Κανείς δε νοιάζεται για την ΕΑΠΑΞ;

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Νέα αναβολή για τη Γενική Συνέλευση της ΕΑΠΑΞ, αφού και πάλι οιμέτοχοι δεν προσήλθαν με αποτέλεσμα να οριστεί νέα ημερομηνία για τηνεπαναληπτική συνέλευση στις 3 Αυγούστου 2011. Με λίγα λόγια, οι μέτοχοικαλούνται, με βάση τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, να βάλουν το«λουκέτο»στην εταιρία κατά την κορύφωση του καλοκαιριού, αν και δεν είναι βέβαιοότι θαπροσέλθουν και πάλι, ώστε να πραγματοποιηθεί η ΓΣ. Να σημειωθεί ότι οεκπρόσωπος του δήμου Ξάνθης κ. Δημήτρης Μπένης προσήλθε στο γραφείο τουπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΑΠΑΞ κ. Αλέκου Κυριακίδη, αλλάαποχώρησε λόγω υποχρεώσεων, προτιθέμενος, κατά πως δήλωσε, να κληθείγια ναπαραστεί στη ΓΣ.
Συγκεκριμένα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης συμπεριλαμβάνονται:1) έγκριση ισολογισμού, 2) απαλλαγή μελών ΔΣ για τη χρήση του 2010, 3)εφαρμογήτων διατάξεων 47 και 48 του Ν. 2190/20 για λύση και εκκαθάριση τηςεταιρίας καιορισμός εκκαθαριστών και 4) διάφορα.
Το κλίμα του κλεισίματος της εταιρίας αντιστρέφεται ωστόσο, καθώς οκ. Κυριακίδης προτίθεται –όταν τελικά πραγματοποιηθεί η ΓΣ- ναπροτείνει,αξιοποιώντας την έκφραση του νόμου, να μην οδηγηθεί σε λύση η εταιρία,αλλά ναεξυγιανθεί με τη μορφή μονοπρόσωπης, αναλαμβάνοντας να αξιοποιήσει τηνακίνητηπεριουσία του δήμου. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τουδήμουΞάνθης κ. Χρίστος Πούλιος, που ήταν ο μόνος που βρέθηκε στην ΕΑΠΑΞ,προκειμένουνα παρακολουθήσει τη συνεδρίαση, δεν υιοθέτησε εξαρχής αρνητική στάση,μιας καιη αξιοποίηση των ακινήτων του δήμου αποτελεί πάγιο αίτημα των «Πολιτώνγια τηνΑλλαγή», αλλά εξέφρασε επιφυλάξεις κατά πόσο θα είναι δυνατόν ναεπιτελεστείμία τέτοια λειτουργία σε τόσο «σαθρά θεμέλια».
 
Α. Κυριακίδης: «έχουμε βάσιμους λόγους να ζητήσουμε τηνεξυγίανσητης εταιρίας»
Ο κ. Κυριακίδης, σχολίασε αρχικά ότι πράγματι αποτελεί ένα θέμα ηαπουσία των μετόχων, αλλά αυτά συμβαίνουν συχνά στις ανώνυμες εταιρίες.Αναφορικά με την πρότασή του για συνέχιση της λειτουργίας της εταιρίας,υποστήριξε ότι η διαζευκτική διατύπωση του νόμου που δίνει τηδυνατότητα ναπροωθηθεί λύση και εκκαθάριση ή άλλο μέτρο εφόσον συντρέχουν βάσιμοιλόγοι,είναι το «πάτημά» του, ώστε αποφύγει η εταιρία το «λουκέτο».Σημειώνοντας δε,ότι αυτοί οι βάσιμοι λόγοι συντρέχουν για την ΕΑΠΑΞ, εξήγησε ότι έχειυπολογιστε ότι υπάρχει ένα ισοζύγιο ανάμεσα σε υποχρεώσεις καιαπαιτήσεις τηςεταιρίας και συγκεκριμένα, όπως ανέφερε: «έχω αναθέσει σε δικηγόρο ναεκδώσειδιαταγή πληρωμής σε βάρος των δήμων Πιερέων και Ελευθερών, εφόσονδιαπιστώθηκεότι τελικά δεν τίθεται θέμα παραγραφής, οι υποχρεώσεις των οποίων προςτηνεταιρία ανέρχονται στα 450.000 ευρώ. Επίσης, έχουμε να παίρνουν 145.000ευρώαπό ευρωπαϊκά προγράμματα με το δήμο Βιέννης, Βενετίας και Γενεύης,όπου δε θαμπορούσαμε βέβαια να διεκδικήσουμε δικαστικά. Συμπεριλαμβανομένης τηςαξίας τωνμετοχών σήμερα, αλλά και του ακινήτου της ΕΑΠΑΞ μπορεί να επέλθειισοζύγιο καιαυτό θα επικαλεστώ». Μάλιστα, ο κ. Κυριακίδης, με βάση την αλλαγή τουκαταστατικού το 2007, πρότεινε να ενταχθεί στις νέες δράσεις τηςεπιχείρησηςκαι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δήμου ή να μετατραπεί καθ’ολοκληρίαν σε τέτοια.
Για την τύχη των 4 εργαζομένων της εταιρίας έδειξε ιδιαίτερηευαισθησία και προβληματισμό, καθώς με τον Καλλικράτη δημιουργείταινομικόκώλυμα και δεν υπάρχει καθολικός διάδοχος, ώστε να αναλάβει και τουςεργαζομένους.
 
Χ. Πούλιος: «Μες την τραγικότητά της, η κωμωδία συνεχίζεται…»
«Η κατάσταση πραγματικά θα ήταν για γέλια, αν δεν ενείχε τηντραγικότητα ότι μιλάμε για μία δημοτική επιχείρηση, γιατί η ΕΑΠΑΞμπορεί ναείναι ανώνυμη, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών ανήκει στοδήμο [47%]και τη ΔΕΥΑΞ [27%]», τόνισε ο κ. Πούλιος για την μη παράσταση τωνμετόχων στηΓΣ, αναρωτώμενος γιατί οι φορείς που αποτελούν μικρομετόχους της ΕΑΠΑΞδείχνουντόση αδιαφορία και αν καταλαβαίνουν ότι είναι συνυπεύθυνοι για τηνκατάστασητης εταιρίας. 
Ο κ. Πούλιος εξέθεσε τις επιφυλάξεις του κατά πόσο είναι δυνατόνομικά να αποφασιστεί η συνέχιση της εταιρίας, τη στιγμή που στηνημερήσιαδιάταξη θέμα αποτελεί η λύση και εκκαθάρισή της, ενώ την κριτική τουεστίασεγια άλλη μια φορά στη διαχείριση της εταιρίας κατά τη λειτουργία της:«- θα τολέω σε όλους τους τόνους. Με λύσεις και εκκαθαρίσεις αμαρτωλών εταιριώνδε σφουγγαρίζονταιαμαρτίες του παρελθόντος, και δεν σφουγγαρίζονται ευθύνες συγκεκριμένωνανθρώπων που θήτευσαν εδώ μέσα όλα αυτά τα χρόνια και «δίκηναυτοκρατόρων» σ’αυτές τις εταιρείες, μη έχοντας καμία δημοκρατική ευαισθησία καιλειτουργία σταδιοικητικά συμβούλια, παίρνοντας αδιαφανείς αποφάσεις που οδήγησαν τηνεταιρίασε αυτό το χάλι». Ο κ. Πούλιος άσκησε δριμεία κριτική κατά τουδημάρχου,στηλιτεύοντας ότι ο τελευταίος που πριν 6 μήνες έλεγε ότι «και να μηνυπήρχε ηΕΑΠΑΞ θα έπρεπε να την έχουμε εφεύρει», τώρα αποφασίζει να την κλείσεικαι αυτόγια τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αποδεικνύει ότιαντιλήφθηκετο μέγεθος των κακοδιαχειρίσεων και των παράνομων διαδικασιών οι οποίεςλάμβαναν χώρα όλα αυτά τα χρόνια».
Παράλληλα, εξέφρασε και την αλληλεγγύη των «Πολιτών για την Αλλαγή»για την τύχη των εργαζομένων, αλλά υπογράμμισε ότι αυτό δεν πρέπει νααποτελείπροκάλυμμα για τη συνέχιση αδιαφανών λειτουργιών της επιχείρησης.
Στο ερώτημα κατά πόσο πιστεύει ότι μπορεί να εισπραχθούν οι απαιτήσειςτης ΕΑΠΑΞ ο ίδιος απάντησε: «Ζήσε Μάη μου να φας τον Αύγουστο τριφύλλι»καιαναρωτήθηκε γιατί δεν είχαν διεκδικηθεί ως τώρα.
Πάντως, στο θέμα της μετατροπής της ΕΑΠΑΞ σε εταιρία αξιοποίησηςακίνητης περιουσίας του δήμου δεν ήταν κάθετα αρνητικός, επισημαίνονταςότι ησύσταση ενός τέτοιου φορέα αποτέλεσε από την αρχή επιδίωξη καιπροσωπική του κ.Πούλιου, αλλά και την παράταξης, με το σκεπτικό ότι μόνο έτσι,δημιουργώνταςδηλαδή μία σταθερή δεξαμενή ιδίων πόρων, ο δήμος θα αποκτήσει ένασταθερό πόδιγια να πάψει να είναι απολύτως εξαρτώμενος από τις εκάστοτε διαθέσειςτηςΠολιτείας. ωστόσο, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις κατά πόσο θα μπορούσεκάτιτέτοιο να επιτευχθεί μέσα από τη μετεξέλιξη της ΕΑΠΑΞ. «Κακά τα ψέματακουβαλάει πολύ αμαρτωλό παρελθόν δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσει ναχτιστεί κάτιτέτοιο, όπως το οραματιζόμαστε εμείς, σε σαθρά θεμέλια. Αυτό είναι έναθέμα πουθα μας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…