Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ…για λίγους

Κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ…για λίγους

0

ΜαριάνναΞανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Εκτόςτου «κοινωνικού τιμολογίου» της ΔΕΗ βρίσκονται πολλοί πρώην δικαιούχοιαφού μετην μείωση του αφορολόγητου δεν πληρούν πλέον τα κριτήρια για ναενταχθούν.Έτσι και φόρο πληρώνουν αυτές οι κοινωνικές ομάδες αλλά και δεν μπορούνναέχουν φτηνό ρεύμα μ’ ότι αυτό επιφέρει στο επίπεδο διαβίωσης τους.
 
Αιτήσειςαπ’ αυτή την εβδομάδα
Ωςγνωστόν, μία σειρά από κοινωνικές ομάδες, με βάση τα οικονομικά,κοινωνικά ήιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, μπορούν να εξασφαλίσουν 20%-30%χαμηλότεροκόστος στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Η διαδικασία των αιτήσεων πουαφορούντο 2012 ξεκινά αυτή την εβδομάδα και θα διαρκέσει μέχρι τις 15Δεκεμβρίου. Οι«αργοπορημένοι» που θα υποβάλουν αιτήσεις αργότερα, θα ενταχθούν επίσηςαργότερα, από την ημέρα που θα ελεγχθούν τα δικαιολογητικά τους.
Η ΔΕΗσημειώνει ότι όσοι έχουν ήδη ενταχθεί στο Κοινωνικό τιμολόγιο απόπροηγούμεναέτη, δεν χρειάζεται να υποβάλουν νέες αιτήσεις, εκτός αν έχουν αλλάξειταδεδομένα και δεν είναι πλέον δικαιούχοι, οπότε είναι υποχρεωμένοι να τοδηλώσουνγια να αποφύγουν τις σχετικές κυρώσεις.
 
Οιαιτήσεις
Ηυποβολή των αιτήσεων γίνεται στα ΚΕΠ, από την ιστοσελίδα της ΔΕΗ(www.dei.gr)και στο τηλέφωνο 210 9298000 απ όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν νααναζητούνπερισσότερες πληροφορίες.
 
Οιδικαιούχοι
Δικαιούχοιτου κοινωνικού τιμολογίου είναι τέσσερις κατηγορίες καταναλωτών:
•Όσοιέχουν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο ή ίσο του ατομικού αφορολόγητουορίουμισθωτών – συνταξιούχων. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουναντιστοιχεί σεέκπτωση έως 20% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.
•Όσοιείναι γονείς τριών τέκνων και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τουςείναιμικρότερο ή ίσο από το ατομικό αφορολόγητο όριο της κατηγορίας αυτής.Τοκοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση έως 20% επίτουσημερινού οικιακού τιμολογίου.
•Όσοιείναι άνεργοι για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών, με οικογενειακόεισόδημαμικρότερο ή ίσο του ατομικού αφορολόγητου ορίου μισθωτών – συνταξιούχωνπου δενσυμπεριλαμβάνει το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες του ανέργου. Τοκοινωνικότιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση έως 30% επί τουσημερινούοικιακού τιμολογίου.
•Όσοιείναι άτομα με αναπηρία 67% ή τους βαρύνουν προστατευόμενα μέλη μεαναπηρία67%, με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο ή ίσο του ατομικού αφορολόγητουορίουπου προβλέπεται για τους γονείς τριών τέκνων. Το κοινωνικό τιμολόγιοπουλαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση έως 30% επί του σημερινού οικιακούτιμολογίου.
Τοεισοδηματικό κριτήριο ελέγχεται με βάση την εκκαθαρισμένη, κατά τοπροηγούμενοέτος, φορολογική δήλωση. Δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι για ένταξη το 2012 θακριθούνμε βάση τα εκκαθαριστικά της εφορίας που εκδόθηκαν εφέτος.
 
Ταόρια για τη χορήγηση
Γιατη χορήγηση του κοινωνικού τιμολογίου στη διάρκεια του έτους θα πρέπειηκατανάλωση ρεύματος να μην ξεπερνά, ανά κατηγορία, τα εξής όρια:
•Γιαανέργους και άτομα χαμηλού εισοδήματος το όριο τετραμηνιαίαςκατανάλωσης είναι1.400 kWh.
•Γιατρίτεκνους και άτομα με αναπηρία 1.600 kWh.
•Αν ηκατανάλωση ξεπεράσει το όριο αυτό, τότε όλες οι κιλοβατώρεςτιμολογούνται με τοκανονικό οικιακό τιμολόγιο ρεύματος, της ΔΕΗ ή εναλλακτικών προμηθευτών.
Ηυποβολή των αιτήσεων γίνεται στα ΚΕΠ, από την ιστοσελίδα της ΔΕΗ(www.dei.gr)και στο τηλέφωνο 210 9298000, απ’ όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν νααναζητούνπερισσότερες πληροφορίες.
 
Αυξήσειςέως 19% στο ρεύμα ζητά η ΔΕΗ   
Χαμηλότερηαπό 19% θα είναι η αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος από 1ηΙανουαρίου 2012 σε περίπτωση που υιοθετηθούν οι προτάσεις της ΔΕΗ προςτη ΡΑΕ,όπως διευκρινίζει με ανακοίνωσή της η επιχείρηση.
Μεαφορμή δημοσιεύματα για το ύψος των αυξήσεων του ρεύματος από τη νέαχρονιά, ηΔΕΗ σημειώνει ότι η τελική επιβάρυνση των καταναλωτών θα είναιμικρότερη του19% της αύξησης του ρεύματος καθώς στον λογαριασμό της ΔΕΗπεριλαμβάνονται καιοι μονοπωλιακές και άλλες χρεώσεις (για χρήση δικτύων, κλπ.) στιςοποίες ηεπιβάρυνση θα είναι μικρότερη. Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι το τελικόύψοςτων αυξήσεων καθορίζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας καιΚλιματικής Αλλαγής ύστερα από έλεγχο και εισήγηση της Ρυθμιστικής ΑρχήςΕνέργειας. Από τα στοιχεία που υπέβαλε στη ΡΑΕ η ΔΕΗ προκύπτει–σύμφωνα, πάντα,με την ίδια την επιχείρηση- αύξηση του κόστους από το 2010 στο 2011 τηςτάξηςτου 16% και από το 2011 στο 2012 της τάξης του 3%.
«Οι πιοπάνω αυξήσεις αφορούν μόνο το ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων (δηλ.τοκόστος ενέργειας) και ως εκ τούτου, η συνολική επιβάρυνση του τελικούλογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας – που συμπεριλαμβάνει και τιςμονοπωλιακέςαλλά και άλλες χρεώσεις – θα είναι σαφώς μικρότερη» προσθέτει ηεπιχείρηση. 
Η ΔΕΗαναφέρει τέλος ότι παρά τη δραστική μείωση στις δαπάνες μισθοδοσίας(άνω του15%) και στο σύνολο των λειτουργικών δαπανών της ΔΕΗ (17% περίπου), τοκόστοςαυξήθηκε από εξωγενείς παράγοντες όπως η επιβολή Ειδικού ΦόρουΚατανάλωσης στοφυσικό αέριο, η αύξηση των τιμών στη Χονδρεμπορική Αγορά, η μειωμένηυδροηλεκτρική παραγωγή, η αύξηση της τιμής των υγρών καυσίμων και τουφυσικούαερίου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…