και ο Αύγουστος, πατέρας του Ιούλιου Καίσαρα, πήρανχρησμόαπό το μαντείο εκείνο ότι θα κυρίευαν τον κόσμο.
Άντε παλικάρια. Όλοι μαζί, η Ελλάδα μπορεί, όπως λέει το σύνθημα τουραδιοφωνικού και τηλεοπτικού SKY. Η αειφορία, από την αρχαία εποχή,μέχρι τιςμέρες μας είναι ένας ωκεανός γνώσεων και δυνατοτήτων. Επειδή εμένα δενμουκάθονται στο στομάχι αυτά τα αρχαία, που ο πατέρας του λογισμικού καιτων υπολογιστώνΜπίλ Γκέητς επέβαλε σε όλα τα στελέχη και την στρατιά τωναπασχολούμενων στηνΜicrosoft να τα παίζουν στα δάχτυλα, ας πάμε σε άλλα. Στον καταρράκτητουΛειβαδίτη, τον μεγαλύτερο στα Βαλκάνια.
Πως τον προβάλαμε ή τον αξιοποιήσαμε; Ο καταρράκτης, οι πηγές τουΠαράδεισου, ο Νέστος, τα κύματα στις παραλίες δεν συνηγορούν για κάποιαέδρα
ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ στο πανεπιστήμιό μας; Υπάρχουν αρμόδιοι, αςαποφανθούν.
Καταφέραμε να διώξουμε από την κεντρική μας πλατεία τα τουριστικάλεωφορεία.
Να πάμε και στην πόλη την παλιά, ευτυχώς που είναι κι αυτή, ευτυχώςπου έγιναν τα όσα έγιναν. Τα αρχοντικά των καπνεμπόρων ανακαινίστηκαν,αναπαλαιώθηκαν, τα θαυμάζουν όλοι. Με τον καπνό και το μουσείο καπνούθα γίνεικάτι; Από το καπνεμπόριο μεγαλούργησε η Ξάνθη. Τώρα που η στρόφιγγαχρηματοροήςαπό την ΕΕ περιορίστηκε ας γίνει κάτι, στοιχειώδες έστω, με τον καπνόκαι τηνιστορία του.
Η αειφορία προείπα είναι ωκεανός. Μου θυμίζει τα λόγια τουΠαπαδιαμάντη για τη θάλασσα. ΄΄Τη θάλασσα, τη θάλασσα, ποιος θα τηνεξαντλήσει;΄΄
Υπόδειγμα αειφορίας αναφέρω τη ΦΕΞ, την Ακαδημία Θρακικής Τέχνης καιΠαράδοσης, τις εκδόσεις ‘Σπανίδη’.
Τώρα να πάμε στη γαστρονομία. Είναι κι αυτή ανεξάντλητη. Είναιπάραυτα η δόξα της Ξάνθης. Γλυκά, φαγητά, ξηροί καρποί, κρασιά,αλλαντικά,τυροκομικά προϊόντα κα. Όσες φορές η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση συμμετείχεσεεκθέσεις προβολής του Νομού, με την ευγενική χορηγία των παραγωγών,πρόσφερεστους επισκέπτες απλόχερα εντόπια προϊόντα. Το Επιμελητήριο διοργάνωσεεπίσειρά ετών στο χώρο της Λέσχης Εμποροϋπαλλήλων για τους επισκέπτες τηςπόληςέκθεση τοπικών εδεσμάτων με την επωνυμία ΄΄Γεύσεις Ξάνθης΄΄.
Καλά, πολύ καλά, όλα αυτά, μόνο που οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Απότο μιλλένιουμ [για να μην ξεχνάμε και τα ελληνικά] κι εντεύθεν, ότιέχει τελικόαποδέκτη τον οισοφάγο και το στομάχι, το σαβουάρ βίβρ [για να μηνξεχνάμε καιτα λίγα κολλυβογράμματα]της γαστρονομίας επιτάσσει να παρασκευάζεταιεκείνη τηνώρα. Μπροστά στον επίδοξο καταναλωτή.
Εδώ οι φτασμένοι, καταξιωμένοι, ανυπέρβλητοι πολλές φορές μαΐστορεςτης γαστρονομίας που έχουμε θα πρέπει να μας ετοιμάσουν την ομάδαεπιδείξεων.
Νέα παιδιά, με υποδομές και τεχνογνωσία, που θα είναι σε θέση ναπαρασκευάζουν μπροστά στις κάμερες και τον κόσμο, ότι θέλουμε ναπροβάλλουμε.
Διμοιρία επιδείξεων με άλλα λόγια. Έτι και έτι περαιτέρω. ΤΑ ΠΑΝΤΑΡΕΙ, ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΧΩΡΕΙ ΚΑΙ ΟΥΔΕΝ ΜΕΝΕΙ διατύπωσε κάποτε ένας μεγάλοςφιλόσοφος,ονόματι ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ. Όλα, μα όλα, εξελίσσονται. Τίποτα δεν μένει σταθερό.
Στη χώρα μας, επιτέλους αποενοχοποιήθηκε η σοκολάτα. Ευρύτατασυνιστάται η κουβερτούρα υγείας. Στη χώρα μας, επιτέλους άρχισε σεευρείακλίμακα η καλλιέργεια ενεργειακών και φαρμακευτικών φυτών. Έτσι,φτάσαμε στηνχρήση του κρόκου, του τριαντάφυλλου, της ροδιάς, του μύρτιλλου στοΚαλαμπάκιτης Δράμας, από το οποίο τον προσεχή Μάϊο, θα έχουμε και το πρώτο χάπιγια τηνκαταπολέμηση του διαβήτη. Η κυρία Μυρσίνη Λαμπράκη, η πλέονπερισπούδαστηελληνίδα σεφ, συνέγραψε ένα βιβλίο με συνταγές μαγειρικής, στο οποίοκυρίαρχηθέση έχουν τα θεραπευτικά βότανα-φυτά. Πολλά από αυτά κάλλισταμεταφέρονται καιστην ζαχαροπλαστική. Τον προσεχή Ιούνιο, για δεύτερη φορά μέσα σετέσσεραχρόνια, η ΞΑΝΘΗ φιλοξενεί Πανελλήνιο Συνέδριο Ζαχαροπλαστών. Το 21ο.
Στο συνέδριο αυτό, η εισήγησή μου θα τιτλοφορείται΄΄ θεραπευτικήζαχαροπλαστική΄΄. Φαρτσιτούρες, παρτιτούρες, συντηρητικά, πλείστα όσαδυτικήςπροέλευσης κονσερβοποιημένα ΄΄πρότυπα΄΄ γεύσεων, απολαύσεων, καιρός ναπάνεστην άκρη. Άλλοι[Ισραηλινοί]πήγαν πρώτοι στο ρόδι. Άλλοι[Δραμινοί]πήγανπρώτοιστο μύρτιλλο. Εμείς από δω από την Ξάνθη θα πάμε πρώτοι στα κράνα.
Προτείνω ζωντανή μετάδοση του συνεδρίου της ΞΑΝΘΗΣ σε όλο τον κόσμο.Η τεχνολογία το επιτρέπει, η συνείδησή μου το προτρέπει.
Είμαστε η ΄΄ΜΕΚΚΑ΄΄ της ζαχαροπλαστικής. Είχα προτείνει παλαιότερανα καθιερωθούμε σαν η πόλη του ολυμπιακού γλυκού, με κατασκευέςπαραδοσιακώντοπικού χαρακτήρα  γλυκών,καταντιστοιχία των χρονολογιών τέλεσης των ολυμπιακών αγώνων. Δεν έδωσεσημασίακανένας. Μόνο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών, ο κ.ΣωτήρηςΤσακίρογλου. Όπως και ο πρόεδρος του σωματείου ζαχαροπλαστών κ.ΑναστάσιοςΜαλαγάρης. Άντε να δούμε τώρα που κυριολεκτικά καιγόμαστε.
Το Επιμελητήριο Σερρών πάραυτα υλοποίησε παραπλήσια εκδήλωσηκατασκευάζοντας τα τρία τελευταία χρόνια μία τεράστια μπουγάτσα, ένατεράστιορυζόγαλο και απεριόριστη ποσότητα από κεφτεδάκια βοδινού κρέατος,κάνονταςγνωστά σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Αθηνών τα προϊόντα αυτάσε όλοτον κόσμο, με χώρο πρωτογενούς παραγωγής το νομό Σερρών.
Θα είναι και αυτή η πρόσκληση μία από τα ίδια, ή επιτέλους κάτι θααλλάξει;
Στο κάτω-κάτω της γραφής αν όπως λένε δεν υπάρχουν πιστώσεις, δενυπάρχει σάλιο, δεν υπάρχει μία κλπ.κλπ. ας γίνει μια εταιρία λαϊκήςβάσης.
Για να χουμε να λέμε αργότερα ότι ήμασταν παρόντες. Τρομάρα μας.
Σε κάθε περίπτωση, καλή επιτυχία σε οτιδήποτε αναληφθεί. Τώρα πουβρεθήκαμε με την πλάτη στον τοίχο, κάτι θα γίνει. ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΟΝ ΑΝΑΓΚΗ,ΚΡΑΤΕΙΓΑΡ ΠΑΝΤΩΝ.[Η ανάγκη σε κάνει ικανό για όλα].
Έτσι έλεγαν πολλά χρόνια μπροστά, αυτοί που ζούσαν σ΄ αυτή τη χώρα.
Ευχαριστώ θερμότατα.
Στέλιος Αρσενίου, Σεφ ζαχαροπλαστείου «Κάτι Άλλο».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…