Ηλεκτρονική Φ(ά)ΠΑ στους αγρότες

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
«Φύλλο και φτερό» κάνουν στην Εφορία τις δηλώσεις των αγροτών γιατην επιστροφή του ΦΠΑ. Οι εξονυχιστικοί και απανωτοί έλεγχοι και οιδιασταυρώσεις στοιχείων καθώς και τεχνικά προβλήματα στο ηλεκτρονικόσύστηματης Εφορίας, λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος – όπως αναφέρουν οιυπάλληλοι-  αποτελούν τιςαιτίες καθυστέρησης τηςπληρωμής του ΦΠΑ που ανέρχεται σε 5 εκ. ευρώ και αφορά πάνω από 5.000αγρότες(γεωργούς – κτηνοτρόφους) του νομού μας.
 
Πέρασαν άλλες 10 μέρες…
Με βηματισμό χελώνας πάει η διαδικασία στην Εφορία και ενώ οπροϊστάμενος της ΔΟΥ Ξάνθης στις 20 Μαΐου μέσα από το «Ε» ζητούσε απότουςαγρότες πίστωση χρόνου 10 ημερών μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία τωνελέγχωνκαι να κοπούν τα εντάλματα πληρωμής:«Χρειαζόμαστε ακόμη 10 μέρες για ναολοκληρώσουμε τους ελέγχους», έλεγε τότε ο κ. Φαρμάκης, ωστόσο πέρασαν20 μέρεςκαι ακόμη δεν έχει τελεσφορήσει όλη η διαδικασία και οι αγρότες τουνομού είναιαναγκασμένοι απλά να περιμένουν…
 
Απ’ το τμήμα ΦΠΑ στο Τμήμα Εσόδων
Στη φάση αυτή η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης τουελέγχου νομιμότητας των αιτήσεων από το τμήμα του ΦΠΑ, στις 31/5,  όπου γίνεται διασταύρωσητων δηλωθέντωνστοιχείων με τα παραστατικά για τυχόν ανεύρεση εικονικών παραστατικών,έχουνεκδοθεί ΦΕΚ και έχουν μεταφερθεί στο τμήμα Εσόδων όπου γίνεται έλεγχοςόλων τωνφορολογικών στοιχείων με νέα διασταύρωση για τυχόν οφειλές με τιςοποίες γίνεταισυμψηφισμός Επίσης γίνεται η τακτοποίηση και το τελικό ξεκαθάρισμα. Ανβρεθείεκκρεμότητα οι αγρότες αυτοί ενημερώνονται μέσω της ΕΑΣ προκειμένου νατηντακτοποιήσει ενώ παράλληλα βγαίνει το τελικό ποσό που δικαιούται οαγρότης.
 
«Δεν αντέχει το σύστημα»
Όμως στην πίστωση χρόνου των 10 ημερών που ζητούσε ο προϊστάμενοςπροφανώς δεν έλαβε υπ’ όψιν του ένα καθαρά τεχνικό θέμα…Γιατί στο τμήμαΕσόδων  συμβαίνει τοεξής τραγελαφικό πουκαταδεικνύει τα τεχνικά κενά και εν γένει την προχειρότητα με την οποίαστήθηκετο ηλεκτρονικό σύστημα της Εφορίας. Σημειώνεται ότι γίνεται εκτύπωσητωνκαταστάσεων οι οποίες ελέγχονται από το υπουργείο. Όπως πληροφορηθήκαμεόμως  από υπάλληλουςτο σύστημα καταρρέειμε παραπάνω από μία εκτύπωση την ημέρα , λόγω υπερφόρτωσης. Κάποιοι  όμως κάνουν λόγω γιαμεθόδευση ώστε ναυπάρξουν οι καθυστερήσεις, προβάλλοντας ως αιτιολογία την μη ύπαρξηχρημάτων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπαλλήλων στο Τμήμα Εσόδων το πότε θατελειώσει η διαδικασία οφείλεται καθαρά στο πότε θα επιλυθούν τατεχνικάπροβλήματα και όπως υπολογίζουν από 1 μέρα έως και 3 μήνες!!!
 
Δεν βρέθηκαν πλαστά τιμολόγια
Όπως είναι γνωστό η Ξάνθη έχει βεβαρυμμένο ιστορικό καθώς παλαιότεραείχαν βρεθεί εικονικά παραστατικά. Αυτό επιβεβαιώνει και ο κ. Φαρμάκηςσεδηλώσεις του στο «Ε» (20/5) : «Είμαστε πολλοί προσεκτικοί καθώςπαλιότερα είχανβρεθεί εικονικά τιμολόγια και δεν θέλει κανείς να το διακινδυνεύσει».Και αυτόςθεωρείται ο κύριος λόγος που το υπουργείο έδωσε εντολή γιαεξονυχιστικούςελέγχους στην Ξάνθη. Πάντως μέχρι στιγμής σύμφωνα με πληροφορίες μας,δεν έχειβρεθεί καμιά περίπτωση με εικονικό τιμολόγιο. Σ’ ότι αφορά την Ροδόπη,πουλέγεται ότι έχει αποδοθεί η επιστροφή του ΦΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίεςμας, έχειαποδοθεί μόνο σε 1.200 αγρότες έναντι 12.000 αγροτών στο νομό.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…