Η πόλη μας στο διάβα του χρόνου

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Το οδοιπορικό στην Ξάνθη του χθεςκαι του σήμερα συνεχίζεται, αποτυπώνοντας τα σημάδια του χρόνου στηνπόλη καιτη ζωή μας. Σε αυτό το δεύτερο μέρος της περιπλάνησης, ο φακός του «Ε»φεύγειαπό το κεντρικό σημείο της πόλης μας και περιπλανιέται σε γνώριμασοκάκια,γωνιές, κτίρια και δρόμους, που όμως έχουν αλλάξει εντελώς είτε λόγωτης φθοράςτου χρόνου, είτε εξαιτίας των παρεμβάσεων που μεσολάβησαν για τηδημιουργίαμιας σύγχρονης πόλης. Στην παρουσίαση εντάσσεται το κτίριο τηςΔημοτικήςΑγοράς, η πλατεία Αντίκα, ο ποταμός Κόσυνθος, η 28ηςΟκτωβρίου και ηΠαλιά Πόλη, όπου αποτυπώνεται η διατήρηση και αναπαλαίωση των παλαιώναρχοντικών που αποδεικνύει την επιτυχία της προσπάθειας να συντηρηθεί οπαραδοσιακός οικισμός, αφήνοντας το χρώμα της παράδοσης μέχρι σήμεραολοζώντανοκαι αναλλοίωτο στην πόλη μας
Οι εικόνες του χθες συναντώνταςτον καθρέφτη τους στο σήμερα μαρτυρούν τις αλλαγές όχι μόνο στην εικόνατηςπόλης μας, αλλά και στον τρόπο ζωής, την καθημερινότητα, τις ανάγκεςκαι τελικάτην ψυχοσύνθεσή μας. Τα σημάδια του χρόνου αναδεικνύονται ως οδηγοί τουτρόπουπου η Ξάνθη διαχειρίστηκε την κληρονομιά της και διαμόρφωσε τις ανάγκεςτης στοσήμερα.
Για άλλη μια φορά επισημαίνουμεότι το φωτογραφικό υλικό από το λεύκωμα του Θωμά Εξάρχου «Ξάνθη, ματιάστο χθεςτης πόλης μέσα από φωτογραφίες». Ωστόσο, τις φωτογραφίες από τη γέφυρατουΚόσυνθου και την 28ης Οκτωβρίου μας παρείχε απότο προσωπικό τουαρχείο ο συμπολίτης κ. Γιώργος Λαζαρίδης και τον ευχαριστούμε θερμά γι’αυτό.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…