Η ανάγνωση …γένους θηλυκού

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα τηςΓ’ Πανελλήνιας Έρευνας Αναγνωστικής Συμπεριφοράς και ΠολιτιστικώνΠρακτικών πουπραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) σε συνεργασία με τηνεταιρείαMetron Analysis καθώς δείχνουν ότι οι Έλληνες γίνονται περισσότερο…μελετηροί!Τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τις 15 Νοεμβρίου έωςτις 13Δεκεμβρίου του 2010 σε δείγμα 1500 ατόμων άνω των 15 ετών σε ολόκληρητη χώρα,το οποίο ήταν σταθμισμένο ως προς το φύλο, την ηλικία, την αστικότητακαι τομορφωτικό επίπεδο δείχνουν ότι
αυξήθηκε το ποσοστό αυτών πουδιάβασαν 1-9 βιβλία τους τελευταίους 12 μήνες φθάνοντας το 34,2% τουπληθυσμούέναντι 25,4% το 2004, δηλαδή περίπου 3,4 εκατομμύρια πολίτες. Ακόμη απότηνέρευνα φαίνεται ότι μειώθηκε το ποσοστό αυτών που δεν διάβασαν κανέναβιβλίο,παραμένοντας βεβαίως υψηλό, περίπου 40,7 % έναντι 43,8% το 2004.
 
Οι γυναίκες διαβάζουν πιο πολύ
Σύμφωνα με τα στοιχεία τηςέρευνας η ανάγνωση παραμένει γένους θηλυκού καθώς οι γυναίκες σεποσοστό 9,4%διαβάζουν περισσότερα από 10 βιβλία έναντι 6,8% των ανδρών. Ωστόσο ηυπεροχήτων γυναικών γίνεται σαφέστερη σε αυτούς που διαβάζουν 1-9 βιβλία οπότετοποσοστό τους φτάνει το 40,2 % έναντι 28% των ανδρών. Ένα 9,4% τωνγυναικώνδηλώνει ότι διαβάζει πάνω από 10 βιβλία τον χρόνο, αλλά το ίδιο δηλώνεικαι το6,8% των ανδρών. Οι άνδρες, επίσης, διαβάζουν περισσότερο από τιςγυναίκεςιστορία, φιλοσοφία, κοινωνικές επιστήµες, αρχαίους συγγραφείς, πολιτικάβιβλία,βιβλία ταξιδιών, αποκρυφισµού, θετικών επιστηµών, ενώ εσχάτωςενδιαφέρονται γιαβιβλία …οικονομικού περιεχομένου. 
Στις προτιμήσεις των αναγνωστώντην πρώτη θέση κατέχει η ελληνική και ξένη λογοτεχνία και ακολουθούν ηιστορία,η ψυχολογία και η θρησκεία.
 
Η κρίση δεν «χτύπησε» τοβιβλίο
Μικρότερες επιπτώσεις από τηνκρίση έχει το βιβλίο καθώς θεωρείται ένας οικονομικός και προσιτόςτρόπος καιμάλιστα πνευματικής ψυχαγωγίας και παράλληλα μια εκπαιδευτική δράση πουδιευρύνει το πνεύμα, επισημαίνει ο υπεύθυνος του βιβλιοπωλείου«Παπασωτηρίουστην Ξάνθη κ. Κουτσουράς Μαυρουδής 
«Υπάρχει ένας σημαντικός καισταθερός αριθμός βιβλιόφιλων στην Ξάνθη. Ενημερώνονται μέσα από τοδιαδίκτυογια τις εκδόσεις που κυκλοφορούν και αγοράζουν σταθερά βιβλία. Η κίνησησταβιβλιοπωλεία αυξάνεται το καλοκαίρι και τις γιορτές των Χριστουγέννωνπουαγοράζεται και ως δώρο. Είναι πολύ ευοίωνο ότι γενικά αυξάνεται οαριθμός τωναναγνωστών και των φίλων του βιβλίου καθώς αυτό σημαίνει ότι ανεβαίνειτοπνευματικό επίπεδο των ανθρώπων».
Όπως μας πληροφορεί ο κ.Κουτσουράς η μέση τιμή του βιβλίου είναι στα 16 ευρώ και είναι σεσυνάρτηση μετον αριθμό των εκδόσεων. Επίσης επισημαίνει ότι λόγω οικονομικής κρίσηςοιεκδοτικοί οίκοι έχουν μειώσει τον αριθμό των βιβλίων που εκδίδουν καιγίνονταιπιο επιλεκτικοί.
 
Τι διαβάζουν οι Ξανθιώτες
Αναφορικά με το τι βιβλίαπροτιμούν οι Ξανθιώτες βιβλιόφιλοι: «Πρώτη σε προτίμηση και κυρίως τωνγυναικώνείναι η λογοτεχνία, ενώ οι άνδρες προτιμούν τα δοκίμια τα ιστορικούπεριεχομένου βιβλία και εσχάτως λόγου κρίσης και του οικονομικού.Επίσης ένασημαντικός αριθμός διαβάζει και ποίηση με προτίμηση στους κλασικούςέλληνεςποιητές όπως ο Ελύτης, ο Σεφέρης, ο Ρίτσος ενώ από τους νεώτερουςξεχωρίζει ηΚική Δημουλά».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…