Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μέγιστο κίνδυνο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μέγιστο κίνδυνο

0

Ανοιχτή επιστολή στην Καγκελάριοτης Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τονΠρόεδρο της ΓαλλικήςΔημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί απέστειλε μεταφρασμένη και δημοσιεύει στο«Ε» οξανθιώτης ιστορικός Νίκος Κωνσταντινίδης, κρούοντας τον κώδωνα τουκινδύνου γιατη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πλήγμα που δέχεται η πορεία προςτηςΕυρωπαϊκή Ολοκλήρωση μέσω των χειρισμών τους στη δυσχερή αυτήοικονομικήσυγκυρία. Καλεί σε ενότητα και πρόταξη του συλλογικού ευρωπαϊκούσυμφέροντος.
 
Ανοιχτή επιστολή σε Μέρκελ καιΣαρκοζί
Εξοχότατη κυρία Καγκελάριε,Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,
Είναι σε όλους γνωστό ότι τοοικοδόμημα που σήμερα αποτελεί την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το αποτέλεσμαομαδικήςδουλειάς και σκληρής πορείας δεκαετιών ολόκληρων. Κυρίως όμως αποτελείτοαποτέλεσμα του οράματος και εργασίας μεγάλων μορφών της ΕυρωπαϊκήςΙστορίας:του Robert Schuman, του Jean Monnet, του Karl Arnold και του KonradAdenauer.Ταυτόχρονα όμως αποτελεί το αποτέλεσμα της φιλόπονης δουλειάς των λαώντηςΓαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου και τουΛουξεμβούργου, που έβαλαν λιθαράκι-λιθαράκι τα θεμέλια τουοικοδομήματος τουΕυρωπαϊκού Κεκτημένου, που σήμερα απολαμβάνουν 27 λαοί της Ευρώπης καιαποζητούν πολλοί άλλοι λαοί.
Όμως αυτό το λαμπρό οικοδόμημααπειλείται με ολοκληρωτική κατάρρευση, λόγω μιας χρηματοπιστωτικήςκρίσης, πουξεκίνησε και ανδρώθηκε, επειδή η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση δεν είχεθωρακίσει τονεαυτό της αρκετά. Διότι ενώ δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,ταυτόχρονα έπρεπε να είχαν λειτουργήσει και τα εξής:
i. Το Θεσμικό Πλαίσιο Λειτουργίαςτων χρηματοπιστωτικών αγορών.
ii. Ο Μηχανισμός Στήριξης τωνΟικονομιών των χωρών μελών.
iii. Ο Μηχανισμός Στήριξης τουΕυρωπαϊκού Νομίσματος.
iv. Ο Ευρωπαϊκός ΟίκοςΑξιολόγησης των οικονομικών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Αν όλα αυτά είχαν λειτουργήσει,οι περιώνυμες «αγορές» δεν θα ήταν ελεύθερες να πωλούν «τοξικά»προϊόντα, ούτενα στοιχηματίζουν σε φανταστικά σενάρια πτωχεύσεων και να αποκομίζουντεράστιαπραγματικά κέρδη συνεπικουρούμενες από τους (ιδιωτικούς) οίκουςαξιολόγησης.
Αντί να γίνουν όλα τα παραπάνω,ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2008, οι δύο κυριότερες συνιστώσες τηςΕυρωπαϊκήςΟλοκλήρωσης, η Γαλλία και η Γερμανία, στέκουν αμήχανες μπροστά στιςτρέχουσεςεξελίξεις και ταυτόχρονα προσπαθούν να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέληστιςεκλογικές περιφέρειές τους. Οι ενέργειές αυτές θυμίζουν τη γάτα στομύθο τουΑισώπου, η οποία όσο έγλειφε την λίμα και μάτωνε η γλώσσα της, τόσονόμιζε ότιτρώει κάποια λιχουδιά!
Δυστυχώς όμως τις μικροπολιτικέςαυτές θα πληρώσουν όλοι οι λαοί της Ευρώπης, που θα γυρίσουν σεσυνθήκεςχειρότερες του Μεσοπολέμου. Πολύ φοβάμαι πως η ιστορία, που είναιαμείλικτη μετους πρωταγωνιστές της, θα σας καταγράψει ως «οι δύο άνθρωποι πουγκρέμισαν τιςπροσπάθειες 70 ετών των λαών της Ευρώπης».
Παρ’ όλα αυτά, εμείς παραμένουμεαισιόδοξοι και ελπίζουμε –έστω και αργά– να σταθείτε στο ύψος τωνπεριστάσεων,να πιαστείτε χέρι-χέρι και να σώσετε το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα. Θυμηθείτεότι δύομεγάλοι πρωταγωνιστές της Ευρωπαϊκής Ιστορίας, ο Helmut Kohl και οFrancoisMitterand, στις 22 Σεπτεμβρίου 1984 στο μαρτυρικό Verdun, πιάστηκανχέρι-χέρικαι αφού έθαψαν τις μικροπολιτικές νοοτροπίες αιώνων, άνοιξαν τον δρόμογια τηνΕυρωπαϊκή Ολοκλήρωση.
 
Με τιμή
Νικόλαος Θ. Κωνσταντινίδης
 
* Η επιστολή έχει σταλείμεταφρασμένη στα Γαλλικά και στα Γερμανικά στους φυσικούς αποδέκτες

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…