Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Καλωσόρισαν τους συμμαθητές τους από τα Χανιά

Καλωσόρισαν τους συμμαθητές τους από τα Χανιά

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Εκλεκτούς μουσαφίρηδες είχαν 15 μαθητές του λυκείου της Γλαύκης τηνπροηγούμενη εβδομάδα, φιλοξενώντας στα σπίτια τους ισάριθμους μαθητέςκαιμαθήτριες από το 4ο Λύκειο Χανίων, οι οποίοιβρέθηκαν στην περιοχήστα πλαίσια μιας συνεργασίας που αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο σχολείωναπό τηναρχή της χρονιάς. Δεκαπέντε χανιωτάκια με τη συνοδεία δύο καθηγητριώνέφτασανστην Ξάνθη την Πέμπτη και για 4 ημέρες φιλοξενήθηκαν στις οικογένειεςμαθητώναπό 7 χωριά της Ορεινής περιοχής, Γλαύκη, Σάτρες, Τέμενος, Προσήλιο,Σμίνθη,Κότινο και Πάχνη. Στη διάρκεια της εκδρομής τους έκαναν ένα μεγάλοπικ-νικ στοβουνό με μουσική και χορό, επισκέφθηκαν την παλιά Πόλη της Ξάνθης καιτοΛαογραφικό Μουσείο, τη Λίμνη Βιστονίδα και τα Τέμπη του Νέστου.
 
«Ενώνοντας» τα δύο άκρα της Ελλάδας
Η πρωτοβουλία αυτής της συνεργασίας ανήκει στους εκπαιδευτικούςΓιώργο Τσίμα και Μάρκο Κρέοντα από την Ξάνθη και Άρτεμις Σερδάκη καιΔέσποιναΚατσαραγάκη, οι οποίοι παρακίνησαν στα πλαίσια του προγράμματος,συνολικά 30μαθητές, να αναπτύξουν επικοινωνία μεταξύ τους ανταλλάσσονταςπληροφορίες γιατις περιοχές στο άλλο άκρο της Ελλάδας και δημιουργώντας μαζί τουςδεσμούς καισε προσωπικό επίπεδο. Η επικοινωνία αυτή που ξεκίνησε με ηλεκτρονικάμηνύματακαι επεκτάθηκε σε τηλεφωνήματα, σχεδόν καθημερινά σε κάποιεςπεριπτώσεις,κορυφώθηκε με τη συνάντηση των μαθητών, όπου, όπως απέδειξαν οιεντυπώσεις, οιπροσδοκίες ήταν κατώτερες, της όμορφης συνάντησης και της πολύτιμηςεμπειρίαςπου αποκόμισαν και οι δύο πλευρές. Επόμενος στόχος είναι να καταφέρουνκαι οιμαθητές της Γλαύκης να ταξιδέψουν στα Χανιά για να φιλοξενηθούναντιστοίχως στασπίτια των φίλων τους, ωστόσο, με δεδομένο ότι το πρόγραμμα δενυποστηρίζεταιαπό χρηματοδότηση, αντιμετωπίζονται κάποια οικονομικά προβλήματα για τημετάβαση των μαθητών. Ωστόσο, από μέρους καθηγητών και μαθητών υπάρχειτόσηεπιθυμία γι’ αυτό το ταξίδι που μεταφράζεται σε αισιοδοξία ότι τοπρόβλημα θαλυθεί και θα βρεθεί η χρηματοδότηση. Μάλιστα, από την πλευρά τηςΓλαύκηςτονίζεται η υποστήριξη από μέρους της υπεύθυνης πολιτιστικώνπρογραμμάτων τηςΔευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Ράνιας Εξάρχου, καθώς η δράσηεντάσσεταιστο πρόγραμμα «Ελληνική μουσική και τραγούδι».
 
Η ομορφιά της επικοινωνίας και της συνάντησης
Αναφορικά με την ανάληψη της πρωτοβουλίας, ο κ. Τσίμας εξηγεί ότι:«είχαν γίνει επισκέψεις και παλαιότερα. Ως εκπαιδευτικοί διαπιστώσαμεότι οιμαθητές μας με πολύ μεγάλη αγάπη και ενδιαφέρον υποδέχονταν τουςμαθητές απόάλλα σχολεία και είχαν πάρα πολύ όρεξη και διάθεση να τους ξεναγήσουνστον τόποτους και να τους μιλήσουν για την περιοχή τους. Με αφορμή αυτή τη στάσητουςφέτος πήγαμε ένα βήμα παραπέρα, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη επικοινωνίαςαπό τηναρχή της χρονιάς. Μάλιστα, στην προκειμένη περίπτωση αναζητήσαμε καιτουςσυμβολισμούς. Τα σχολεία μας βρίσκονται στα δύο άκρα της Ελλάδας, τοέναπροέρχεται από αγροτική περιοχή, το άλλο από καθαρά αστική».
Ακόμη, ο κ. Τσίμας σημειώνει ότι το πρώτο στάδιο της εξ αποστάσεωςεπικοινωνίας εκτυλίχθηκε πολύ καλά γι’ αυτό και αποφασίστηκε η εκδρομή.Προσθέτει ακόμη, ότι για τα παιδιά του λυκείου της Γλαύκης ηεπικοινωνίαγινόταν από το σχολείο, καθώς δεν έχουν ίντερνετ στο σπίτι, ωστόσοαργότεραεπεκτάθηκε και στα κινητά τηλέφωνα και σε κάποιες περιπτώσεις έγινε καικαθημερινή.
 
«Συναντήσαμε ανοιχτούς και ζεστούς ανθρώπους»
Η εμπειρία της συνάντησης, όπως ομολογούν οι ίδιοι οι μαθητές, ήτανπολύτιμη και η επικοινωνία που αναπτύχθηκε εντυπωσιακή. Ο χρόνος πουχρειάστηκεγια να φύγει η πρώτη αμηχανία ήταν ελάχιστος και οι φιλοξενούμενοιένιωσαναμέσως άνετα στο καινούργιο αυτό περιβάλλον, ενώ και οι μαθητές τηςΓλαύκηςήταν ενθουσιασμένοι από την εμπειρία της φιλοξενίας των φίλων τους.Χαρακτηριστικά, η Σελήμ, μαθήτρια Β’ Λυκείου από τη Γλαύκη ανέφερε ότι:«στηναρχή νομίζαμε ότι δεν θα τα καταφέρουμε, αλλά τελικά τα καταφέραμε καιθέλουμεκι εμείς πάρα πολύ να πάμε στα Χανιά για να δούμε και το δικό τουςπεριβάλλον».Η Σελτζάν, συμμαθήτριά της Σελήμ, προσθέτει ότι από την αρχήενθουσιάστηκε μετο πρόγραμμα και η επαφή με τους μαθητές από τα Χανιά τους έκανε ναμάθουςπολλά, όπως οι διαφορετικές λέξεις που χρησιμοποιούν για ορισμέναπράγματα.  Ενθουσιασμένοιαπό τησυνάντηση ήταν και ο Αϊντήν και ο Γιώργος που επικοινωνώντας από ταΧριστούγεννα διαπίστωσαν τα κοινά τους ενδιαφέροντα και ακολουθώνταςτην ίδιακατεύθυνση θα θεωρούσαν ευχάριστη εξέλιξη να συναντηθούν και στοπανεπιστήμιο.Ο Αϊντήν μάλιστα εξέφρασε την έντονη επιθυμία να γνωρίσει την κρητικήμουσική.Ο Γιώργος σημείωσε ότι: «μ’ ενδιέφερε από την αρχή πάρα πολύ όλο τοπρόγραμμα,τόσο για την εκδρομή, για τις συνήθειες και την κουλτούρα των ανθρώπωνπου θαμάθαινα, αλλά και η δυνατότητα γνωριμίας με συνομηλίκους μου. Εδώ,αποκόμισατις καλύτερες εντυπώσεις, οι άνθρωποι είναι πάρα πολλοί καλοί και όλατα παιδιάέχουν να λένε για τη φιλοξενία και το πώς ένιωσαν. Κι εγώ είμαι απόλυταευχαριστημένος».
Πρόσθεσε επίσης ότι ιδιαίτερη εντύπωση του έκανε ότι σε μερικά χωριάοι γυναίκες φοράνε ακόμα παραδοσιακές στολές και καθημερινά, ενώ τόνισεπόσοπολύ του άρεσαν τα κτίρια της Παλιάς Πόλης. Και η συμμαθήτριά τους ηΜαρίασυμφωνεί με τις θετικές εντυπώσεις του χωριού, σχολιάζοντας ότι τόσο τααγόρια,αλλά κυρίως τα κορίτσια έχουν πολύ όμορφα χαρακτηριστικά. «Δεν ήταντόσοπερίεργα όσο περιμέναμε, νομίζαμε ότι θα είναι πιο κλειστοί, αλλάτελικά είναιπάρα πολύ ανοιχτοί», συμπλήρωσε η ίδια, εκφράζοντας επίσης τονενθουσιασμό πουμοιράζονται και οι δικοί της συμμαθητές για την επικείμενη επίσκεψη τωνμαθητώντης Γλαύκης στην πόλη τους: «από τώρα προετοιμαζόμαστε».
Με τη σειρά της και η συνοδός καθηγήτρια κ. Άρτεμις Σερδάκηαναφέρθηκε στην πρωτοβουλία, χαρακτηρίζοντάς την μία «μία καταπληκτικήεμπειρίακαι για τα παιδιά και για εμάς». Μάλιστα, με έμφαση τόνισε ότι:«βρήκαμε μίαανοιχτή αγκαλιά και μας συγκίνησε ιδιαίτερα αυτό» και εξέφρασε τηνεπιθυμία καιτις προσπάθειες που θα καταβληθούν για να συνεχίσουν αυτή τη δράση ταδύοσχολεία, κάνοντας νύξη ωστόσο παράλληλα στην ανάγκη να υποστηριχτεί ηπρωτοβουλία από κεντρικούς και αυτοδιοικητικούς θεσμούς.
Η κ. Σερδάκη τέλος σημειώνει ότι ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό ότι: «σεκάθε χωριό που πηγαίναμε οι άνθρωποι περίμεναν για να μας υποδεχτούν.Αυτό τοέζησα στα παιδικά μου χρόνια, αλλά τώρα πια δεν υπάρχει στην Κρήτη».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα πράσινα άλογα

Έναςαπό τους πιοσυχνούς λεξιλογικούς μύθους σχετίζεται με την αρχαιοελληνική, δήθεν,προέλε…