Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Κι άλλες απολύσεις…κι άλλη ανεργία!

Κι άλλες απολύσεις…κι άλλη ανεργία!

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
  
«Βροχή» πέφτουν οι απολύσεις σεεπιχειρήσεις του νομού μας! Οι εργοδότες κάνοντας χρήση της ευεργετικήςγιαυτούς διάταξης του δικαιώματος που τους παρέχει ο νέος νόμος για 5%απολύσεις  καιεπικαλούμενοι πότε τηνμείωση παραγωγής και παραγγελιών, πότε οικονομοτεχνικούς λόγους,δείχνουν τηνπόρτα στους εργαζόμενους ανεβάζοντας έτσι τα επίπεδα της ανεργίας σταυψηλότεραποσοστά της που έχει δει ο νομό μας τα 10 τελευταία χρόνια. Ήτοι στους12.000εγγεγραμμένους ανέργους στα …κιτάπια του ΟΑΕΔ νούμερο που επικαλέστηκεκαι ηυπουργός Εργασίας κα Κατσέλη κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Ξάνθη.
 
2 απολύσεις στη Μάι Τεξ – απεργίαεργαζομένων
Την έξοδο είδαν 2 εργαζόμενοιστην εταιρεία Μάι Τεξ που εδρεύει στο Αυξέντιο και απασχολεί συνολικά85 άτομα.Η εταιρεία επικαλείται το 5% όμως εκείνοι υποστηρίζουν ότι η απόλυσήτους έγινεεπειδή γράφτηκαν στο κλαδικό τους σωματείο και έχουν συνδικαλιστικήδράση (άλλημια περίπτωση Βογιατζή).
Στο πλευρό τους το συνδικάτοΕργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού – Δέρματος νομού Ξάνθηςπουπραγματοποίησε 24ωρη απεργία την Παρασκευή καθώς και το Εργατικό ΚέντροΞάνθης.Ο πρόεδρος του ΕΚΞ κ. Μπεμπεκίδης περιέγραψε για άλλη μια φορά τηνδεινή θέσητων εργαζομένων και την κατάσταση πλήρους αποσύνθεσης στην αγοράεργασίας:«Συνεχώς γίνονται απολύσεις. Οι εργοδότες με το 5% μειώνουν τοπροσωπικό τουςκαι συνεχώς μεγαλώνει ο αριθμός των ανέργων. Είναι πραγματικά δραματικήηκατάσταση με την ανεργία να γιγαντώνεται συνεχώς. Το Εργατικό Κέντροσυμπαρίσταται στον αγώνα των εργαζομένων της Μάι Τεξ και θεωρούμε ότι ηαπόλυσήτους είναι παράνομη γιατί έγινε για συνδικαλιστικούς λόγους».
 
Αποκλεισμένοι από την εργασία1 στους 2 ανέργους
 Στομεταξύ νέα στοιχεία της ΕΛ. ΣΤΑΤ δείχνουνότι η αύξηση των ανέργων ήταν ραγδαία τη χρονιά που πέρασε, δείχνουν ταστοιχεία για την ανεργία το δ΄ τρίμηνο πέρυσι. Ένας στους δύο Έλληνεςπαραμένειανενεργός οικονομικά, ενώ τρεις στους τέσσερις ξένους απασχολούνται
Τα στοιχεία για την απασχόληση τοτέταρτο τρίμηνο του 2010 αποτυπώνουν την πολύ κακή κατάσταση στηνελληνικήαγορά εργασίας.
Ο δείκτης της ανεργίαςαναρριχήθηκε στο 14,2%, από 12,4% το τρίτο τρίμηνο και το 10,3% το ίδιοδιάστημα ένα χρόνο νωρίτερα (Δ΄ τρίμηνο 2009). Ο αριθμός τωνκαταγεγραμμένωνανέργων έφτασε τα 712.065 άτομα, από 621.938 και 514.401 αντίστοιχα,σημείωσεδηλαδή εντός του 2010 αύξηση 38,4%.
Σχεδόν ένας στους τέσσερις(23,5%) νέους που μετά την εκπαίδευση αναζητούν για πρώτη φορά εργασίαπαραμένει άνεργος, ενώ σχεδόν ένας στους δύο ανέργους (47,7%) δενμπόρεσε ναβρει απασχόληση σε όλη τη διάρκεια του 2010.
Η ανεργία είναι υψηλότερη στουςκαταγεγραμμένους μετανάστες (17% έναντι 13,9% για τους Έλληνεςυπηκόους.Ωστόσο, οικονομικά ενεργοί είναι τρεις στους τέσσερις ξένους (73,6%),όταν γιατους Έλληνες η αναλογία μόλις ξεπερνά τον ένα στους δύο (52,4%).Οιάνεργοι στηνσυντριπτική τους πλειοψηφία (88,4%) αναζητούν μόνιμη μισθωτή εργασίαπλήρους απασχόλησης.Από αυτούς ένας στους δύο (52,8%) παραμένει αφοσιωμένος αποκλειστικά σεαυτήτην προσπάθεια, ενώ σχεδόν δύο στους πέντε (38,4%) εξετάζει εν ανάγκηκαι τημερική απασχόληση.
Η κατανομή της ανεργίας,λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης, έχει ως εξής: το υψηλότεροποσοστόανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (23,0%).Ακολουθούν οι απόφοιτοι ανώτερης τεχνολογικής επαγγελματικήςεκπαίδευσης(16,5%) και οι απόφοιτοι τριτάξιας μέσης εκπαίδευσης (16,4%). Ταχαμηλότερα ποσοστάπαρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (8,3%) καιστουςπτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (9,7%).

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα πράσινα άλογα

Έναςαπό τους πιοσυχνούς λεξιλογικούς μύθους σχετίζεται με την αρχαιοελληνική, δήθεν,προέλε…