Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η στοματική υγεία μπήκε στα σχολεία

Η στοματική υγεία μπήκε στα σχολεία

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Ενημερωτική ημερίδα για τοπρόγραμμα που έχει ήδη κινητοποιήσει οδοντιάτρους και εκπαιδευτικούςσχετικά μετην αγωγή στοματικής υγείας με τη μέθοδο της βιωματικής άσκησης στασχολεία θαπραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Οκτωβρίου και ώρα 9.00 πμ στην Κομοτηνήκαι τοξενοδοχείο Arcadia. Την ημερίδα διοργανώνουν οι ΟδοντιατρικοίΣύλλογοι Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου σε συνεργασία με τις διευθύνσειςΑ/βάθμιαςκαι Β/βάθμιας Εκπαίδευσης των τριών νομών της Θράκης.
Το πρόγραμμα που εφαρμόζεταικεντρικά από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και πρόσφαταυλοποιείται σεσυνεργασία με το υπουργείο Υγείας αφορά σε μαθητές δημοτικών, γυμνασίωνκαιλυκείων και αποτελεί ένα ευχάριστο και βιωματικό τρόπο για να μάθουν ταπαιδιάγια τη στοματική υγιεινή και όλες τις παραμέτρους της, την πρόληψη, τιςνόσους,τη φροντίδα, τη σωστή διατροφή, το οδοντικό τραύμα και τις λιγάκι«παρεξηγημένες» επισκέψεις στον οδοντίατρο.
Σε πρώτο στάδιο αναλαμβάνουν οιεκπαιδευτικοί να δώσουν στα παιδιά τις χρήσιμες πληροφορίες, όχι μέσωδιδασκαλίας, αλλά με παιχνίδια, χειροτεχνίες, οπτικοακουστικά μέσα καιιστορίεςγύρω από τον κόσμο της Οδοντιατρικής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και τηνεπίσκεψη οδοντιάτρου, ενώ στο τέλος της χρονιάς παρουσιάζονται οιεργασίες τωνμαθητών.
Στη Θράκη οι οδοντιατρικοίσύλλογοι διοργανώνουν χρόνια τώρα παρεμβάσεις σε σχολεία για τηγνωριμία τωνμαθητών με τον οδοντίατρο και τη στοματική υγιεινή και κυρίως μέσω τουπρογράμματος του Σχολικού Προσανατολισμού, ωστόσο εδώ και δύο χρόνια τοπρόγραμμα έχει μπει σε νέα βάση, με περισσότερο συντονισμό, εργαλεία,βιωματικές μεθόδους, ενώ στο τέλος δίδεται και πιστοποιητικό συμμετοχήςστουςεκπαιδευτικούς.
«Η στοματική υγιεινή είναι έναςσημαντικός πυλώνας της σύγχρονης Υγείας και η εισαγωγή της στα σχολείααποτελείμία σημαντική επαφή και γνωριμία των μαθητών με το στόμα και τα δόντιατους,αλλά και μια ενδιαφέρουσα εμπειρία για τους καθηγητές. Από το ξεκίνηματουπρογράμματος, οι οδοντίατροι εργαζόμαστε εθελοντικά, προκειμένου νατονωθεί τοενδιαφέρον για την πρόληψη και τη φροντίδα της στοματικής υγιεινής»,σημειώνειο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ανδρέας Πανταζόπουλος,ο οποίοςεξηγεί ότι: «στόχος της ημερίδας είναι η ευαισθητοποίηση και ηενημέρωση τωνεκπαιδευτικών και του κοινού και στους 3 νομούς της Θράκης για τηδιεύρυνση τουπρογράμματος». 
Επίσης, ο κ. Πανταζόπουλοςεπεξηγώντας τη χρησιμότητα του προγράμματος επισημαίνει ότι στην Ξάνθηπαρατηρούνται μεγάλα ποσοστά τερηδόνας, ιδιαίτερα σε ηλικίες άνω των40-45,πράγμα που δείχνει ότι δεν υπάρχει η ανάλογη ενημέρωση, ωστόσο οιαριθμοίυποχωρούν στις μικρότερες ηλικίες και άρα η πληροφόρηση καιευαισθητοποίησηείναι κρίσιμη για τους μαθητές του νομού μας.
Στην ημερίδα του Σαββάτου,εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και των τριών νομών μπορούν νασυμμετάσχουναντλώντας πληροφορίες για τις δυνατότητες και τους στόχους τουπρογράμματος,καθώς και τον τρόπο που δρομολογείται η υλοποίησή του στα σχολεία. Μετάτοτέλος της εκδήλωσης θα χορηγηθούν στους συμμετέχοντες ΠιστοποιητικάΠαρακολούθησης και Εκπαίδευσης.
Στην ημερίδα θα μιλήσουν οΚωνσταντίνους Ουλής, καθηγητής Οδοντιατρικής Σχολής ΠανεπιστημίουΑθηνών,επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, ο οποίος θα μιλήσει για «τοπρόγραμμαπροαγωγής και καταγραφής της Στοματικής Υγείας του ελληνικού πληθυσμού,ΔράσηΒ1: Εφαρμογή της Αγωγής Υγείας με τη μέθοδο της Βιωματικής Μάθησης στασχολεία», η Ζωή Κασαπίδου, ψυχολόγος, στέλεχος του Κέντρου ΠρόληψηςΑλεξανδρούπολης για την «ψυχολογική αξία και τη σημασία της ΒιωματικήςΜάθησηςστην Αγωγή της Στοματικής Υγείας», η Κωνσταντίνα Ταουφίκ, οδοντίατρος,επιστημονικός συνεργάτης Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών,η οποίαθα παρουσιάσει το υποστηρικτικό υλικό και την επιστημονική βάση τωνμηνυμάτωνπου πρέπει να δίδονται στην αγωγή Στοματικής Υγείας, ο ΓιώργοςΞανθόπουλος,εκπαιδευτικός Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ξάνθης, που θα παρουσιάσει τοντρόποεφαρμογής με παραδείγματα υλοποίησης του προγράμματος στην Α/βάθμιαΕκπαίδευσηκαι η Μαίρη Κοσμίδου, εκπαιδευτικός Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης,που θακάνει το ίδιο για το χώρο της Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νο mood(y’s)

Σίγουρα τα κυβερνητικά στελέχη έκαναν τον εύλογο συνειρμό. Η έκθεση της Moody’s που δημοσι…